Pisanjem putokaza na stazi ozvaničeno Branovo i Srđanovo markiranje

Pisanjem putokaza na stazi ozvaničeno Branovo i Srđanovo markiranje

Kružna tura: Planinarski dom „Ubla“ – Kabao – Šišavci – Ratiješ do – Planinarski dom „Ubla“, je po našem mišljenju tura koja će ubrzo postati omiljena, kako planinarima tako i izletnicima koji dolaze da posjete Orjen.

Za deset kilometara koliko iznosi dužina staze, naići ćete gotovo na sve ljepote koje posjeduje planina Orjen. U početku prolazite preko ubalskih livada (foto 01) da bi zatim zaronili u divnu šumu crnog bora (foto 02), nakon što savladate prvi uspon, staza sa makadamskog puta prelazi u usku planinarsku stazu koja se lagano uspinje ka prvom vrhu na ovoj turi – Kabao 1419m/nv. No, prije nego što se počnete penjati uz strme stijene pod vrhom svratite na vidikovac sa kog kao na dlanu vidite Ubla, a pogled seže čak do ostrva u Dalmaciji.  Prirodna terasa i kamena ograda će vas sigurno oduševiti, ne zabortavite da napravite fotografiju sa bočne strane (foto 03/04/05.)

Nakon što „napunite baterije“ na vidikovcu, ubrzo ćete stići do predhodno pomenutih stijena. Ovdje je potreban oprez pri kretanju, na nekim mjestima nema prostora za greške, zato se skoncentrišite i polako savladajte ovaj dio.

Nakon uzbudljivog penjanja izlazi se na vrh. Pogled odavde „puca“ na sve strane, od planinskih divova u Crnoj Gori, planina visoke Hercegovine pa sve do ostrva u Dalmaciji.

Nakon što se odmorite od savladanih 400 metara uspona, nastavite dalje grebenom koji kao i stijene pod vrhom traži opreznije kretanje, ovaj dio je u dužini 200 metara da bi staza nastavila grebenom ka koti 1529m/nv. Greben izuzetne ljepote,(foto 06/07/08) pitome travnate padine i stabla borova. Nakon ove kote silazimo na manje sedlo zatim se opet penjemo ka vrhu Šišavci 1596m/nv.

Šišavci, najviša tačke ove ture, neobično pitom vrh za orjenske prilike,  lijep pogled(foto 09) na predio pod strogom zaštitom  – Štirni do, ušuškan  između Šišavaca, Gumbara, Male Jastrebice i grebena koji spaja Šišavce sa Velikom Jastrebicom.

Dakle, ovdje možemo dohvatiti ono za šta struka misli da je najviše i najvažnije što Orjen daruje. Više o ovom dijelu Orjena možete pronaći u stručnom elaboratu za Park prirode Orjen.

Staza nakon Šišavaca obara ka sedlu u nastavku grebena, a od sedla ulazi u bukovu šumu i ubrzo se spaja sa stazom za Veliku Jastrebicu.

Nastavljamo na dole i nakon 1,4 kilometra dolazimo na put kojim nakon 3  kilometra stižemo do planinarskog doma na Ublima.

Ovu stazu kao i sve ostale staze na Orjenu su trasirali i  markirali planinari planinarskog duštva „Vučji zub“ i poklonili je svim prijateljima prirode i planine Orjen.

Za trasiranje i prosjecanje dilela od Kabla do Šišavaca i dalje ogroman trud su uložili: Nada, Vojo, Igor, Krsto i Vlado dok su markiranje(dva sloja farbe) izvršili Brano i Srđan.

DA SMO ZDRAVO!

Igor Škero

Panorama sa Šišavaca: 1 – Gumbar; 2 – Mala Jastrebica; 3 – Velika Jastrebica; 4 – Vučji zub; 5 – Zubački/Veliki Kabao; 6 – Buganja greda; 7 – Visoki brijeg; 8 – Dobri do; 9 – Studenci

Video zapis uspona na Kabao: Igor Škero

Kategorije: Obavještenja

0 komentara

Ostavite odgovor

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.