Članovi našeg društva  su u periodu od  08. do 12. juna prisustvovali trećoj fazi obuke koju je provela  Gorska služba spasavanja Planinarskog saveza Republike Srpske u Planinarskom domu Papin do – Gacko.

Podsjećamo da je prva faza organizovana takođe u Papinom dolu, a obuhvatala je obuku iz potraga za nestalim osobama kao i transport istih, dok je druga faza organizovana u Planinarskom domu Čelina  u Istočnom Sarajevu, gdje je akcenat obuke stavljen na Prvu pomoć i Gorsko spasavanje.

Treća, do sada najduža i najzahtjevnija faza obuke obuhvatala je  Speleo obuku, gdje su polaznici prošli kroz osnovnu Speleo obuku i praktičnu primjenu sistema: Sveti Bernard i Tirolska prečnica. 

Predstoje  još tri faze obuke, topografija, ljetno i zimsko spasavanje. Nakon svih obuka, polaznici dobijaju zvanje Gorski spasilac. Vrlo važna činjenica za naše društvo je da ćemo nakon toga  dobiti tri Gorska spasioca (Danko Karić, Željko Mirdinja i Miloš Bodiroga) a samim tim moći ćemo da formiramo Stanicu Gorske službe spasavanja u Trebinju.

Donosimo vam video zapis iz pećine Đatlo gdje je praktično pokazana vježba speleo obuke i nekoliko fotografija sa poslednje obuke.

DA SMO ZDRAVO!

Video i fotografije:  Danko Karić


0 komentara

Ostavite odgovor

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.