Временска прогноза за ову стазу – ЛИНК

Стаза полази са платоа излетишта Убла 1020м/нв, тачније са паркинга на крају асфалтног пута.(фото. бр.1) У почетку стаза иде макадамским путем(фото. бр.2) да би се након 200 метара одвојила лијево пречицом која опет након 500 метара улази у пут, затим још једна мала пречица и опет сте на путу. Путем настављате и убрзо долазите повише Копривног дола гдје идете лијево, пут који се одваја десно силази у засеок Копривни до.(фото. бр.3)

Прешли сте око 1км, настављате даље истим путем да би након још једног километра дошли до камена са означеним скретањем за Јастребицу. И даље настављате макадамским путе наредних 3,5 км(фото. бр.4) након чега долазите до Пирине пољане (5,5 км од Убала), тачније мјеста Пирин бријег (препоручујемо мало дужу паузу) одакле се отвара поглед на врхове: Вучји зуб, гребен Прасе иза ког се види врх Зубачког/Великог кабла а десно се виде Бугања греда и Високи бријег.(фото. бр.5)

Пут наставља ободом Пирине пољане а након 500м долазимо до мјеста гдје  са лијеве  стране пута одваја стаза која води до гребена који спаја Јастребицу и Вучји зуб, овом стазом се такође може доћи до Вучјег зуба али је знатно теже јер пролази преко Кршељевог мрамора, подручја екстремног краста са многим експонираним дијеловима.(фото. бр.6) Настављамо путем који након 500м престаје у шуми а почиње уска планинарска стаза која води до Доброг дола.(фото. бр.7) На 7км од Убала долазимо до Доброг дола 1380м/нв (препоручујемо краћу паузу на одморишту које се налази на средини Доброг дола са лијеве стране).(фото. бр.10,11,12) На самом улазу у Добри до  стаза се рачва лијево за Вучји зуб(фото. бр.8) а десно за Зубачики/Велики  кабао и Бугању греду.(фото. бр.9) До врха Вучјег зуба имате још 1,5км и око 430м висинске разлике.

Настављамо лијево кроз букову шуму(фото. бр.13) којом  идемо до мјеста гдје ће нам се отворити поглег на југозападну окомиту стуијену Вучјег зуба (препоручујемо краћу паузу).(фото. бр.14) Панорама са овог мјеста- ЛИНК Долазимо на малу зараван коју пролазимо те опет улазимо у  шумарак, на улазу у шумарак је одвајање за Велико окно,(фото. бр. 15.) до ког је потребно још пет минута. Након шумарка излазимо у подручје насељено искључиво стаблима Мунике.(фото. бр.16)  Недуго затим долазимо до мјеста гдје одваја маркација која води до пећине која може послужити као сколониште.(фото. бр.17) Настављамо малим серпентинама и излазимо  на мали до на гребену  Прасе (препоручујемо краћу паузу). Овдје се отвара поглед у дубину Црне Горе гдје доминира Ловћен. Овдје је  раскрсница планинарских стаза, лијево за Вучји зуб, право- доле  за Орјенско седло а десно за врх Прасе и Зубачки/Велики  кабао.

Настављамо лијево, стаза постаје све стрмија да би пред крај дошли до дијела дужине око 150м гдје је потребан посебан опрез при кретању. На овом дијелу смо поставили челичну сајлу да би осигурали кретање планинара.(фото. бр.18)  На почетку сајле се налази  мали подпећак који може послужити као склониште.(фото. бр.18) Када се прође сајла остаје још једана стрма падина и на врху сте Вучјег зуба 1805м/нв.(фото. бр.20) Са врха се виде скоро  сви орјенски врхови а посебно је лијеп поглед на Реовачку греду.(фото. бр.21) Поглед сеже од Ловћена, Проклетија, Жијова преко Комова, Прекорнице, Морачких планина, Војника  до Дурмитора, Биоча, Волујка… Истичемо да су се  приликом маркирања ове стазе по маркацијама посипали рефлектујући кристали који се користе у хоринзонталној путној сигнализацији, тако да је олакшано кретање по ноћи јер маркације рефлектују свјетлост. То су колико је нама познато, прве овакве маркације у региону.  На врху постоји уписна кутија са свеском, печатом, јастучетом  и термометром. Стазу дужине 8,5км маркирају и одржавају планинари ПД“Вучји зуб“.   ДА СМО ЗДРАВО!

Панорама са врха Вучји зуб- ЛИНК

ФОТО ОПИС:

Категорије: Описи стаза

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.