S obzirom da smo proteklog vikenda prikupili dovoljno podataka i uočili dobar smjer do Velikog okna između dva prostrana pećinska ulaza i sniježnikom unutra  koji se nalazi neposredno ispod  Vučjeg zuba, i ovog vikenda odlučili smo da ponovimo odlazak do ovog lokaliteta  kako bismo izvršili neophodno trasiranje nakon kog će uslijediti i markiranje pristupa- staze do ovog neobičnog fenomena u sada već možemo bez rezerve reći magičnom Orjenu.

Plan je bio da ostavimo određeni alat za markiranje u Dobrom dolu, kako bismo neki od narednih vikenda pristupiti markiranju. Inače, lokalitet  se nalazi u neposrednoj blizini staze za Vučji zub. Lokalitet je veoma   interesantan kako za nas planinare, tako i za sve veći broj geologa koji istražuju Orjen. Takođe sigurni smo da će ova lokacija biti izuzetno atraktivna za turiste kojima uspon na sam vrh Vučji zub zahtevan ali koji žele da u prirodi vide i upoznaju nešto neobično i autentično za  tu planinu.

Iako smo krenuli praktično u radnu akciju, ističemo veliko zadovoljstvo činjenicom da su nam se pridružili studenti istraživači iz Holandije, njih dvoje, koji se trenutno nalaze na stručnom kampu na Bilećkom jezeru. Bili smo prijatno iznenađeni kada su nam sa naučne strane pojasnili i predočili važne činjenice o karstu podno Vučjeg zuba, zajedno smo potražili i pronašli brojne fosile, a studenti nisu krili oduševljenje Orjenom, a mi vrijednim saznanjima koja su podijelili sa nama.

Dejan je sa laserskim uređajem izvršio detaljno mjerenje objekta, tako da ćemo dobiti stručno urađen nacrt i dimenzije. Ove informacije će pored nas biti korisne i Speleološkom društvu “Zelena brda”

Nerijetko se našim akcijama spontano pridružuju članovi drugih društava, tako je bilo i ovog puta pa su nam se pridružili kolege planinari iz Odžaka, sa kojima smo takođe razmijenili iskustva, porazgovarali o utiscima sa planinskih vrhova na kojima smo bili, a vrijedi istaći i da je ovo za njih takođe bila izviđačka tura jer planiraju svoje članove i planinare u budućnosti dovoditi na Orjen.

Iako smo na vrhu Vučjeg zuba bili bezbroj puta, svaki put je drugačiji i ispunjen nekim novim saznanjima i poznanstvima tako je i ovog puta ekipa bila šarolika, pa smo ljubav prema planini i prirodi prenijeli i na nove članove među kojima je i trebinjska atletičarka Nina Zurovac koja je sa dijelom ekipe ostala na Prasi podno vrha Vučjeg zuba zbog neadekvatne obuće. Dakle na novim članovima je da postavljaju nove izazove i ciljeve:)

Svima koji se u vrelim ljetnim danima žele dobrano rashladiti na samo 10-15 stepeni a u malo su boljoj formi preporučujemo  uskoro markiranu stazu do Velikog okna  na Vučjem zubu. Dakle, naše društvo se i pored intezivnih radova na planinarskom domu i nekoliko desetina već markiranih i sređenih staza trudi da planinu približi i turistima i onima koji nisu planinari a žele osjetiti mir, tišinu i svu ljepotu koja se krije u njedrima planine Orjen.

DA SMO ZDRAVO!

Kategorije: Izvještaji

0 komentara

Ostavite odgovor

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.