Uspon  na Motku (1395 mnv) Prvi komentari neupućenih – ma dajte, nemojte se šaliti! Pa na Vučji zub i Zubački kabao se polazi sa skoro iste visine, da ne pominjemo Volujak gdje je kamp na većoj visini! U čemu je onda draž uspona na  Motku

– treba savladati visinsku razliku od  1075 metara, staza vodi siparom i izvorno hercegovačkim kamenjarom kroz oskudno rastinje, te fantastičnom pogledu sa grebena Bjelasnice; kao i pitanju – da li  je Motka najviši vrh Trebinjske šume ili Popova polja?

Zbog nepovoljnih vremenskih prilika akcija je sa 16. pomjerena za 17. april. Grupa od 18 planinara (dva iz PD „Soko“ Ljubinje) polazi od crkve u Žakovu. Polako napredujemo markiranom stazom  uz sipar iznad sela  pa zatim uskim konjskim putem koji se cik – cak uspinje ka grebenu Bjelasnice. Pod samim grebenom odvajamo se prema katunu (stajama) Glačice. Na Glačicama pravimo prvi veći odmor, dopunjujemo čuture vodom …

Staza od Glačica nije markirana, kao  putokaz nam služe kamene kupe  slagane prilikom ranijih izlazaka i izviđanja staze. Staza vodi pasovima koji se postepeno penju ka  grebenu i nije puno zahtjevna. Penjemo se  na greben, prelazimo dva susjedna vrha i izlazimo na Motku. Vrijeme nas nije poslužilo, duva vjetar, oblačno  je, vidljivost dosta slaba; ali sve to nam ne može pokvariti ugođaj.

Nekoliko planinara odlazi grebenom prema sjeveru do mjesta na kome se prije 30 – tak godina srušio poljski poljoprivredni avion. Ponovo se okupljamo na vrhu, slijedi zajednička fotografija, bez Voja, koji se sam uputio nazad. Nekoliko kišnih kapi ubrzava polazak. Usput vidimo rezultat Vojovog ranijeg odlaska – povećan broj kamenih kupa.

Na Glačicama ponovo odmaramo, neki  koriste priliku da naberu koprive. Slijedi silazak niz serpentine ka Žakovu, pakovanje opreme i povratak kućama.

Šta reći na kraju – akcija je u potpunosti uspjela. Nadajmo se da ćemo se u istom broju odazvati na čišćenje i markiranje; da ćemo u proljeće 2012. godine do Motke izaći uređenom stazom  i da će nas vrijeme bolje poslužiti. A dotle – da smo zdravo!!!

P.S. A čiji je Motka vrh – Trebinjske šume ili Popovog polja? Nije važno, bitno da je naša!!!

Izvještaj sačinio: Miroslav Kovačević

Kategorije: Izvještaji

0 komentara

Ostavite odgovor

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.