СПОРТСKО ПЕЊАЊЕ је дисциплина која се развила из алпинизма. Пењање се изводи у природној и на вјештачкој стјени на смјеровима мале дужине- висине (8-30м). Савлађивање смјерова врши се слободним успоном уз техничко осигуравање од пада са коришћењем клинова унапријед постављеним за међуосигурање. Спортско пењање је квалитетна такмичарска дисциплина за категорије тежинског, брзинског и болдеринг успона са међународном скалом за одређивање степена тежине успона.

Спортско пењање ће се први пут наћи на  Олимпијским играма у Токију 2021. године. Одлуку о убацивању спортског пењања на Олимпијске игре донио је Међународни олимпијски комитет 2016. године.

Више о Спортском пењању у тексту на Википедији

Вјештачка стијена код Планинарског дома „Убла“

Почетком 2022. године код Планинарског дома „Убла“, отворена је вјештачка стијена висине 10 метара. Вјештачка стијена постављена је кроз пројекат „PRONACUL“ у коме је један од партнера Развојна агенција Града Требиња. Ово је први овакав објекат у граду Требиње. За сада је опремљена једна страна стијене а у плану је опрермење и преостале три стране.

ПЕЊАЛИШТЕ “МИРОСЛАВ ЂОКИЋ – ЂОЛЕ”

Пењалиште “МИРОСЛАВ ЂОКИЋ – ЂОЛЕ” налази се два километра од центра Требиња. До пењалишта се долази улицом Обала Мића Љубибратића, када се дође до старог жељезничког моста настави се уским асфалтним путем уз ријеку према излетишту „Студенац“. Пошто се дође на излетиште настави се даље око 500м и на пењалишту сте. Стијена висине до 12м нуди више смерова. За сада постоји шест оболтованих смјерова, тежина од 3+ до 6-.
Пењалиште на гугл мапама: ЛИНК

Друштво константно ради на чишћењу, уређењу и опремању стијене. Ево и неколико фотографија: