Обавјештавамо вас да ће се у Требињу у организацији ПД „Вучји зуб“ и Скај ранинг- Србија (Skyrunning Serbia), одржати врхунски спортски догађај – изузетно интересантна трка. Ради се о једној од  дисциплина у тзв. небеском трчању – Вертикални километар (Vertical Kilometer). Трке са 1.000 метара укупног вертикалног успона преко различитог терена са значајним нагибом, али које не прелазе дужину од 5 километара. Дозвољена одступања су 5%, или мин. 950м укупног успона и мак. 5250м дужине стазе. Након прецизних мјерења дошли смо до резултата који показују да можемо организовати овако атрактивну трку. Са 960м укупног успона и 5.200м дужине на самим смо границама за један Ветикал 🙂

Трка ће се одржати 20. марта 2016.год. (недјеља), дан након  трке Котор Вертикал Екстрим (Kotor Vertical Extreme) у организацији наших пријатеља: Орјен аутдор и АК „Нискогорци“ из Хецег Новог. Дакле, два Вертикала за један викенд 🙂 Организатори из Скај ранинга Србија обећавају преко 60 најбољих тркача из цијелог региона.

Требињски Вертикал креће са обале ријеке Требишњице (274м/нв), поред Перовића-Арсланагића моста ког тркачи прелазе одмах након старта. Стартна позиција је jедан километар од центра града.

Затим се пролази кроз насеље Градина и долазимо до магистралног пута (460м од старта) ког пратимо наредних 1000м.
Са пута се улази у планинарску стазу (1460м од старта) која води до врха Леотара. Стазом благог нагиба иде се наредних 2740м након чега се наставља другом знатно стрмијом стазом (4200м од старта) јер се тиме скраћује пут до врха планине односно циља трке. Овим дијелом стазе потребан је додатни опрез иако нема опасних и експонираних дијелова. Након што савладамо и тај дио долазимо до бетонског пута којим се стиже до репетитора на врху, прелазимо пут а затим смо на циљу трке – врху Леотар (1228м/нв).
Дужина ове углавном кршевите стазе је 5200м док висинска разлика износи око 960м, дакле на самим границама за један Вертикал 🙂 Све вријеме трке пружа се лијеп поглед на град и околину, а са врха виде се: Орјен, Жијово, Комови, Биоч, Волујак па све до Вележа и Биокова, према југу поглед сеже ка бескрајној јадранској пучини.

Очекује нас доста посла око сређивања и обиљежавања стазе као и мноштва других обавеза које смо преузели око организације трке. Ускоро ћемо објавити на који начин се можете пријавити за трку и висину котизације. Како се до сада наше друштво показало као добар организатор и домаћин, надамо се да ће ова трка прећи у традицију а небески тркачи носити лијепе успомене из нашег града. До тада, ДА СМО ЗДРАВО!

 


0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.