У суботу 22.08.2020.године група од 14 одважних планинарки и планинара ПД „Вучји зуб“ из Требиња, предвођена искусним планинаром Данком Карићем, је успјешно прегазила хладну ријеку Сутјеску и савлађујући бројне и врло захтјевне препреке уз Перућки поток стигла је до задатог циља – водопада Скакавац.

Из Требиња смо кренули у 07оо часова, у заказано вријеме и без кашњења. Јутарња кафа у ресторану Комлен на Тјентишту, а прије поласка ка задатом циљу свима је пријала. Послије кафе вратили смо се на полазну тачку, спустили смо се до мјеста гдје се Перућки поток улијева у Сутјеску.

         Коноп преко ријеке Сутјеске брзо је развучен и кренули смо са прелажењем на другу обалу. Јутарњи улазак у хладну воду утицао је на додатно разбуђивање и држање високе концентрације при кретању уз поток гдје нас је чекало низ препрека: клизаво камење, наноси оборених стабала и камења, литице водопади …

         Сам улазак у прашуму Перућица подиже адреналин код свих учесника, а посебно код оних који први пут овамо долазе. У нашој екипи већина учесника је први пут ступила у прашуму и самим тим мјере опреза при кретању су биле на највишем нивоу.

         Перућица је једна од последњих очуваних прашума у Европи. Налази се у оквиру Националног парка Сутјеска, на подручју општине Фоча.

         Препуна је прекрасних призора нетакнуте природе, стабала виших и од 50 метара, старих и преко 300 година. Регистрован је велики број врста дрвећа и грмља, бројне биљне и животињске врсте. Многе врсте су ендемске и врло ријетке.

         Прашума Перућица крије и бројне опасности. Дијелови су скоро непроходни због густе шуме, високих стијена и терена испресијецаног кањонима бујичних водотокова. Овдје су очекивани сусрети са медвједима и другим звијерима. Улазак у прашуму се не препоручује без врло искусних водича.

         Наша екипа напредује добрим темпом. Сви учесници су физички добро спремни и дисциплиновани. Неки учесници су се почели на старту кретати коритом потока, а остали су се придруживали послије првог проклизавања у воду и квашења.

Послије савладавања бројних препрека и заобилажења неких литица и водопада, мокри и усхићени стижемо до водопада Скакавац.

Призор нестваран. Вода се обрушава са висине веће од 70 m (према неким подацима са висине од 81 m) распршавајући се на доњем дијелу стијене и  виру који је издубила у стијени.

Дуж цијелог пута уз Перућки поток и на водопаду Скакавац камере и фото апарати нису мировали. Снимци ће се данима прегледати, објављивати, размјењивати… Препоручујемо да прегледате објављене снимке.

Послије маренде и кратког одмора враћамо се на почетак стазе. При повратку поклањамо посебну пажњу мјерама опреза и придржавамо се инструкција водича. Акција је успјешно завршена, без и најмањих повреда учесника.

Најхрабрији међу нама су се окупали у хладној Сутјесци. Посебно хвала колегама који су донијели и охладили лубенице. Јако су нам пријале послије преласка Сутјеске.

Да смо здраво!

Благота Марковић

        

Категорије: Извјештаји

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.