С обзиром да смо протеклог викенда прикупили довољно података и уочили добар смјер до Великог окна између два пространа пећинска улаза и снијежником унутра  који се налази непосредно испод  Вучјег зуба, и овог викенда одлучили смо да поновимо одлазак до овог локалитета  како бисмо извршили неопходно трасирање након ког ће услиједити и маркирање приступа- стазе до овог необичног феномена у сада већ можемо без резерве рећи магичном Орјену.

План је био да оставимо одређени алат за маркирање у Добром долу, како бисмо неки од наредних викенда приступити маркирању. Иначе, локалитет  се налази у непосредној близини стазе за Вучји зуб. Локалитет је веома   интересантан како за нас планинаре, тако и за све већи број геолога који истражују Орјен. Такође сигурни смо да ће ова локација бити изузетно атрактивна за туристе којима успон на сам врх Вучји зуб захтеван али који желе да у природи виде и упознају нешто необично и аутентично за  ту планину.

Иако смо кренули практично у радну акцију, истичемо велико задовољство чињеницом да су нам се придружили студенти истраживачи из Холандије, њих двоје, који се тренутно налазе на стручном кампу на Билећком језеру. Били смо пријатно изненађени када су нам са научне стране појаснили и предочили важне чињенице о карсту подно Вучјег зуба, заједно смо потражили и пронашли бројне фосиле, а студенти нису крили одушевљење Орјеном, а ми вриједним сазнањима која су подијелили са нама.

Дејан је са ласерским уређајем извршио детаљно мјерење објекта, тако да ћемо добити стручно урађен нацрт и димензије. Ове информације ће поред нас бити корисне и Спелеолошком друштву “Зелена брда”

Неријетко се нашим акцијама спонтано придружују чланови других друштава, тако је било и овог пута па су нам се придружили колеге планинари из Оџака, са којима смо такође размијенили искуства, поразговарали о утисцима са планинских врхова на којима смо били, а вриједи истаћи и да је ово за њих такође била извиђачка тура јер планирају своје чланове и планинаре у будућности доводити на Орјен.

Иако смо на врху Вучјег зуба били безброј пута, сваки пут је другачији и испуњен неким новим сазнањима и познанствима тако је и овог пута екипа била шаролика, па смо љубав према планини и природи пренијели и на нове чланове међу којима је и требињска атлетичарка Нина Зуровац која је са дијелом екипе остала на Праси подно врха Вучјег зуба због неадекватне обуће. Дакле на новим члановима је да постављају нове изазове и циљеве:)

Свима који се у врелим љетним данима желе добрано расхладити на само 10-15 степени а у мало су бољој форми препоручујемо  ускоро маркирану стазу до Великог окна  на Вучјем зубу. Дакле, наше друштво се и поред интезивних радова на планинарском дому и неколико десетина већ маркираних и сређених стаза труди да планину приближи и туристима и онима који нису планинари а желе осјетити мир, тишину и сву љепоту која се крије у њедрима планине Орјен.

ДА СМО ЗДРАВО!

Категорије: Извјештаји

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.