Ноћ у кампу уочи трке "За сирац сира" 2017.

Ноћ у кампу уочи трке "За сирац сира" 2017.

 Казали су о бициклу:

"Возећи бицикло човјек најбоље научи о рељефу , зато јер мора да се озноји узбрдо и да се спусти низбрдо. На тај начин он га памти онаквим какав заиста јесте. Из аутомобила човјека импресионирају само високе планине , али он нема прецизно сјећање на предјеле којима је пропутовао као што то бива на бициклу." - Ернест Хемингвеј

"Утопија ће врвјети од бициклистичких стаза" - Херберт Џорџ Велс, енглески писац

"Кад год угледам одраслу особу на бициклу знам да има наде за људски род." - Херберт Џорџ Велс, енглески писац

"Бицикло засигурно треба увијек да буде превозно средство романописаца и пјесника." - Кристофер Морли (амерички писац и уредник, 1890.-1957.)

"Бицикл је више учинио за еманиципацију жена него било која друга ствар на свијету." - Сузан Б. Ентони, 1896. године

"Живот је као вожња бициклом . Да бисте одржали равнотежу морате наставити да се крећете." - Алберт Ајнштајн

" Живот је као бицикл десетобрзинац. Већина нас има брзине које никада не користимо." - Чарлс М. Шулц

"Влада мора помоћи да се ослободимо аутомобила како би бицикла помогла да се ослободимо владе." – слоган у Холандији

"Бицикло је најплеменитији изум човјечанства." – Вилијем Саројан ( нобеловац)


"Оно што покреће моје точкове је непознати свијет иза угла!" - Хајнц Стике, бициклиста дугопругаш, свјетски рекордер у турингу

"Као дјечак сањао сам да имам бицикло . Када сам га напокон добио мора да сам био најсрећнији дјечак у Ливерпулу, можда и на цијелом свијету. Живио сам за то бицикло. Многа дјеца су ноћу остављала своја бицикла у дворишту иза куће. Али ја не. Ја бих инсистирао да се моје бицикло унесе унутра, а прве ноћи сам га чак чувао у свом кревету." – Џон Ленон

"Размишљајте о бициклима као о умјетности која се може возити и која вјероватно може спасити свијет." - Грант Питерсен

„Размишљао сам томе док сам возио бицикло.“ - Алберт Ајнштајн о теорији релативности.

"Бициклирање има велику улогу у будућности. И треба да има. Нешто није у реду са друштвом у коме аутомобилом одлазимо у теретану на тренинг." - Бил Нај
 


Наше планинарско друштво од оснивања, паралелно са развојем планинарења, ради и на афирмацији бициклизма. Од почетка смо практиковали захтјевне и дуге МТБ бициклистичке туре, као најбољи вид припреме за пењање високих планина и дугих, често и вишедневних планинарских похода. Самим тим, спонтано се издвојила бициклистичка секција у оквиру које су се смјењивале различите групе бициклиста, али је годинама одржан стандард извођења захтјевних тура.

У галерији можете видјети екипу која врти педале у нашем друштву. Нажалост још увјек у Требињу даме нису заинтересоване за бициклизам, али се надамо да ће се и то убрзо промјенити.

Бициклистички дрес секције. ВЕЛИКО ХВАЛА СПОНЗОРУ ДРЕСОВА “TOTAL TV”-у

Одвезли смо  бројне интересантне туре, које могу послужити не само као добар мотиватор младим бициклистима него и искусним, у потрази за новим авантурама.  Набројаћемо  само неке:

Требиње - Грахово – Орјенско седло -  Врбањ – Требиње  (више пута)

Требиње – Чемерно – Зеленгора – Калиновик – Гацко – Требиње (више пута)

Требиње – Даниловград – Прекорница – Никшић – Требиње

Требиње – Никшић – Подгорица – Цетиње – Будва – Херцег Нови – Требиње

Требиње  - Гацко - Чемерно – Папин до – Требиње

Требиње – Љубомир – Љубиње – Плана дола – Требиње (више пута)

Требиње – Грахово – Његуши – Котор – Херцег Нови – Требиње

Требиње – Гацко – Мостар – Столац – Требиње

Требиње – Дубровник – Херцег Нови – Требиње (више пута)

Требиње – Рисан – Котор – Херцег Нови - Требиње (више пута)

Требиње – Никшић – Гацко – Требиње

Требиње – Херцег Нови – Морињ – Вилуси – Требиње (више пута)

Требиње – Мркоњићи – Пољице – Хум – Требиње (више пута)

Требиње – Убла – Пирина пољана (Орјен) – Требиње (више пута)

Требиње – Леотар – Требиње (више пута)

Требиње – Јасен - Љубомир – Видушко поље – Морче – Моско – Требиње (више пута)

Требиње – Равно – Чепикуће – Слано – Дубровник – Требиње (више пута)

Требиње - Вилуси - Враћеновићи - Билећа - Требиње (више пута)

Дурмиторски прстен (више пута)

Требиње - Мркоњићи - Завала - Бобани - Хум - Требиње (више пута)

МТБ трка: "Три стране Копаоника"

Фрушка гора

МТБ трка: Калиновик - Зеленгора - Калиновик


Бициклистичка трка "За сирац сира"

"За сирац сира 2016" - фото:

"За сирац сира 2017" - фото:

С обзиром на то да су бројни чланови друштва недуго након оснивања показали велико интересовање и страст према овом спорту, убрзо се родила идеја о организовању наше самосталне бициклистичке трке.

Један од наших чланова Славенко Вукасовић предложио је да се трка вози у селу Жаково које се налази 25 км од Требиња ка Мостару и смјештено је подно планине Бјеласнице. Одмах смо знали да је то идеална стаза за нас, довољно изазовна, пуна адреналина, тешка, на појединим местима и опасна. Скупили смо екипу и кренули у организовање, уређивање стазе, промоцију међу мјештанима и анимацију бициклиста који нису чланови нашег друштва. 

На приједлог предсједника друштва Игора Шкера одлучено је да награда буде сирац сира, нашег препознатљивог производа. Жеља нам је била да поред промоције бициклизма покушамо скренути пажњу на љепоту херцеговачког села и важност домаће производње. Отуда и назив трке "За сирац сира".

Трка се одржава треће недјеље у јуну и по свему што смо видјели и доживјели показало се да смо били у праву, трка је пун погодак. Њено одржавање прераста у традиционално, а награда сирац сира као занимљив детаљ привлачи не само бициклисте него и туристе и Требињце који једноставно један дан желе провести на селу.

 

Трка "За сирац сира" и на Фејсбук страници - ЛИНК

ПРИКАЗ НОВЕ РУТЕ ТРКЕ “ЗА СИРАЦ СИРА”


Поклоничка бициклистичка путовања

 

"СВЕТОСАВСКИ ПУТ"  МАНАСТИР ТВРДОШ - МАНАСТИР ХИЛАНДАР

Поред наведених тура, као и већина бициклистичких клубова, имали смо потребу да осмислимо једну која ће бити дугогодишњи циљ коме ћемо стремити и око којег ћемо се окупљати, не само због бициклизма него и због дружења и ширењу позитивне енергије у нашем тиму. Одлучили смо да то буду поклоничка путовања.

Познато је да многа друштва  бициклима походе Свету Гору и манастир Хиландар. Први пут остварили смо тај циљ 2011 године, када је седам наших бициклиста крочило на Свету Гору. Пут се показао као савршен начин да у потпуности провјеримо духовну, менталну, физичку снагу али и заједништво нашег тима. Јер седмодневна вожња бициклима укупне дужине 1200 километара свакако то може показати.

Огромно задовољство имали смо и 2013 године када је поново велики број наших бициклиста прихватио план да се наредне 2014 године понови поклоничко путовање. Једногодишње припреме урађене су дисциплиновано и према задатом плану, што је резултирало успјешним и беспрекорно завршеним путовањем на Свету Гору. Овај пут дванаест бициклиста је превезло 850 километара за шест дана.

Поклоничка вожња: Требиње  - Крф поводом 100 година од Албанске голготе Српске војске у Великом рату. 2016г.

Бициклистичка вожња поводом 100 година од пробоја Солунског фронта. 2018г.

Поклоничка вожња: Требиње - Јасеновац. 2017г.

Бициклистичка вожња: Требиње - Краљево поводом 8 вјекова аутокефалности Српске Православне Цркве(посјета немањићких манастира)2019г.

Поклоничка вожња: Требиње - манастир Острог

Бициклисти нашег друштва годинама на дан Светог Василија возе поклоничку вожњу до манастира Острог, гдје би се поклонили моштима Светог Василија Острошког, кога Херцеговци посебно поштују.  Након поклоњења, они би се враћали у родно мјесто светитеља требињско село Мркоњиће.