U organizaciji našeg društva, u subotu, 17. marta održana je treća po redu „Trebinje vertikal – Trka u kamenu 2018“. Trka je održana na stazi trasiranoj 2016. godine, koja od Perovića/Arslanagića mosta u Trebinju vodi do vrha planine Leotar (1228 mnv); dužine 5200 metara i visinske razlike 960 metara.

Organizaciju trke je, pored redovnih aktivnosti – oglašavanja, animiranja sponzora, uređenja staze i drugo, pratila i doza neizvjesnosti, budući da nam vremenska prognoza nije išla na ruku, jer je za dane vikenda najavljivana jaka kiša. Razmatrala se mogućnost da se u slučaju jake kiše staza skrati do Orlovih greda, u slučaju nevremena sa grmljavinom – da se trči kroz grad do Hercegovačke Gračanice; ali neodržavanje trke nije dolazilo u obzir. Dan prije trke odlučeno je – trka će se održati u punom formatu, prognoza ja najavljivala kišu, ali tek u popodnevnim satima.

U 10 časova, sa starta kod Perovića/Arslanagića mosta put vrha Leotara krenuo je ukupno 71 takmičar, od čega 63 u muškoj i 8 u ženskoj konkurenciji. Učesnici trke pristigli su iz BIH, Srbije i Crne Gore, uglavnom članovi raznih sportskih društava, među kojima je bilo i individualaca.

Takmičare je sa starta ispratio jak i u početku topao jugoistočni vjetar. Međutim, kako su odmicali uz Leotar vjetar se pojačavao, snižavajući temperaturu, dostizao orkansku snagu, i na momente gotovo potpuno onemogućavao kretanje, pogotovo posle prolaska Orlovih greda i na završnom usponu, tako da pored odrednice „vertical“ slobodno možemo reći da se radilo o trci klase „extreme“.

I tada se dogodilo nešto neobično, nesvakidašnje, po čeme će ovogodišnja trka ostati upamćena – umjesto da ovakvi uslovi uspore takmičare, desilo se obratno – kao da su učesnicima trke ubrizgali novu dozu adrenalina – boreći se sa naletima vjetra i izvlačeći poslednje atome snage grabili su ka vrhu, krećući se često četvoronoške, pridržavajući se za oskudno rastinje i hvatajući zaklon između kamenja. U momentu pristizanja prvih takmičara na cilj, počela je padati kiša, nošena jakim vjetrom, stvarajući utisak pješčane oluje; na momente bi vjetar nanio oblak pa su takmičari bukvalno izranjali „niotkuda“. Sve to je stvorilo jednu nestvarnu sliku na cilju, takmičari su sačekivali jedni druge, razmjenjivali utiske sa staze; fotografisali se „sa pogledom na grad“ koji bi se na momente nazirao, svi odreda oduševljeni vremenskim (ne)prilikama koji su trci dali jednu novu dimenziju. U predviđenom vremenu trku je završio ukupno 61 takmičar, dok je njih 10 nije završilo trku.

U muškoj kategoriji, prvi je kroz cilj prošao Miloš Mikić iz Nikšića – Triatlon klub Nikšić u vremenu 47,42 minuta. Vodio je od starta do cilja, popravivši za 36 sekundi rekord staze, koji je postigao 2016. godine. Drugi je bio prošao Mostarac Ivan Leženić – „Čvrsnica ultra team“ – 52;37 minuta; trećeplasirani je Paljanin Neven Cicović, koji je nastupao individualno, vremenom 52;49 minuta.

U ženskoj konkurenciji, pobijedila je Miluša Bošković iz Kotora – TK „Kotor“ vremenom 59:27 minuta, čime je popravilla za 1;03 minuta dosadašnji rekord Sanje Kavaz iz 2016. godine; druga je na cilj vremenom 64:17 minuta stigla Jelica Joković iz Užica, član PK „Era“; dok je treća bila Trebinjka Kristina Gudelj, članica BK „Leotar“, vremenom 71:28 minuta.

Najbolje plasirani domaći takmičari bili su Srđan Domazet (53:03); Petar Spaić (53:34) , članovi PD „Vučji zub“ i Miloš Aranitović član AK „Leotar“ (54:20), koji su zauzeli 4,5. i 6. mjesto.

U kategoriji takmičara preko 50 godina najbolji je vremenom 58:02 minuta bio Radomir Milić – KBS „Trebinje“ (10. mjesto); drugi i treći Užičanini, članovi PK „Era“ – Mihailo Topalović (63:53 minuta; 22. mjesto) i Dragoljub Jasiković (72,49 minuta; 37. mjesto)

Po tradiciji, najstariji takmičar je bio naš član Vojo Prelević – PD „Vučji zub“, najmlađi – Jakov Perišić iz Trebinja, devet godina, član AK „Leotar“, koji su završili trku u predviđenom vremenu.

Po završetku trke za takmičare i organizatore je priređen ručak u hotelu „Leotar“, posle čega je uslijedila podjela medalja i prigodnih nagrada pobjednicima po kategorijama, kao i uručenje finišer medalja svim takmičarima koji su u predviđenom roku završili trku.

Pobjednik u muškoj konkurenciji Miloš Mikić, koji se bukvalno pretplatio na prva mjesta u Trebinju, je zahvalio drugoplasiranom koji ga je motivisao da obori rekord, naglasivši teške uslove na stazi i vjetar koji ga je na momente skretao sa staze. Miluša Bošković, pobjednica u ženskoj konkurenciji, istakla je da je i sama odrasla na kamenu, da voli ovakav tip staze, nije krila oduševljenje zbog vremenskih prilika koje su verikal prevorile u avanturu, naglasivši da bi isto bila zadovoljna i da je stigla poslednja. Najmlađi učesnik – Jakov Perišić je rekao da je bilo teško ali i da je uspio da istrči; a čini se da bi lakše istrčao još jednu trku nego odgovarao na novinarska pitanja. Neka se navikava, budućnost je pred njim!!!
U prošlogodišnjem izvještaju  napisali smo da bi nebesko trčanje moglo da „pusti korijenje“ u Hercegovini; a sada slobodno možemo reći da već donosi prve plodove. Ukupno 41 takmičar sa područja Hercegovine se oprobao na Leotaru, dvije medalje su ostale u Trebinju; a već se nazire i nekoliko imena koja bi sledećih godina mogli da se upuste u borbu za sami vrh.

I „sedma sila“ je posvetila veliku pažnju ovom događaju, a na sledećim linkovima možete pronaći neke od priloga:

https://www.youtube.com/watch?v=JYMo9UqIyUQ

https://www.youtube.com/watch?v=Ynna4Sh58wE;

https://www.youtube.com/watch?v=bSj9s3-QNdA; ;

https://www.youtube.com/watch?v=Mcx7a569W5E

Dosta fotografija i video zapisa možete naći na našoj fajsbook stranici kao i na profilima učesnika. https://www.facebook.com/groups/57046642017/
Rezultate možete pogledati na linku: https://www.stotinka.hr/hrv/utrka/1858/ukupni_poredak  Još jedna uspješno organizovana trka je za nama. Takmičari nisu štedjeli riječi hvale, najavljujući da će opet doći da se oprobaju na hercegovačkom kršu. Ovim putem zahvaljujemo svim učesnicima, sponzorima i svima koji su na bilo koji način pomogli organizaciju trke. Do „Trebinje Vertikal – Trka u kamenu 2019“ – da smo zdravo!

Tekst: Miroslav Kovačević


0 komentara

Ostavite odgovor

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.