Obavještavamo vas da će se u Trebinju u organizaciji PD „Vučji zub“ i Skaj raning- Srbija (Skyrunning Serbia), održati vrhunski sportski događaj – izuzetno interesantna trka. Radi se o jednoj od  disciplina u tzv. nebeskom trčanju – Vertikalni kilometar (Vertical Kilometer). Trke sa 1.000 metara ukupnog vertikalnog uspona preko različitog terena sa značajnim nagibom, ali koje ne prelaze dužinu od 5 kilometara. Dozvoljena odstupanja su 5%, ili min. 950m ukupnog uspona i mak. 5250m dužine staze. Nakon preciznih mjerenja došli smo do rezultata koji pokazuju da možemo organizovati ovako atraktivnu trku. Sa 960m ukupnog uspona i 5.200m dužine na samim smo granicama za jedan Vetikal 🙂

Trka će se održati 20. marta 2016.god. (nedjelja), dan nakon  trke Kotor Vertikal Ekstrim (Kotor Vertical Extreme) u organizaciji naših prijatelja: Orjen autdor i AK „Niskogorci“ iz Heceg Novog. Dakle, dva Vertikala za jedan vikend 🙂 Organizatori iz Skaj raninga Srbija obećavaju preko 60 najboljih trkača iz cijelog regiona.

Trebinjski Vertikal kreće sa obale rijeke Trebišnjice (274m/nv), pored Perovića-Arslanagića mosta kog trkači prelaze odmah nakon starta. Startna pozicija je jedan kilometar od centra grada.

Zatim se prolazi kroz naselje Gradina i dolazimo do magistralnog puta (460m od starta) kog pratimo narednih 1000m.
Sa puta se ulazi u planinarsku stazu (1460m od starta) koja vodi do vrha Leotara. Stazom blagog nagiba ide se narednih 2740m nakon čega se nastavlja drugom znatno strmijom stazom (4200m od starta) jer se time skraćuje put do vrha planine odnosno cilja trke. Ovim dijelom staze potreban je dodatni oprez iako nema opasnih i eksponiranih dijelova. Nakon što savladamo i taj dio dolazimo do betonskog puta kojim se stiže do repetitora na vrhu, prelazimo put a zatim smo na cilju trke – vrhu Leotar (1228m/nv).
Dužina ove uglavnom krševite staze je 5200m dok visinska razlika iznosi oko 960m, dakle na samim granicama za jedan Vertikal 🙂 Sve vrijeme trke pruža se lijep pogled na grad i okolinu, a sa vrha vide se: Orjen, Žijovo, Komovi, Bioč, Volujak pa sve do Veleža i Biokova, prema jugu pogled seže ka beskrajnoj jadranskoj pučini.

Očekuje nas dosta posla oko sređivanja i obilježavanja staze kao i mnoštva drugih obaveza koje smo preuzeli oko organizacije trke. Uskoro ćemo objaviti na koji način se možete prijaviti za trku i visinu kotizacije. Kako se do sada naše društvo pokazalo kao dobar organizator i domaćin, nadamo se da će ova trka preći u tradiciju a nebeski trkači nositi lijepe uspomene iz našeg grada. Do tada, DA SMO ZDRAVO!

 


0 komentara

Ostavite odgovor

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.