Danas doživjesmo Orjen u najljepšem izdanju. Bješe kao neka mlada, sav okićen i mirisan od raznobojnog planinskog cvijeća, ljekovitih trava i šumskih jagoda po proplancima. Impresija… Dok gazimo po vlažnom, lišćem pokrivenom tlu kroz prelijepe šume bukve, jele i munike udišemo svjež vazduh okupan jučerašnjom blagom kišom, a utisci se smjenjuju. Čas kao da smo u prašumi Perućici među stablima visokim 50 metara, pa na momenat u nekoj gustoj jelovoj šumi u Bosni ( na Treskavici npr.), a potom opet u surovom kršu među starim znancima – drevnim orjenskim munikama.

Smjenuju se šume, travnate livade i goli krš – tolika raznovrsnost, da ne povjeruješ. Zaista je Bog bio darežljiv kad je stvarao ovu planinu.  Društvo odlično, nas devet planinara „Vučjeg zuba“, svi veseli, u razgovoru i šali i ne osjetismo put do vrha Jastrebice. Usput smo svašta zanimljivo vidjeli. Orjensku Hudiku, endem ove planine, pa razne nepoznate ali divne vrste cvijeća, fascinatnu krševitu ploču veličine stadiona. Pila se voda iz kamenice, jele se šumske jagode, a probali smo jesti i jednu vrstu sjekavice. I bila je ukusna. Neki su sakupljali hajdučku travu (sporiš), kantarion, majčinu dušicu, a od Srleta smo čuli da je sok od sporiša super (nadam se da će ga neko od današnjeg društva i napraviti pa da probamo )

Zanimljivo je što još uvijek ima snijega na pojednim dijelovima planine (jul je mjesec!). Dosta brzo smo izašli na vrh,a nakon redovnog fotografisanja i klope krenuli smo strmom padinom nazad. Usput smo naišli na vjerovatno najveće primjerke munike na Orjenu. Jedna starina, po našoj procjeni munika stara preko 1000 godina, poslužila nam je kao pozadina za nezaboravno fotografisanje. Usput smo našli i bogata nalazišta gljive bukovače pa je na kraju puta uslijedio i roštilj od istih u lovačkoj kući.  Ah, kakva poslastica… (hvala Janje!) Na povratku kući svratili smo do izvora na putu prema Skočigrmu i osvježili se odličnom vodom. Podobrano napunjenih mentalnih baterija a bogami i stomaka, zadovoljni smo se vratili u Trebinje negdje oko 16 sati.

Pozdrav svima i Da smo zdravo!

Slavenko Vukasović. ·

Kategorije: Izvještaji

0 komentara

Ostavite odgovor

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.