Планинарско друштво „Вучји зуб“ од само оснивања има веома добру сарадњу са Спелеолошким друштвом „Зелена брда“ – Требиње. Сарадња се заснива на заједничким напорима да се сачува природно окружење и подземне воде од загађивања, те безбједна посјета интересантним спелео објектима.

Спелеолошкo друштво „Зелена брда“ – Требиње

Особa за контакт:

Предсједник Друштва:

Дубравко Куртовић

тел.065/529-188

Електронска контакт адреса: zelenabrda@yаhоо.cом

Спелеолошко друштво „Зелена брда“ основано је 1972. године, са основним циљем истраживања подземних шупљина, њихове морфилогије, спелеогенезе и еволуције, као и палеонтолошких и преисториских остатака.

Добри резултати су последица рада више генерација спелеолога који су прошли кроз Друштво. Све их је немогуће споменути у неколико редова па овог пута спомињемо само неке значајније, и то:

 • истражено преко 200 спелеолошких објеката на простору Екс – Југославије, Европе (Чешка, Пољска) и Јужне Америке(Колумбија);
 • учешће у најзначајнијим спелеолошким истраживањима на подручју Екс- Југославије;
 • учешће у међународној експедицији у Колумбији;
 • истражили до тада најдубљу јаму у бившој Југославији на Дурмитору (880 м);
 • истраживање и туристичко уређење Савине пећине(сада Орловача) код Пала, тренутно најдужа пећина у Републици Српској.
 • истраживање и туристичко уређење Павлове пећине (Петрово поље – Требиње);
 • истраживање и туристичко уређење Матулића пећине (Рапти – Требиње);
 • организација Међународних биоспелеолошкоих експедиција на подручју Требиња, и осталих општина Источне Хергецогине у периоду од 2003 до 2008. године. На експедицији су учествовали најпознатији европски биоспелеолози из Француска, Чешка, Словачка и Екс – Југославија;
 • од 2001. године са спелеолошким дурштвом „Devon carst Research Society“, Plymouth, Devon из Енглеске носиоци пројекта заштите човјечије рибице на подручју Источне Херцеговине;
 • у сарадњи са Спелеолошким дурштвом „Devon carst Research Society“, Plymouth, Devon из Енглеске, организовали смо до сада у више експедиција спелеороњења на погодним локацијама на Источне Херцеговине (Попово поље, Дражин до, Ластва, Фатничко поље). Роњење су радили професионални спелеорониоци из Мађарске и Мексика;
 • у периоду од 1990.г. до 1991.г. из бројних јама широм Херцеговине извршили смо вађење преко 15 000 жртава усташког геноцида (1941-1945). За огроман уложен труд у овој акцији од Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве добили смо орден СВЕТОГ САВЕ ПРВОГ РЕДА;
 • урађено више архелолошких и палеонтолошких сонди чији су резулати потврђени од стране Музеја Херцеговине;
 • едукација више генерација младих основним спелеолошким вјештинама и истраживањима. Није ни за занемарити и чињеница да смо на њих пренијели осјећај поштовања према природи и упознали их са опасностима које им доноси загађивање природне средине.

Данас Спелеолошко друштво „Зелена брда“ посједује најмодернију селеолошку технику и примјењује најсавременије методе рада из свих области спелеолошких истраживања и хемијских анализа воде на терену. Сви чланови Друштва су прошли непходну теоретску обуку и одрадили завидан број часова рада на терену. О успјешности и озбиљности према постављеним задацима најбоље говори чињеница да упркос екстремним условима рада на истраживањима спелеолошких објеката (гдје су услови рада екстремно тешки и опасни по живот) у протеклих 30 година постојања и рада није забиљежен ни један инцидент да се неки учесник спелеоистраживања повредио.

Резултати истраживања објављивани су у најпознатијим научним публикацијама из ове области.

СДЗБ има значајну сарадњу са познатим научним инститицијама са ових простора о чему најбоље говори сарадња са истакнитим стручњацима из ових области, као што су: Проф. Борис Скет (истраживање пећине Вјетреница), Проф. Марко Мелез (палеонтолошка истраживања), Проф. Ђуро Беслер (археолошка истраживања) и Проф. Перо Милановић (хидрогеолошка и геолошка истраживања терена И.Херцеговине).

По оснивању, па до почетка задњег рата Друштво је имало сједиште у насељу Запланику код Требиња гдје је функционисао спелеолошки дом. У току рата Спелеолошки дом заједно са највећим дјелом архиве и опреме уништено у агресији од стране хрватских војних формација, а насеље Запланик припало ФБиХ, тако да је од 1995 године сједиште Друштва у Требињу, у просторијама које смо добили од града Требиња.

На основу свега напријед реченог недвосмислено се може закључити да је Спелеолошко друштво „Зелена брда“, данас модерно и савремено опремљено спелеолошко друштво са међународном репутацијом, које својим резулататима и искусним, знањем, и искусним члановима и реномираним сарадницима гарантује успјешну реализацију овога пројекта.