U subotu, 26. marta; u organizaciji našega društva održan je sedmi po redu „Trebinje Vertikal  – Trka u kamenu 2022“. Ukidanje epidemioloških mjera omogućilo je održavanje trke u starom terminu – drugoj polovini marta.

I ove godine smo preduzeli sve mjere kako bi trka protekla u najboljem redu i da bi maksimalno izašli u susret učesnicima i gostima. Dug period bez padavina učinio je da je Leotar u martu bio posjećeniji nego ikad – neko je trenirao, neko šetao rekreativno, slobodno možemo reći da su posjetioci toliko utabali stazu da je markacija maltene postala nepotrebna! Ipak, staza je još jednom generalno pospremljena, na dosta mjesta oivičena i premarkirana, kako bi spremna dočekala trku.

Sa starta – keja na lijevoj obali Trebišnjice, u subotu u 10 časova krenulo je 185 takmičara iz BiH, Srbije, Kine; Crne Gore, Hrvatske; Francuske i SAD. Vremenske prilike su bile relativno povoljne – suvo, na momente i sparno vrijeme, povremeno vjetrovito; ali i sa velikom količinom dima od okolnih požara. Kao i prethodnih godina, takmičarima su bila na raspolaganju dva punkta za odmor i osvježenje – na Orlovim gredama i na samom vrhu Leotara, a uz stazu je bio raspoređen veći broj članova društva i volontera (hvala im!). Takođe, i „sedma sila“ je tradicionalno ispratila trku.

U najjačoj kategoriji trijumfovao je Dejan Žerajić iz Nevesinja, vremenom 45;56 minuta; ispred Nevena Cicovića iz Pala (46;46) i Lukše Lukšića iz Župe Dubrovačke (56,46). Prvoplasirani dvojac je vodio oštru borbu do oko 200 prije cilja, nakon čega se Žerajić odvojio i stekao prednost od 50 sekundi. Ovim je potvrdio vrhunsku formu, posle pobjede na trci u Kotoru prije dvije sedmice („vertikal“ – 2,8 km; +1007 m).

U ženskoj konkurenciji – ista meta, isto odstojanje. U stilu „dođoh, vidjeh, pobijedih“ Kotoranka Miluša Bošković je na Leotaru upisala četvrti trijumf u isto toliko nastupa, vremenom 59,27 minuta; druga je Sandra Ganglof (Francuska) – 69,05; treća domaća takmičarka Maja Nožica – 70,02 minuta. Rezultat prvoplasirane dobija na značenju kad kažemo da je prije dvije sedmice u dva dana vezala dvije pobjede – na pomenutom kotorskom vertikalu i „Kotorskoj skalinadi“ (1240 m; 1350 stepenika, +240 m).

Konkurencija „muškarci  50+“ – najbrži je bio Negovan Stanković iz Herceg Novog (63;47); drugi naš sugrađanin Nebojša Pejanović (64;39); treći Francuz Filip Ganglof (64;56).

Kategorija „žene  50+“ – pobjednica je Sandra Tomić (95;52 minuta), drugoplasirana Vjera Nerlović (129;35); treća Tanja Pavličić (137;39).

Već po tradiciji, u hotelu „Leotar“ je organizovan ručak za sve učesnike, te dodjela medalja, pehara i zahvalnica.U obraćanju novinarima, pobjednici su naglasili dobru organizaciju trke, tešku stazu koja iziskuje maksimum napora; Dejan Žerajić je naveo da mu je najteži dio bio nakon prelaska iz trčanja u hodanje na Orlovim gredama i uspon neposredno pod vrhom; Miluša Bošković – da je imala osjećaj kako je staza teža nego prethodnih godina i da nije oborila  (svoj) rekord staze jer vrijeme nije bilo idealno za to.

Ovaj izvještaj bi bio nepotpun da ne pomenemo još neke učesnike, koji zaslužuju zvanje pobjednika bez postolja.

Prije svih – junak dana – Uroš Martinović, profesor muzike iz Beograda, član „Ultra trkač Srbija“. Momak sa teškim oštećenjem vida, gotovo slijep, pokazao je da fizički nedostaci ne moraju biti prepreka i da su granice tamo gdje ih postavimo; uz pomoć kolega iz kluba uspio je preći stazu, na cilju je dočekan višeminutnim aplauzom. Sve čestitke!

Zvanje pobjednika zaslužuje i petočlana porodica Đajić iz Podgorice. Otac Aleksandar je kao takmičar prošao stazu sa dvogodišnjom ćerkom Sofijom u nosiljci; majka Marija i sinovi, šestogodišnji Dušan i osmogodišnji Jakov su učestvovali van konkurencije i uspješno savladali stazu.

Simpatije su pobrali takmičar iz Kine – Jakob Lin i desetak njegovih zemljaka – Kineza sa boravkom u Trebinju. Dok se Jakob hrabro nosio sa hercegovačkm kamenjarom, ostali su prošetali do starog strelišta i navijali.

Hvala i dvojici paraglajderista, koji su poletjeli sa uzletišta na Gljivi i neko vrijeme kružili iznad staze i cilja, bodreći naglas takmičare.

Moramo pomenuti i osvjedočenog prijatelja našeg društva Nikolu Brajovića – PK „Subra“ Herceg Novi. Došao je, kako sam reče „da vidi drage prijatelje“; ispratio takmičare sa starta, zatim vozilom izašao do vrha Leotara i bodrio ih na cilju.

Sve pohvale zaslužuje i ekipa „Ultra trkač Srbija“. Već godinama vrše medijsku propagandu trke; a sada su otišli i nekoliko koraka dalje – kompletna ekipa je po prolasku staze ostala na platou cilja da sa ostalim takmičarima sačekaju i pozdrave Uroša Martinovića. Kao da im to nije bilo dosta napora – prije povratka temeljno su očistili ciljni plato i smeće i ambalažu ponijeli sa sobom, ostavivši ekipi sa cilja nepunu jednu kesu!

Još jedna stvar pada u oči – iz trke u trku sve veći je broj „povezanih“ učesnika – parova, supružnika, braće, sestara, roditelja i djece, što ukazuje da nebesko trčanje sve više postaje stil života.

Posebno zahvaljujemo Foto – kino Klubu Trebinje, čiji su se članovi angažovali na foto – dokumentovanju trke od starta do cilja; i koji su nam ustupili fotografije koje se nalaze u galeriji. Dobro svjetlo, majstori!

Da rezimiramo – iza nas je još jedna uspješno organizovana trka i događaj koji će se pamtiti. Jedini minus – uzrokovan nažalost ljudskim faktorom – zbog velikog broja požara i dima koji je pokrio grad i okolinu, takmičari i posjetioci su ostali uskraćeni za nezaboravni pogled s Leotara. Ali – eto razloga da dođu ponovo!

Na kraju, da se zahvalimo svim učesnicima, posjetiocima, volonterima; sponzorima, ustanovama i ostalima koji su pomogli  u organizaciji trke.

Do sledećeg „Trebinje vertikal – Trka u kamenu 2023“ – DA SMO ZDRAVO!

Izvještaj sačinio

Mišo Kovačević

Fotografije možete pronaći na našoj Fejsbuk stranici: https://www.facebook.com/trebinjevertikal/

Rezulati trke: https://app.gb3timing.com/trebinje_vertikaltrka_u_kamenu_2022


0 komentara

Ostavite odgovor

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.