Proteklog vikenda upješno je završen peti zimski uspon na Maglić (2386m n/v), najviši vrh Republike Srpske i cijele BiH u organizaciji PD“Vučji zub“ iz Trebinja.

Uspon je izveden iz pravca Prijevora, tj. najtežim i najkraćim markiranim pravcem  do vrha,  kojeg zimi koriste isključivo alpinisti. Ovaj uspon dobio je i međunarodni karakter jer su učestovali i alpinisti iz Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

Može se reći da su vremenski uslovi bili zadovoljavajući, i pored temperatire od – 15 stepeni, i lošeg kvaliteta snijega što je dodatno otežavalo penjanje. Alpinisti Vučjeg zuba su na uspon krenuli jedan sat prije ostalih i postavili 210m užadi kojom su obezbjedili najteže dijelove staze. U povratku se koristila tehnika abzajl u šest cugova, pa je on bio lakši dio ove akcije.

Drago nam je što su izuzetno iskusni alpinisti ukazali povjerenje „Vučjem zubu“ i pridružili se na našem sada već tradicionalnom usponu, te najavili  dolazak i sledeće godine.

PD“Vučji zub“ ovom akcijom završava još jednu izuzetno uspješnu godinu, kada smo skoro u potpunosti ispunili plan akcija ne samo u planinarskoj, nego i biciklistickoj, alpinistickoj i ekoloskoj sekciji. Društvo je i ove godine zabilježilo zadovoljavajući broj novih članova, među kojima je bilo i srednjoškolaca, što i jeste jedan od važnih ciljeva za budućnost.

Ovu priliku koristimo i da svim građanima, ljubiteljima prirode i naših planina čestitamo predstojeće praznike uz želju da u narednoj godini zajedno učinimo dodatni napor na valorizaciji hercegovačkih prirodnih ljepota.

 DA SMO ZDRAVO!


Kategorije: Obavještenja

0 komentara

Ostavite odgovor

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.