Naše planinarsko društvo od osnivanja, paralelno sa razvojem planinarenja, radi i na afirmaciji biciklizma. Od početka smo praktikovali zahtjevne i duge MTB biciklističke ture, kao najbolji vid pripreme za penjanje visokih planina i dugih, često i višednevnih planinarskih pohoda. Samim tim, spontano se izdvojila biciklistička sekcija u okviru koje su se smjenjivale različite grupe biciklista, ali je godinama održan standard izvođenja zahtjevnih tura.

Sponzori

Osnivanje BK VUČJI ZUB:

Krajem 2020. godine, nakon gotovo 14 godina funkcionisanja biciklističke sekcije PD, članovi na svom redovnom sastanku usvajaju prijedlog da se pokrene procedura osnivanja Biciklističkog kluba VUČJI ZUB kao novog sportskog i pravnog subjekta. Na ovaj potez navelo je nekoliko razloga:

• Smatramo da smo kao organizacija u prethodnom periodu stekli zavidno iskustvo u biciklističkom sportu, kako organizaciono tako i sportski, pa se formiranje biciklističkog kluba nameće kao logičan iskorak

• Posvećenim i predanim radom, vrijedni i talentovani članovi biciklističke sekcije Petar Spaić i Miloš Bodiroga su se afirmisali u uspješne takmičare u biciklističkom sportu Bosne i Hercegovine. Budući da se  Planinarsko društvo ne bavi prioritetno i organizaciono samo biciklizmom,  Spaić i Bodiroga su se za svoje rezultate izborili u dresu BK MOSTAR sa kojima su imali odličnu saradnju i više nego korektan odnos.

Na toj bazi došli smo na ideju da formiramo novi klub koji bi bio punopravni član sportskih organizacija na nivou grada, Republike Srpske, Bosne i Hercegovine. Postavši član Biciklističkog saveza BiH, VUČJI ZUB stiče pravo da licencira svoje takmičare za učešće u Saveznoj ligi BiH, što znači da će Trebinje po prvi put zvanično imati takmičare u biciklizmu. Napominjemo da su obojica među prvih 10 u ligi BiH. Mladi Spaić je vicešampion BiH i državni reprezantativac u brdskom biciklizmu (MTB kategorija), dok je Bodiroga na odličnom devetom mjestu.

• Naš zaštitni znak, MTB trka „Za sirac sira“ nakoh 10- godišnjeg konstatnog trajanja i razvijanja osnivanjem kvalitetnog Kluba stiče i mogućnost da bude uvrštena u zvanični kalendar Biciklističkog saveza BiH, odnosno prerasta u zvaničnu takmičarsku trku na nivou Savezne lige BiH

• Prijem novih članova koji su zaineresovani za rekreativni ili za takmičarski biciklizam, organizovanje treninga.

• Otvaranje mogućnosti da kao samostalno pravno lice koje se bavi biciklizmom imamo pristup  fondovima i potencijalnim sponzorima kako bismo uspješno razvijali klub i organizovali turističke i rekreativne vožnje čime smo već prepoznati u široj okolini.

• Razvijanje sve zastupljenijeg oblika turizma „Cikloturizma“ . Time bi se Trebinje kao grad koji ima zabilježen trend rasta turističkog razvoja, priključili poznatijim turističkim destinacijama u okolini i šire.

Biciklističke ture

Odvezli smo brojne interesantne ture, koje mogu poslužiti ne samo kao dobar motivator mladim biciklistima nego i iskusnim, u potrazi za novim avanturama. Nabrojaćemo samo neke:

Trebinje – Grahovo – Orjensko sedlo –  Vrbanj – Trebinje  (više puta)

Trebinje – Čemerno – Zelengora – Kalinovik – Gacko – Trebinje (više puta)

Trebinje – Danilovgrad – Prekornica – Nikšić – Trebinje

Trebinje – Nikšić – Podgorica – Cetinje – Budva – Herceg Novi – Trebinje

Trebinje  – Gacko – Čemerno – Papin do – Trebinje

Trebinje – Ljubomir – Ljubinje – Plana dola – Trebinje (više puta)

Trebinje – Grahovo – Njeguši – Kotor – Herceg Novi – Trebinje

Trebinje – Gacko – Mostar – Stolac – Trebinje

Trebinje – Dubrovnik – Herceg Novi – Trebinje (više puta)

Trebinje – Risan – Kotor – Herceg Novi – Trebinje (više puta)

Trebinje – Nikšić – Gacko – Trebinje

Trebinje – Herceg Novi – Morinj – Vilusi – Trebinje (više puta)

Trebinje – Mrkonjići – Poljice – Hum – Trebinje (više puta)

Trebinje – Ubla – Pirina poljana (Orjen) – Trebinje (više puta)

Trebinje – Leotar – Trebinje (više puta)

Trebinje – Jasen – Ljubomir – Viduško polje – Morče – Mosko – Trebinje (više puta)

Trebinje – Ravno – Čepikuće – Slano – Dubrovnik – Trebinje (više puta)

Trebinje – Vilusi – Vraćenovići – Bileća – Trebinje (više puta)

Durmitorski prsten (više puta)

Trebinje – Mrkonjići – Zavala – Bobani – Hum – Trebinje (više puta)

MTB trka: „Tri strane Kopaonika“

Fruška gora

MTB trka: Kalinovik – Zelengora – Kalinovik