Поред планина Орјен и Леотар друштво маркира и уређује стазе и на планини Бјеласници, које се налазе 25 км од Требиња према Мостару. Из села Жаково, почиње маркирана стаза која води до врха  Мотка на 1395м/нв. Ова стаза атрактивна је планинарима због велике висинске разлике.

Временска прогноза за ову стазу (yr)- ЛИНК

Временска прогноза за ову стазу (meteoblue)- ЛИНК

Тренутно стање, приказ кретањa кишних облака у региону – ЛИНК!

Панорама са врха Мотка (peakfinder) – ЛИНК

Total distance: 5.33 km
Download file: Bjelasnica-Motka.gpx

Опис стазе:

УПОЗОРЕЊЕ!!!

На дијелу стазе од излска на гребен па наредих два километра постоји могућност да наиђете на крдо бикова. Бикове обавезно обиђите у што ширем луку јер су прилично агресивни. Најчешће се налазе око катуна Глачице и увише до појила у стијени.

Успон на највиши врх масива Бјеласнице – Мотка (1395м/нв) када се узме у обзир висина врха не изгледа  нарочито захтјеван, али када се каже да се на успон полази са 320 метара надморске висине схватамо да се ради о најтежем успону на подручју требињске регије  са 1075 метара висинске разлике. Полазак на успон је из села Жаково, 25 км удаљеном од Требиња у правцу Љубиња. Тачније од цркве у селу (320м/нв) до које долази уски асфалтни пут, који је такође маркиран. Од цркве пратећи маркацију у почетку пролазимо кроз старе пјешачке сеоске путеве између подзиданих њива након којих  уз пјешчане наносе долазимо до  литица Бјеласнице (800 м/нв). Испод литица  почиње добра пјешачка стаза која серпентинама излази на  гребен па мало затим и катун Глачице (1000м/нв). У катуну покрај стазе налази се чатрња, гдје препоручујемо први дужи одмор. Након катуна престаје уређена/подзидана стаза али смо се потрудили да постојећу  што боље уредимо и маркирамо  до врха Мотка.

Када изађете на врх дочекаће  Вас невјероватан поглед на  Попово поље и Требињску шуму које као да гледате из облака, па преко морске пучине, далматинских острва, масива Орјена, Жијова, Проклетија, Прекорнице, Маганика, Комова, Морачких планина, Дурмитора, Биоча, Волујка, Лебршника, Бјелашнице, Видуше, Црвња, Вележа, па до Чврснице, Чабуље и Биокова. Да бисте уживали у овоме погледу препоручујемо да овај врх пењете зими и у прољеће, или послије киша када бура „очисти“ небо изнад Херцеговине и Црне Горе.

До врха се стиже лаганим темпом за непуна четири сата. На стази нема опасних  дионица али  ипак препоручујемо опрезније  кретање од катуна Глачице до врха и назад.

Са стазе Жаково – врх Мотка, под гребеном прије катуна Глачице, постоји одвајање за Загору и даље према Требињу или Љубињу. Ова стаза је дио пројекта Виа Динарика. Стање маркације већином добро. Стаза је на појединим мјестима зарасла, па је потребно опрезније кретање.

На пет минута од врха Мотка, ка западу на сјеверној страни гребена 05.02.1979.год. ударио је пољки авион Antonov An-2. Више података у видео запису:

Ево и неколико фотографија олупине авиона: