Претходне седмице (24.2. – 2.3.) на Височици одржан је почетни и напредни зимски алпинистички течај који је организовао Алпинистички одсек Београд. АОБ је најстарији алпинистички одсјек у Србији са пењачком историјом дугом више од 70 година. Наш члан Мирко Лучић био је међу полазницима овог курса а водили су га искусни алпинисти Предраг Загорац и Игор Милошев.

Током обуке, учесници су имали прилику да науче разноврсне вјештине кључне за алпинистичке подвиге у зимским условима. Поред пењања у дерезама, коришћења цепина и алпинистичке опреме, сидришта у снијегу и леду, као и пењања у навези и осигуравања партнера, инструктори су такође покрили теме као што су преживљавање у планини, технике извлачења из глечерских пукотина и препознавање и избјегавање лавина. За оне искусније, било је прилике да се упусте у авантуру dry tooling-а и пењања у леду, додатно проширујући своје вјештине и искуство у алпинизму.

Такође, инспирација је долазила и из самог окружења учесника, који су донијели различитa искуства, перспективе и приступе алпинизму. Ова разноврсност учесника омогућила је стварање динамичне и подстицајне средине у којој је свако могао да се развија и напредује.

На крају, желимо да изразимо дубоку захвалност Алпинистичком одсеку Београд, предавачима Игору Милошеву и Предрагу Загорцу на несебичном дијељењу својих драгоцјених искустава. Такође, хвала свим осталим учесницима течаја на инспиративној атмосфери и размјени знања. Оваква искуства су јако важна и сигурни смо да ће допринијети повећању сигурности нашег друштва у неким новим авантурама.

Да смо здраво!

Фотографије: Мирко Лучић, Предраг Загорац, Марина Димески@vucji.zub.trebinje

Mala lavina- Visočica

♬ original sound – PD Vucji zub
Категорије: Извјештаји

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.