SPORTSKO PENJANJE je disciplina koja se razvila iz alpinizma. Penjanje se izvodi u prirodnoj i na vještačkoj stjeni na smjerovima male dužine- visine (8-30m). Savlađivanje smjerova vrši se slobodnim usponom uz tehničko osiguravanje od pada sa korišćenjem klinova unaprijed postavljenim za međuosiguranje. Sportsko penjanje je kvalitetna takmičarska disciplina za kategorije težinskog, brzinskog i boldering uspona sa međunarodnom skalom za određivanje stepena težine uspona.

Sportsko penjanje će se prvi put naći na  Olimpijskim igrama u Tokiju 2021. godine. Odluku o ubacivanju sportskog penjanja na Olimpijske igre donio je Međunarodni olimpijski komitet 2016. godine.

Više o Sportskom penjanju u tekstu na Vikipediji

Vještačka stijena kod Planinarskog doma „Ubla“

Početkom 2022. godine kod Planinarskog doma „Ubla“, otvorena je vještačka stijena visine 10 metara. Vještačka stijena postavljena je kroz projekat „PRONACUL“ u kome je jedan od partnera Razvojna agencija Grada Trebinja. Ovo je prvi ovakav objekat u gradu Trebinje. Za sada je opremljena jedna strana stijene a u planu je oprermenje i preostale tri strane.

PENJALIŠTE “MIROSLAV ĐOKIĆ – ĐOLE”

Penjalište “MIROSLAV ĐOKIĆ – ĐOLE” nalazi se dva kilometra od centra Trebinja. Do penjališta se dolazi ulicom Obala Mića Ljubibratića, kada se dođe do starog željezničkog mosta nastavi se uskim asfaltnim putem uz rijeku prema izletištu „Studenac“. Pošto se dođe na izletište nastavi se dalje oko 500m i na penjalištu ste. Stijena visine do 12m nudi više smerova. Za sada postoje četiri oboltovana smjera, težina od 3+ do 6-.
Penjalište na gugl mapama: LINK

Društvo konstantno radi na čišćenju, uređenju i opremanju stijene. Evo i nekoliko fotografija: