Grupa planinara PD  „Vučji zub“, ovu nedelju odlučila je da planinske visine zamijeni skoro, pa nivom mora … avanturom zvanom “ Kanu safari “ na rijeci Trebižat.

U nedelju ujutro nas osmoro kreće ka Čapljini u čijoj blizini se nalazi kamp, koji je početak naše avanture. Ovu interesantnu atrakciju organizuje čapljinsko udruženje „Tajna prirode“. Oko 11 sati stižemo u kamp, za početak se oduševljavamo ljubaznošću i gostoprimstvom domaćina, zatim sjedamo u kombi koji nas vozi do mjesta početka avanture.

Naš vodič je Stanko , koji posebno cijeni i poštuje naše planinarsko društvo, sa kojim se susretao i sarađivao više puta.

Dok se vozimo Stanko nam priča o rijeci Trebižat, Ova hercegovačka rijeka, desna pritoka Neretve je duga 51km od svog izvora do ušća. Rijeka sa 9 imena, čiste i bistre vode i krivudavog toka.

Stižemo na odredište, sjedamo po dvoje u  četiri kanua i naše putovanje počinje. Nesvakidašnje putovanje koje ovaj dan čini čarobnim. Na samom početku rijeka je tiha i mirna. Temperatura vode u ljetnim mjesecima je oko 20 stepeni.  Lagano veslamo i pratimo Stankova upustva, ali ga nekad ne čujemo od ljepote koja hiptotiše. Ovaj predio nazivaju  “ hercegovački Amazon „, S obzirom na ono što znam o Amazonu, sigurna sam da je ovo poređenje opravdano. Toliko je lijepo, da u nekom trenutku posumnjamo u svoja čula, zapitamo se da li dobro vidimo, čujemo, osjećamo? Netaknuta priroda koja krije mnoštvo ptica i riba različitih vrsta, kao i bogastvo biljnog svijeta. A Trebižat sa  svim svojim živim svijetom čini jedan perfektan sklad. 

Posle nešto manje od dva sata pravimo pauzu, plivamo u prilično hladnoj vodi, koja odiše čistoćom. Nastavljamo dalje, ka kraju avanture, kraj koji niko ne priželjkuje. Sa vremena na vrijeme smo nailazili na brzake, koji su ovu avanturu činili uzbudljivijom.

Posle nešto više od 3 sata stižemo u kamp gdje nas je dočekalo osvježenje. Pod utiscima smo, ne pričamo mnogo, zahvaljujemo Stanku, koji je svojom srdačnošću i ljubavi prema prirodi koja se osjeća u svakom trenutku i u svakoj njegovoj riječi…što je ovu našu avanturu učinio još ljepšom.

Pitam se da li taj Amazon može pružiti doživljaj, veličanstven poput ovog?

DA SMO ZDRAVO i da uživamo u našoj bliskoj okolini…beskonačno!

Ivana Tabaković

Video: Srđan Domazet

Fotografije: Jelica Daković, Milorad Kiperaš i Brano Janković

 


0 komentara

Ostavite odgovor

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.