Planinarsko društvo „Vučji zub“ od samo osnivanja ima veoma dobru saradnju sa Speleološkim društvom „Zelena brda“ – Trebinje. Saradnja se zasniva na zajedničkim naporima da se sačuva prirodno okruženje i podzemne vode od zagađivanja, te bezbjedna posjeta interesantnim speleo objektima.

Speleološko društvo „Zelena brda“ – Trebinje

Osoba za kontakt:

Predsjednik Društva:

Dubravko Kurtović

tel.065/529-188

Elektronska kontakt adresa: [email protected]

Speleološko društvo „Zelena brda“ osnovano je 1972. godine, sa osnovnim ciljem istraživanja podzemnih šupljina, njihove morfilogije, speleogeneze i evolucije, kao i paleontoloških i preistoriskih ostataka.

Dobri rezultati su posledica rada više generacija speleologa koji su prošli kroz Društvo. Sve ih je nemoguće spomenuti u nekoliko redova pa ovog puta spominjemo samo neke značajnije, i to:

 • istraženo preko 200 speleoloških objekata na prostoru Eks – Jugoslavije, Evrope (Češka, Poljska) i Južne Amerike(Kolumbija);
 • učešće u najznačajnijim speleološkim istraživanjima na području Eks- Jugoslavije;
 • učešće u međunarodnoj ekspediciji u Kolumbiji;
 • istražili do tada najdublju jamu u bivšoj Jugoslaviji na Durmitoru (880 m);
 • istraživanje i turističko uređenje Savine pećine(sada Orlovača) kod Pala, trenutno najduža pećina u Republici Srpskoj.
 • istraživanje i turističko uređenje Pavlove pećine (Petrovo polje – Trebinje);
 • istraživanje i turističko uređenje Matulića pećine (Rapti – Trebinje);
 • organizacija Međunarodnih biospeleološkoih ekspedicija na području Trebinja, i ostalih opština Istočne Hergecogine u periodu od 2003 do 2008. godine. Na ekspediciji su učestvovali najpoznatiji evropski biospeleolozi iz Francuska, Češka, Slovačka i Eks – Jugoslavija;
 • od 2001. godine sa speleološkim durštvom „Devon carst Research Society“, Plymouth, Devon iz Engleske nosioci projekta zaštite čovječije ribice na području Istočne Hercegovine;
 • u saradnji sa Speleološkim durštvom „Devon carst Research Society“, Plymouth, Devon iz Engleske, organizovali smo do sada u više ekspedicija speleoronjenja na pogodnim lokacijama na Istočne Hercegovine (Popovo polje, Dražin do, Lastva, Fatničko polje). Ronjenje su radili profesionalni speleoronioci iz Mađarske i Meksika;
 • u periodu od 1990.g. do 1991.g. iz brojnih jama širom Hercegovine izvršili smo vađenje preko 15 000 žrtava ustaškog genocida (1941-1945). Za ogroman uložen trud u ovoj akciji od Svetog Arhijerejskog Sinoda Srpske Pravoslavne Crkve dobili smo orden SVETOG SAVE PRVOG REDA;
 • urađeno više arheloloških i paleontoloških sondi čiji su rezulati potvrđeni od strane Muzeja Hercegovine;
 • edukacija više generacija mladih osnovnim speleološkim vještinama i istraživanjima. Nije ni za zanemariti i činjenica da smo na njih prenijeli osjećaj poštovanja prema prirodi i upoznali ih sa opasnostima koje im donosi zagađivanje prirodne sredine.

Danas Speleološko društvo „Zelena brda“ posjeduje najmoderniju seleološku tehniku i primjenjuje najsavremenije metode rada iz svih oblasti speleoloških istraživanja i hemijskih analiza vode na terenu. Svi članovi Društva su prošli nephodnu teoretsku obuku i odradili zavidan broj časova rada na terenu. Većina članova je aktivna u jedinice Gorske službe spašavanja Opštine Trebinje. O uspješnosti i ozbiljnosti prema postavljenim zadacima najbolje govori činjenica da uprkos ekstremnim uslovima rada na istraživanjima speleoloških objekata (gdje su uslovi rada ekstremno teški i opasni po život) u proteklih 30 godina postojanja i rada nije zabilježen ni jedan incident da se neki učesnik speleoistraživanja povredio.

Rezultati istraživanja objavljivani su u najpoznatijim naučnim publikacijama iz ove oblasti.

SDZB ima značajnu saradnju sa poznatim naučnim institicijama sa ovih prostora o čemu najbolje govori saradnja sa istaknitim stručnjacima iz ovih oblasti, kao što su: Prof. Boris Sket (istraživanje pećine Vjetrenica), Prof. Marko Melez (paleontološka istraživanja), Prof. Đuro Besler (arheološka istraživanja) i Prof. Pero Milanović (hidrogeološka i geološka istraživanja terena I.Hercegovine).

Po osnivanju, pa do početka zadnjeg rata Društvo je imalo sjedište u naselju Zaplaniku kod Trebinja gdje je funkcionisao speleološki dom. U toku rata Speleološki dom zajedno sa najvećim djelom arhive i opreme uništeno u agresiji od strane hrvatskih vojnih formacija, a naselje Zaplanik pripalo FBiH, tako da je od 1995 godine sjedište Društva u Trebinju, u prostorijama koje smo dobili od grada Trebinja.

Na osnovu svega naprijed rečenog nedvosmisleno se može zaključiti da je Speleološko društvo „Zelena brda“, danas moderno i savremeno opremljeno speleološko društvo sa međunarodnom reputacijom, koje svojim rezulatatima i iskusnim, znanjem, i iskusnim članovima i renomiranim saradnicima garantuje uspješnu realizaciju ovoga projekta.