Експедиција "Алпе 2015"

Планинарско друштво "Вучји зуб" почетком августа организује експедицију  Алпе 2015.

План експедиције је да седам чланова (пет из требињског ПД "Вучји зуб" и два из  ПД "Волујак" Гацко) обиђу 4 врха и то:  Гранд Парадизо 4061мнв највиши врх Италије или Гросглокнер  3798мнв највиши врх Аустрије, Брајтхорн 4164мнв који се налази на граници Италије и Швајцарске и пење се са италијанске стране, Мон Блан 4810 мнв Француска који се пење уобичајном  Гутер рутом као и Матерхорн/ Монте Червињо 4478мнв на граници Италије и Швајцарске,  предвиђено је да се пење са италијанске стране и овај врх ће покушати да освоје четири искуснија члана екпедиције. 

Ова експедиција биће прилика за први успон алпиниста из овог дијела Херцеговине на Матерхорн који важи за један од најзахтјевних врхова свијета као и значајну ставку у каријери сваког алпинисте. 

Ово је друга самостална екпедиција коју организује наше друштво, а предвиђено је да траје 10-13 дана (због непредвидивих временских прилика). Полазак је планиран за 1. август али ће због тренутно неповољних временских прилика на Алпама бити одложен за неколико дана.

Напомињемо да су у току протеклих годину дана обављене све неопходне припреме за ову експедицију. Припреме су подразумјевале успоне на високе планине у земљи и окружењеу у зимским као и у љетним условима.

"Наш поновни поход  на Алпе испланирали смо тако да постепено напредујемо и аклиматизујемо  се.  Надам се да ће се заставе требињског Вучјег зуба и гатачког Волујака поред Мон Блана завиорити и на Матерхорну и да ће нам ово свима бити једно значајно алпинистичко искуство. Сигурност учесника ће нам бити на првом мјесту, с тим у вези поред  стандардне опреме за овакве успоне набавили смо и додатну опрему за комуникацију и кретање (радио станице и ГПС уређаје са трековима)". Рекао је Игор Шкеро предсједник ПД "Вучји зуб"  и вођа експедиције.

Чланови експедиције су: Ивана Табаковић, Милорад Јовановић, Радош Милошевић, Данко Карић, Дарко Шпец, Марко Укропина и  Игор Шкеро.

Експедицију су до сада значајно помогли: Град Требиње, Свислајон, Хотел Леотар, Еурохерц осигурање.

Posted on July 31, 2015 .