Tradicionalna akcija u kalendaru PD „Vučji zub“, zimski uspon na Jastrebicu je akcija koja se po pravilu iz nekog razloga prepičava. Nekada  se zubići odluče da pohode najviši  trebinjsi vrh po olujnom nevremenu a nekada nas Jastrebica počasti lijepim pogledom i još ljepšim vremenskim prilikama.

Tako je bilo i prošle nedjelje(21.02.2021.), Sunce nas je grijalo a pogled „pucao“ na sve strane. Snijeg taman kakav treba za istinsko uživanje u usponu.

Grupa od deset(Ivana, Jelica, Nada, Danko, Žika, Krsto, Nikola, Mirko, Ozrenko i Igor) zubića je krenula sa Ubala. Snijeg nas je dočekao prije skretanja na stazu Živadin Simić, gdje ga je bilo prko pola metra. Kako smo se uspinjali visina snijega je rasla, ponegdje do markacija.

I taman kada smo se poprilično umorili došli smo na vidikovac. Kraći odmor je svima dobro došao, obedovanje, kafa i po koja fotka. Nikola je pustio dron da napravi koji kadar iz vazduha. Pogled sa vidikovca, ljepši nego ikad, fantastičan orjenski greben od Svitavaca do Zubačkog kabla je neprestano branio oblacima koji su kuljali sa mora da ga prebace, i tako pravio nevjerovatne prizore. Uživancija za sva čula…

Nastavljamo  dalje, iako su Nikola i Mirko zbog nedostaka opreme planirali uspon do vidikovca. Međutim, izlaskom na greben shvatamo da su dereze i cepin nešto što se mora imati pa Nikola i Mirko odustaju od daljeg uspona.

Nas osmero nastavlja dalje, lagano savladavamo padine Jastrebice, odlični uslovi za uspon. Fotkamo a Danko „uzima“ po koji kadar za video. Osmjeh sa lica ne silazi…

Nakon četiri sata uspona dolazimo na vrh gdje smo svi našli po dio na kom nema snijega i zasluženo odmorili oko pola sata.

Zajedničko fotkanje i povratak istom rutom, za dva sata smo se vratili na Ubla. Po starom običaju, nakon uspona odlazimo u dom na kafu kod naše Spomenke.

Još jedan divan dan na planini je iza nas, do novih druženja, da smo zdravo!

Igor Škero

Video: Danko Karić

Fotografije: Igor Škero

Kategorije: Izvještaji

0 komentara

Ostavite odgovor

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.