11.02. 2011. Petak- Nas 14 krenulo je ka Danilovgradu, sunce nam je  sa zapada mahalo za srećan put. Kada  prođosmo granicu i grad Nikšić, spustismo se u Bjelopavliće đe sa magistrale okrenusmo lijevo u Danilovgrad.

Inače bježeći iz svoje  gradske buke nismo se mnogo zadržavali u samom naselju,  već se odmah uputili malo dublje u teritoriju opštine, penjući se lagano uz planinski masiv Prekornice.

Na Studenom nailazimo na zaleđene dijelove puta, što je i normalno tamo đe stanuje studen. Nismo se mnogo mučili a pred nama već ugledasmo svijetla na planinarskom domu „Studeno“, pored svijetla zasjaše i osmjesi naših prijatelja domaćina i ostalih planinara.  Domaćin nam pokaza đe ćemo noćiti,  te nakon raspremanja provedosmo prijatno veče družeći se sa uvijek vedrim planinarima.

12.02.2011. Subota – dan određen za uspon počeo je vrlo rano, oko 5 sati, zvonjavom limenog posuđa i escajga , štapova i cepina. Kolona je krenula u 6 sati vijugavim putem ka vrhu Prekornice, vrlo brzo noge počeše da cijepaju snijeg na putu, te tako sve do pod sam vrh. Kad krenu uspon uz sniježni kuloar, prvi formiraše stepenice a kolona se razdvoji na trkače i druge penjače. Vrh Kula 1927 m.n.v., najviši vrh masiva Prekornice, na trenutak  postade mjesto razgovora, smjeha, druženja i pored niske temperature, đe se dah umalo ledio. Pečat u knjižicu i lagano niz stranu. Ljudska lavina strmoglavi se niz vrh i u zaletu jurnu nazad ka domu. Kad prelomi 14 sati, već prvi banuše na vrata doma vičući „dobar dan, pasulj, pasulj, pasulj…“

13.02.2011. Nedjelja – Sa prvim jutarnjim svijetlom, već se meškoljimo po krevetima i izustimo po koju riječ. Uz čaj  i doručak, razgovaramo sa prijateljima i sabiramo utiske.  POKRET, lagano krenusmo kući.

Na preporuku svratismo u manastir Ždrebaonik,  đe se poklonismo moštima  sv. Arsenija Sremačkog. U grad svratismo na sat vremena, da se okrijepimo još jednom i upitamo ko bješe Bijeli Pavle. Put nas vodi pod Ostroške grede, đe se poklonismo Sv. Vasiliju Čudotvorcu i pomolismo Bogu za zdravlje i prijatelje planinare.

Hvala prijateljima PSK Prekornica iz Danilovgrada na gostoprimstvu i ostalim planinarima na druženju.

Da smo zdravo!

Aleksandar Janković Saša-Džoni

Kategorije: Izvještaji

0 komentara

Ostavite odgovor

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.