У организацији нашега друштва у суботу, 23. марта одржан је девети по реду „Требиње Вертикал – Трка у камену 2024“.  Као и претходних година, потрудили смо се да будемо добри домаћини, да такмичаре дочека уређена, обиљежена и максимално обезбијеђена стаза; како би им створили најоптималније услове за наступ. Наруку су нам ишле и временске прилике – стабилизација неколико дана пред трку, а на дан трке – ведро, сунчано, умјерено топло, са вјетром у горњем дијелу стазе и на циљу, али који није ометао такмичаре.

На старту – шеталишту на лијевој обали Требишњице окупило се око 260 такмичара, жељних да тестирају своје могућности на херцеговачком кршу. Било је ту нових лица, али и добар број оних који већ имају искуства на овој трци. Тачно у 10 часова дат је знак за старт и шаролика маса се запутила ка врху Леотара.

Спонзори трке

А да би дошли до врха – морају проћи Орлове греде и пункт за освјежење. И ту је такмичаре сачекало изненађење – уз трубе и музику, освјежавајуће напитке, воће и слаткише послуживали су  припадници неког домородачког племена, карактеристичне црне валовите косе. Срећа па језик није био проблем! Најгори од све дјеце друштва су надмашили себе и направили атмосферу за памћење, растеретивши тркаче пред најтежу дионицу. Што би рекле млађе генерације – прескочили су игрицу – сада су најоригиналнија дјеца друштва! Остаје нам само да нагађамо шта спремају за јубиларну трку!

Изненађење је услиједило и на циљу, прогнозирало се ко ће стићи први, а онда – на зараван пред циљ помаља непознато лице. Први у циљу – Иван Бубнов – АК „Миленијум“ са временом 46,11 минута; други – двоструки побједник Џемал Јашаревић (47,26), трећи – стари зналац Леотара, деветоструки учесник – Невен Цицовић, ОС БиХ – 52,29 минута. Изненађењима ту није крај, упитан за утиске, побједник рече „сада и никад више“, ваљда ненавикнут на овакву стазу, пошто су му је специјалност маратон и равне подлоге. Од Јашаревића, Цицовића и пар новопридошлих такмичара сазнали смо и за скоро незамислив догађај – на дионици од Стрелишта до Орлових греда, у жару борбе за бољу позицију и предност пред завршни успон, њих неколицина су успјели да скрену са стазе и изгубе драгоцјено вријеме.

Али зато у женској конкуренцији није било изненађења. Шести пут у исто толико наступа, прво мјесто је освојила Милуша Бошковић – ССК „Ловћен“ временом 1,02;35; друго Драгана Миловановић – „Asicfrontrunner“ – 1,10;09; док је трећа била домаћа такмичарка Маја Ножица временом 1,10;22.

Уједначена борба вођена је у категорији „мушкарци 50+“. Такмичари су у циљ улазили са размаком нешто преко минута, први Негован Станковић – ТК „Херцег Нови“ – 1,03;12; други – наш суграђанин Небојша Пејановић – 1,04,18, трећи – Марко Пејановић – „Бокељ“, вријеме 1,05;38. Интересантно је да су и у генералном пласману заузели три мјеста у низу – 26, 27. и 28-мо.

У категорији „жене 50+“ побиједила је Ана Лапчевић – ПД „Оморика“ временом 1,33;54; друга је била Сандра Томић – 1,35.25. Треће мјесто освојила је Радојка Апостоловић, која се није уклопила у временски лимит од два сата.

Најбоље пласирани домаћи такмичар био је наш члан Милош Бодирога – 8. мјесто.

У временском лимиту од два сата, кроз циљ је прошло укупно 208 такмичара; међу њима и  седмогодишњи Растко Спаић, под будним оком оца Миодрага, прекаљеног маратонца.

Атмосфера на циљу није заостајала за Орловим гредама. Велики број такмичара је задуже остао на врху, међу њима скоро цијела екипа „Ултра тркач Србија“, која је у шпалиру аплаузима дочекивала преостале учеснике. Између осталих – и истинског хероја  Уроша Мартиновића, који је, иако готово слијеп, уз несебичну помоћ пријатеља, по други пут освојио Леотар. Ту су и драги гости који су дошли да нас подрже – Никола, петоро Ђајића и остали. Опште симпатије побрао је осмомјесечни  Зарија Даничић, који је у друштву маме Милице у носиљци на леђима тате Далибора одрадио свој први „Вертикал“. 

После заједничког ручка, у хотелу „Леотар“ услиједила је подјела финишер медаља, захвалница, проглашење најбољих и обраћање медијима. Иван Бубнов, побједник у најјачој конкуренцији је рекао да први пут трчи на оваквој трци, да је стаза интересантна и да је хтио да се опроба и у овом формату. Надамо се да неће одржати ријеч са циља! Већ традиционално најбоља у категорији дама, Милуша Бошковић је похвалила организацију, нагласивши да јој је част бити у Требињу и бити учесник трке „у срцу и камену“.  Првопласирани у категорији „мушкарци 50+“ Негован Станковић није крио задовољство, ово му је друго учешће и друга побједа.

И тиме је спуштена завјеса на још један „Вертикал“. Остаје нам да се још једном захвалимо свим учесницима; спонзорима, члановима друштва и волонтерима који су узели учешће у организацији и обезбјеђењу трке; припадницима саобраћајне полиције; предузећу Екологија и безбједност; фотографима и осталима који су нам уступили своје фотографије и видеозаписе за галерију; средствима информисања на промоцији и извјештавању са трке; као и осталима које евентуално нисмо поменули, а помогли су организацију.

Нови дан – нова нафака; ново љето – десети „Вертикал“! До јубиларног „вертикала“ – ДА СМО ЗДРАВО!!!

Извјештај Мирослав Ковачевић

РЕЗУЛТАТИ ТРКЕ

ФОТОГРАФИЈЕ – СТАРТ

ФОТОГРАФИЈЕ – УЗ ПУТ И ОРЛОВЕ ГРЕДЕ

ФОТОГРАФИЈЕ – ЦИЉ

ФОТОГРАФИЈЕ – ПРОГЛАШЕЊЕ НАЈБРЖИХ

На старту
Најбржи

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.