Село Жаково у Поповом пољу и овог јуна окупило је љубитеље брдског бициклизма. Све је мање оних који нису чули „За Сирац сира“, традиционалну брдску бициклистичку трку која се одржала данас по шести пут. И све је више заинтересованих, поготово младих и дјеце који су својом бројношћу и учешћем показали да на младима свијет и „сирац“ остају.

Љубитељи двоточкаша, такмичари, родитељи с дјецом, посматрачи, организатори, локалци и представници медија измјешали су се данас на топлом сеоском макадаму, сви с циљем да се, прије свега, добро забаве и уживају у, за ове просторе, несвакидашњем спектаклу.

Као и на свакој трци, сви су имали своја очекивања. Неки су се вриједно спремали и вјежбали како би побољшали свој резултат из претходних такмичења. Они бољи су се потајно надали медаљи, али најинтересантнија тема су свима били фаворити. Претходних година то је био Милош Микић из Никшића који је до сада држао и рекорд стазе (13:52). Милош је стигао из Никшића на радост свих љубитеља овог спорта, али је по први пут у Жаково дошао и актуелни првак БиХ у брдском бициклизму, Иван Дероња из Ливна. И неизвјесност се родила. Сви су имали сличне коментаре, недоумице и закључке. Хоће ли Милош успјети у одбрани титуле најбољег? Или ће га Ливњанин надмашити.

Ипак, почетак трке у сениорској категорији „Елите“, која је бројила 26 такмичара, донио је разочарење за све присутне. При самом старту бицикл Милоша Микића је доживио квар те је он морао одустати од трке. Узбуђење око фаворита је спласнуло и сада је већ било извјесно ко ће први завршити трку. Међутим, ове године у Жакову се десило нешто што нико није могао претпоставити. У моменту када су сви окупљени око циља очекивали да се на видику појави најбољи, умјесто једног угледали смо два бициклиста, раме уз раме, у пуној брзини. На изненадјење свих присутних дојурили су скоро до краја стазе и у посљедњим тренуцима када је камење „прштало“ и када смо помислили да ће морати пресудити „фото финиш“ такмичари су се ухватили за руке и заједно „улетили“ у циљ. Да ли је било по договору? Или спонтано? Више није ни битно. Трка је по први пут добила два шампиона.

Иван Дероња из Ливна, првак БиХ у бициклизму и Харис Хрустановић из Тузле. побједници с овогодишњег „сирца“. Обојица су чланови бициклистичког клуба из Мостара, а стазу дугу нешто више од 4 километра савладали су за 13 минута и 36 секунди. Оборили су и досадашњи рекорд стазе који је поставио Милош Микић. Друго мјесто освојио је Милош Бодирога из Требиња, а треће Лука Вила из Мостара.

У јуниорској категорији најбржи је био Радослав Тешановић из Требиња, док је Ђорђе Ђурић први прошао кроз циљ у категорији до 12 година. Једина такмичарка у Жакову била је Кристина Гудељ и њој је припао пехар у женској категорији. Најстарији такмичар је и ове године био Војислав Прелевић (73 године), а најмлађи Драган Одавић (2009. годиште)

Као што смо и навикли до сада најбољи су добили пехаре, али и већ препознатљиву награду, а то је „сирац сира“. Ова награда нас подсјећа и на то шта је порука трке кроз све ове године њеног одржавања, а то је промоција бициклизма и здравог живота као и презентација заборављених и полунапуштених херцеговачких села и домаћих производа који у њима настају. Тако смо ове године на „сирцу“ осим сира имали прилику пробати и намазе од граха пољака и природне сокове које нам је припремио „Слоw фоод Требиње“.

И на крају можемо додати и то да је смисао трке прије свега у дружењу и позитивној атмосфери због које се сваког јуна изнова враћамо овом херцеговачком селу и његовим чарима. А до сљедећег љета и неких нових спортских узбуђења на Жаковском макадаму ДА СМО ЗДРАВО!

П.С. Захваљујемо се спонзорима и свима који су на било који начин помогли организацију овогодишње трке.

Текст написала: Ана Влатковић

Категорије: Извјештаји

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.