Чланови нашег друштва  су у периоду од  08. до 12. јуна присуствовали трећој фази обуке коју је провела  Горска служба спасавања Планинарског савеза Републике Српске у Планинарском дому Папин до – Гацко.

Подсјећамо да је прва фаза организована такође у Папином долу, а обухватала је обуку из потрага за несталим особама као и транспорт истих, док је друга фаза организована у Планинарском дому Челина  у Источном Сарајеву, гдје је акценат обуке стављен на Прву помоћ и Горско спасавање.

Трећа, до сада најдужа и најзахтјевнија фаза обуке обухватала је  Спелео обуку, гдје су полазници прошли кроз основну Спелео обуку и практичну примјену система: Свети Бернард и Тиролска пречница. 

Предстоје  још три фазе обуке, топографија, љетно и зимско спасавање. Након свих обука, полазници добијају звање Горски спасилац. Врло важна чињеница за наше друштво је да ћемо након тога  добити три Горска спасиоца (Данко Карић, Жељко Мирдиња и Милош Бодирога) а самим тим моћи ћемо да формирамо Станицу Горске службе спасавања у Требињу.

Доносимо вам видео запис из пећине Ђатло гдје је практично показана вјежба спелео обуке и неколико фотографија са последње обуке.

ДА СМО ЗДРАВО!

Видео и фотографије:  Данко Карић

Категорије: Извјештаји

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.