Nas tri člana PD Vučji zub -Žarko Budinčić, Marko Budinčić i Slavenko Vukasović smo krajem avgusta 2020. popeli via ferata smjer Fortica u Mostaru.

Bio je to naš prvi uspon pravom feratom. Težina smjera je B/C (srednje teško i dijelom teško). Dakle imate vertikalnu stijenu sa nekoliko težih tehničkih detalja (prevjesi, horizontalni prelazi itd. ). Otišli smo da učimo, a zaista smo puno i naučili od našeg instruktora i vodiča taj dan – Miroslava Čolića iz Via ferata tima Srbija. Ovim putem prenosimo mu i zahvalnost za odlično vođenje. Pravi profesionalac, neko u koga imate povjerenja od prvog susreta. Naučio nas je mnogo čemu – od sitnih, ali jako bitnih detalja kako se pravilno stavlja kaciga i pojas, pa do puno praktičnih uputstava pri stvarnom usponu. Mnogo stvari se danas može naći i naučiti na internetu ali praksa je ipak nezamjenjiva. Na ferati nema prostora za greške, jer morate snositi odgovornost ne samo za sebe već i za ostale članove grupe.

Naši utisci: nije bilo teško, ipak posjedujemo poprilično penjačkog iskustva, ali treba reći da je ferata ipak drugačija stvar od klasičnih planinarskih uspona. Moraju se znati tehnike penjanja i korištenja opreme (koja mora biti namjenska za ferate), pravila ponašanja itd. Bilo je adrenalina, naročito na prevjesima, kad imate osjećaj da nemate tlo pod nogama, a pod vama je ponor. Sa stijene koju smo popeli pruža se izuzetno lijep pogled na Mostar, zaista divan osjećaj.

Iako kratka ova ferata vas neće ostaviti ravnodušnim i odlična je priprema za neke ozbiljnije smjerove. Nakon izlaska na vrh čeka vas i viseći most koji izgleda stravično (nad provalijom je)  i nije bio nešto strašan za preći. Most ko most, osim što se ljulja. Potomo smo se spustili i zip lajnom, koji je odličan, ali meni bar nije donio toliko adrenalina kao ferata.

Dio našeg doživljaja i mnogo edukativnog sadržaja prenosimo u videu, koji uzgred nije nekog kvaliteta ali je ono što je bitno ipak preneseno.

Do slijedećeg (ozbiljnijeg) uspona,

Da smo zdravo! 

Slavenko Vukasović

Fotografije: Slavenko Vukasović, Žarko Budinčić, Marko Budinčić i Miroslav Čolić


0 komentara

Ostavite odgovor

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.