Opet smo na visokim planinama, ovaj put to su bile Prokletije. Impozantan planinski masiv na jugu Dinarida. Osmočlana grupa naših planinara je u petak otputovala u Grbaju, živopisnu dolinu podno prokletijskih vrhova. Plan je bio da se u subotu penju Sjeverni, Veliki vrh Karafila, a u povratku Očnjak. Nedjelja je bila rezervisana za nešto lakši uspon na drugu stranu doline i vrhove Volušnica, Talijanka i Popadija.

Subota. Sve ide po planu, za 4 i po časa uspješno se popeo Sjeverni vrh Karanfila, veći dio grupe je popeo i Veliki vrh. U povratku se vrijeme kvari, počinje i manja kiša, jedan dio grupe silazi istom stazom preko Krošnje nazad, a drugi dio prolazi kroz Šuplja vrata u dolinu Ljubokuć odakle ide staza za Očnjak. Vrijeme se ne poboljšava, tamni oblaci su prekrili vrhove pa se donosi razumna odluka da se Očnjak penje sutradan, u nedjelju. Ipak se radi o dosta zahtjevnom usponu, a mokar i klizav teren sigurno ne bi bili poželjni.

Nedjelja. Dvije grupe kreću u dva pravca, jedni na Očnjak, drugi na Volušnicu i dalje. Vrijeme je idealno za uspon, tako da se za 3 i po časa grupa našla na vrhu Očnjaka. Druga grupa prvo penje Volušnicu pa dalje grebenom prema Talijanki i Popadiji.

Fotografije sa Karanfila i Očnjaka. Foto: Danko Karić

Fotografije sa Volušnice, Talijanke i Popadije. Foto: Brano Janković

Kategorije: Izvještaji

0 komentara

Ostavite odgovor

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.