Selo Žakovo u Popovom polju i ovog juna okupilo je ljubitelje brdskog biciklizma. Sve je manje onih koji nisu čuli „Za Sirac sira“, tradicionalnu brdsku biciklističku trku koja se održala danas po šesti put. I sve je više zainteresovanih, pogotovo mladih i djece koji su svojom brojnošću i učešćem pokazali da na mladima svijet i „sirac“ ostaju.

Ljubitelji dvotočkaša, takmičari, roditelji s djecom, posmatrači, organizatori, lokalci i predstavnici medija izmješali su se danas na toplom seoskom makadamu, svi s ciljem da se, prije svega, dobro zabave i uživaju u, za ove prostore, nesvakidašnjem spektaklu.

Kao i na svakoj trci, svi su imali svoja očekivanja. Neki su se vrijedno spremali i vježbali kako bi poboljšali svoj rezultat iz prethodnih takmičenja. Oni bolji su se potajno nadali medalji, ali najinteresantnija tema su svima bili favoriti. Prethodnih godina to je bio Miloš Mikić iz Nikšića koji je do sada držao i rekord staze (13:52). Miloš je stigao iz Nikšića na radost svih ljubitelja ovog sporta, ali je po prvi put u Žakovo došao i aktuelni prvak BiH u brdskom biciklizmu, Ivan Deronja iz Livna. I neizvjesnost se rodila. Svi su imali slične komentare, nedoumice i zaključke. Hoće li Miloš uspjeti u odbrani titule najboljeg? Ili će ga Livnjanin nadmašiti.

Ipak, početak trke u seniorskoj kategoriji „Elite“, koja je brojila 26 takmičara, donio je razočarenje za sve prisutne. Pri samom startu bicikl Miloša Mikića je doživio kvar te je on morao odustati od trke. Uzbuđenje oko favorita je splasnulo i sada je već bilo izvjesno ko će prvi završiti trku. Međutim, ove godine u Žakovu se desilo nešto što niko nije mogao pretpostaviti. U momentu kada su svi okupljeni oko cilja očekivali da se na vidiku pojavi najbolji, umjesto jednog ugledali smo dva biciklista, rame uz rame, u punoj brzini. Na iznenadjenje svih prisutnih dojurili su skoro do kraja staze i u posljednjim trenucima kada je kamenje „prštalo“ i kada smo pomislili da će morati presuditi „foto finiš“ takmičari su se uhvatili za ruke i zajedno „uletili“ u cilj. Da li je bilo po dogovoru? Ili spontano? Više nije ni bitno. Trka je po prvi put dobila dva šampiona.

Ivan Deronja iz Livna, prvak BiH u biciklizmu i Haris Hrustanović iz Tuzle. pobjednici s ovogodišnjeg „sirca“. Obojica su članovi biciklističkog kluba iz Mostara, a stazu dugu nešto više od 4 kilometra savladali su za 13 minuta i 36 sekundi. Oborili su i dosadašnji rekord staze koji je postavio Miloš Mikić. Drugo mjesto osvojio je Miloš Bodiroga iz Trebinja, a treće Luka Vila iz Mostara.

U juniorskoj kategoriji najbrži je bio Radoslav Tešanović iz Trebinja, dok je Đorđe Đurić prvi prošao kroz cilj u kategoriji do 12 godina. Jedina takmičarka u Žakovu bila je Kristina Gudelj i njoj je pripao pehar u ženskoj kategoriji. Najstariji takmičar je i ove godine bio Vojislav Prelević (73 godine), a najmlađi Dragan Odavić (2009. godište)

Kao što smo i navikli do sada najbolji su dobili pehare, ali i već prepoznatljivu nagradu, a to je „sirac sira“. Ova nagrada nas podsjeća i na to šta je poruka trke kroz sve ove godine njenog održavanja, a to je promocija biciklizma i zdravog života kao i prezentacija zaboravljenih i polunapuštenih hercegovačkih sela i domaćih proizvoda koji u njima nastaju. Tako smo ove godine na „sircu“ osim sira imali priliku probati i namaze od graha poljaka i prirodne sokove koje nam je pripremio „Slow food Trebinje“.

I na kraju možemo dodati i to da je smisao trke prije svega u druženju i pozitivnoj atmosferi zbog koje se svakog juna iznova vraćamo ovom hercegovačkom selu i njegovim čarima. A do sljedećeg ljeta i nekih novih sportskih uzbuđenja na Žakovskom makadamu DA SMO ZDRAVO!

P.S. Zahvaljujemo se sponzorima i svima koji su na bilo koji način pomogli organizaciju ovogodišnje trke.

Tekst napisala: Ana Vlatković

Kategorije: Izvještaji

0 komentara

Ostavite odgovor

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.