Група планинара ПД  „Вучји зуб“, ову недељу одлучила је да планинске висине замијени скоро, па нивом мора … авантуром званом “ Кану сафари “ на ријеци Требижат.

У недељу ујутро нас осморо креће ка Чапљини у чијој близини се налази камп, који је почетак наше авантуре. Ову интересантну атракцију организује чапљинско удружење „Тајна природе“. Око 11 сати стижемо у камп, за почетак се одушевљавамо љубазношћу и гостопримством домаћина, затим сједамо у комби који нас вози до мјеста почетка авантуре.

Наш водич је Станко , који посебно цијени и поштује наше планинарско друштво, са којим се сусретао и сарађивао више пута.

Док се возимо Станко нам прича о ријеци Требижат, Ова херцеговачка ријека, десна притока Неретве је дуга 51км од свог извора до ушћа. Ријека са 9 имена, чисте и бистре воде и кривудавог тока.

Стижемо на одредиште, сједамо по двоје у  четири кануа и наше путовање почиње. Несвакидашње путовање које овај дан чини чаробним. На самом почетку ријека је тиха и мирна. Температура воде у љетним мјесецима је око 20 степени.  Лагано весламо и пратимо Станкова упуства, али га некад не чујемо од љепоте која хиптотише. Овај предио називају  “ херцеговачки Амазон „, С обзиром на оно што знам о Амазону, сигурна сам да је ово поређење оправдано. Толико је лијепо, да у неком тренутку посумњамо у своја чула, запитамо се да ли добро видимо, чујемо, осјећамо? Нетакнута природа која крије мноштво птица и риба различитих врста, као и богаство биљног свијета. А Требижат са  свим својим живим свијетом чини један перфектан склад. 

После нешто мање од два сата правимо паузу, пливамо у прилично хладној води, која одише чистоћом. Настављамо даље, ка крају авантуре, крај који нико не прижељкује. Са времена на вријеме смо наилазили на брзаке, који су ову авантуру чинили узбудљивијом.

После нешто више од 3 сата стижемо у камп гдје нас је дочекало освјежење. Под утисцима смо, не причамо много, захваљујемо Станку, који је својом срдачношћу и љубави према природи која се осјећа у сваком тренутку и у свакој његовој ријечи…што је ову нашу авантуру учинио још љепшом.

Питам се да ли тај Амазон може пружити доживљај, величанствен попут овог?

ДА СМО ЗДРАВО и да уживамо у нашој блиској околини…бесконачно!

Ивана Табаковић

Видео: Срђан Домазет

Фотографије: Јелица Даковић, Милорад Кипераш и Брано Јанковић

 

Категорије: Извјештаји

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.