Pored planina Orjen i Leotar društvo markira i uređuje staze i na planini Bjelasnici, koje se nalaze 25 km od Trebinja prema Mostaru. Iz sela Žakovo, počinje markirana staza koja vodi do vrha  Motka na 1395m/nv. Ova staza atraktivna je planinarima zbog velike visinske razlike.

Stanje markacije- dobro.

Vremenska prognoza za ovu stazu- LINK

Preuzmite trek: https://www.wikiloc.com/mountaineering-trails/uspon-na-motku-1395m-nv-bjelasnica-17280580

Opis staze:

UPOZORENJE!!!

Na dijelu staze od izlska na greben pa naredih dva kilometra postoji mogućnost da naiđete na krdo bikova. Bikove obavezno obiđite u što širem luku jer su prilično agresivni. Najčešće se nalaze oko katuna Glačice i uviše do pojila u stijeni.

Uspon na najviši vrh masiva Bjelasnice – Motka (1395m/nv) kada se uzme u obzir visina vrha ne izgleda  naročito zahtjevan, ali kada se kaže da se na uspon polazi sa 320 metara nadmorske visine shvatamo da se radi o najtežem usponu na području trebinjske regije  sa 1075 metara visinske razlike. Polazak na uspon je iz sela Žakovo, 25 km udaljenom od Trebinja u pravcu Ljubinja. Tačnije od crkve u selu (320m/nv) do koje dolazi uski asfaltni put, koji je takođe markiran. Od crkve prateći markaciju u početku prolazimo kroz stare pješačke seoske puteve između podzidanih njiva nakon kojih  uz pješčane nanose dolazimo do  litica Bjelasnice (800 m/nv). Ispod litica  počinje dobra pješačka staza koja serpentinama izlazi na  greben pa malo zatim i katun Glačice (1000m/nv). U katunu pokraj staze nalazi se  čatrnja sa potkom vodom, gdje preporučujemo prvi duži odmor. Nakon katuna prestaje uređena/podzidana staza ali smo se potrudili da postojeću   što bolje uredimo i markiramo  do vrha Motka.

Kada izađete na vrh dočekaće  Vas nevjerovatan pogled na  Popovo polje i Trebinjsku šumu koje kao da gledate iz oblaka, pa preko morske pučine, dalmatinskih ostrva, masiva Orjena, Žijova, Prokletija, Prekornice, Maganika, Komova, Moračkih planina, Durmitora, Bioča, Volujka, Lebršnika, Bjelašnice, Viduše, Crvnja, Veleža, pa do Čvrsnice, Čabulje i Biokova. Da biste uživali u ovome pogledu preporučujemo da ovaj vrh penjete zimi i u proljeće, ili poslije kiša kada bura „očisti“ nebo iznad Hercegovine i Crne Gore.

Do vrha se stiže laganim tempom za nepuna četiri sata. Na stazi nema opasnih  dionica ali  ipak preporučujemo opreznije  kretanje od katuna Glačice do vrha i nazad.

 

Sa staze Žakovo – vrh Motka, pod grebenom prije katuna Glačice, postoji odvajanje za Zagoru i dalje prema Trebinju ili Ljubinju. Ova staza je dio projekta Via Dinarika. Stanje markacije većinom dobro. Staza je na pojedinim mjestima zarasla, pa je potrebno opreznije kretanje