Већ по традицији, другог „пуног“ викенда октобра наше друштво је било организатор јубиларног  „ХХ Успона на Вучји зуб и врхове Орјена“. Успјешне  организације претходних година, атрактивне стазе, мноштво садржаја у граду и околини, пријатна клима и друго, учинили су да југ Херцеговине постане незаобилазна дестинација великом броју планинара и друштава из ближег и даљег окружења;  а за наше друштво – прилику и обавезу да буде добар домаћин. Иако је и ове године акценат рада друштва био у стављању дома у пуну функцију, доста је урађено и на планинској „инфраструктури“ – постављен је велики број путоказа, информативних паноа, довршена ферата на Вучјем зубу и још доста тога.

Велики број учесника манифестације је дошао већ у петак поподне, искористивши прилику да уживају у чарима Михољског љета, попунивши смјештајне капацитете на Тулима и Ублима. Временска прогноза нам је ишла на руку – у најави је било сунчано, ведро и топло вријеме , са погоршањем у недељу вече, што нас се већ није дотицало.

У суботу ујутро, 14. октобра; пред планинарским  домом на Ублима окупило се око 160 планинара из БиХ, Србије, Црне Горе, Хрватске, Русије, Украјине и Бугарске, чланова двадесет планинарских друштава. После упознавања са програмом манифестације, расположивим садржајима и подјеле захвалница, весела дружина се упутила према одабраним одредиштима.

А у том погледу – ове године смо отишли и корак даље. Поред већ уобичајених стаза – врло тешке која укључује Велику Јастребицу, Кршељев мрамор и Вучји зуб,  тешке: Убла – Велика Јастребица – Пирина пољана – Убла; лаке – до Пирине Пољане, Доброг дола и Ледене пећине; у план обиласка је уврштен и пролазак ферате на Вучјем зубу и још једне атрактивне и лијепе али на појединим дијеловима тешке туре: Убла – Кабо – Шишавци – Растијеш до – Убла. Од свега помало, за свакога понешто, зависно од склоности и могућности. За сваку од стаза друштво је обезбиједило водиче и пратњу. Наравно, и ове године је за учеснике акције   код одморишта у Пириној пољани припреман чај, како би се окријепили и  припремили на завршни спуст ка дому.

По повратку у дом за учеснике је приређен ручак – непревазиђени војнички пасуљ, освјежење, одмор, а затим  – дружење и забава до раних јутарњих сати.

Недјељу ујутро гости  стандардно искористе за уживање на тераси дома, по требњским кафићима, обиласку града; слиједи паковање опреме и повратак. Она најављена киша  је пала тачно када је требало – када су сви учесници акције били код својих кућа.

Још једна успјешна акција је иза нас. „Успон на Вучји зуб и врхове Орјена“ је на најљепши начин ушао у трећу деценију. Захваљујемо се свим учесницима и свима осталим који су помогли организацију ове манифестације. До неких нових дружења – ДА СМО ЗДРАВО!

Извјештај:

Мирослав Ковачевић

Учесници акције код планинарског дома „Убла“

ФОТОГРАФИЈЕ СА ТУРЕ: КАБО – ШИШАВЦИ

ФОТОГРАФИЈЕ СА ТУРА: ЈАСТРЕБИЦА И ЈАСТРЕБИЦА – ВУЧЈИ ЗУБ

ФОТОГРАФИЈЕ СА ТУРЕ: ВИА ФЕРАТА „ВУЧЈИ ЗУБ“


0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.