BICIKLISTI VUCJI ZUB-1.jpg

Упоредо са формирањем и развојем Планинарског друштва ВУЧЈИ ЗУБ Требиње од 2007. године, развијала се и бициклистичка секција као саставни дио друштва. У почетку су биле заступљене индивидуалне вожње, па вожње у мањим групама. Брзо су кратке локалне релације замјењене регионалним једнодневним маршутама, неке од више стотина километара, нпр:

Требиње – Никшић – Подгорица – Цетиње – Будва – Херцег Нови – Требиње,

Требиње – Гацко – Мостар – Столац – Требиње,

Требиње – Никшић – Гацко – Требиње,

Требиње – Грахово – Његуши – Kотор – Херцег Нови – Требиње,

Требиње – Чемерно – Зеленгора – Kалиновик – Гацко – Требиње,

Требиње – Даниловград – Прекорница – Никшић – Требиње

Требиње – Рисан – Kотор – Херцег Нови – Требиње,

Београд – Требиње,

и друге.

У почецима развоја бициклистичке секције међу најактивнијим члановима истичу се: Игор Шкеро, Војислав Прелевић, Марко Укропина, Жарко Будинчић, Жарко Вучић.

Вишедневна путовања:

• Прво велико вишедневно путовање организовано је у љето 2011. године. Kрајње одредиште је било у Грчкој, Манастир Хиландар на Светој Гори. Поклоничко путовање дуго преко хиљаду километара је вожено кроз БиХ, Црну Гору, Србију, Македонију и Грчку. Учествовало је седам бициклиста и чланови пратње.

Након тога наступа период у коме се прикључивањем неколико активних чланова долази до повећања обима секције. Организују се бројне једнодневне вожње у којима доминирају љетни одласци на море у Хрватску и Црну Гору као и успони на планине. Вожена је и прва групна посјета манастиру Острог, што је у наредним годинама остала устаљена пракса.

• Друго вишедневно путовање је организовано 2014. године. Дестинација је опет била Света Гора у Грчкој. Посјетили смо Манастире Хиландар и Есфигмен. Овај пут маршрута је ишла од Требиња, преко Црне Горе, Албаније и Македоније до Грчке. То је уједно била и најбројнија група од свих вишедневних путовања. Учествовало је 12 бициклиста и чланови пратње.

• Наредне 2015. године вожене су такође бројне туре у локалу и региону од којих се извајају посјете националним парковима: Ловћен, Дурмитор, Мљет.

• 2016. године је организована вишедневна вожња на Грчко острво Kрф. Повод је био одавање поштовања учесницима „Албанске голготе“  и посјета „Плавој гробници“ на стогодишњицу тога догађаја из Великог рата. Путовање је реализовало осам бициклиста и чланови пратње.

• 2017. године реализована је вишедневна вожња до Јасеновца. Намјера је била одавање поште свим невиним, страдалим жртвама фашизма у том концентрационом логору током Другог свијетског рата. Групу је шачињавало петоро бициклиста и пратња.

• 2018. године остварена је комплексна вожња која је имала два циља.

1) Планински врх Kајмакчалан 2524 мнв – симбол пробоја Солунског фронта,

2) Солунско гробље „Зејтинлик“ – централна манифестација обиљежавања стогодишњице пробоја Солунског фронта у Великом рату. Акцију је реализовало осам бициклиста и чланови пратње.

• 2019. године, поводом осам вјекова постојања Српске православне цркве посјетили смо пет великих средњовјековних манастира из времена династије Немањића у Старој Рашкој, Србија.

1) Милешева,

2) Сопоћани,

3) Ђурђеви ступови,

4) Петрова црква,

5) Студеница,

6) Жича.

Путовање је реализовало петоро бициклиста.

Трка „За сирац сира“:

2011. године ПД ВУЧЈИ ЗУБ је организовало прву МТБ трку „За сирац сира“. За главну награду, колут (сирац) сира трка је до данас организована сваке године и прерасла је у традицију. Она има за циљ промоцију бициклизма, здавог начина живота, херцеговачког села и домаћих производа. Занимљива трка кроз аутентично село Жаково привлачи пажњу многих бициклиста из Требиња и околине, као и јавности и медија уопште. Награда се дођељује свим категоријама од ђечије до елит у обје конкуренције – мушкој и женској. Од 2018. године стаза је ђелимично измењена и трка је постала кружног карактера што је отворило могућност да трка напредује и у професионалном правцу.

Пребиловачка бициклијада:

2018. године на позив бициклиста из Чапљине чланови ПД ВУЧЈИ ЗУБ учествују на Првој Пребиловачкој бициклијада на релацији Пребиловци – Завала – Пребиловци. Наредних година ВУЧЈИ ЗУБ је редован учесник ове манифестације. Осим поменуте релација вожена је и посјета Стону, првом сједишту Хумске епископије као и посјета Црквама из доба Милорадовића.

Оснивање БK ВУЧЈИ ЗУБ:

Kрајем 2020. године, након готово 14 година функционисања бициклистичке секције ПД, чланови на свом редовном састанку усвајају приједлог да се покрене процедура оснивања Бициклистичког клуба ВУЧЈИ ЗУБ као новог спортског и правног субјекта. На овај потез навело је неколико разлога:

• Сматрамо да смо као организација у претходном периоду стекли завидно искуство у бициклистичком спорту, како организационо тако и спортски, па се формирање бициклистичког клуба намеће као логичан искорак

• Посвећеним и преданим радом, вриједни и талентовани чланови бициклистичке секције Петар Спаић и Милош Бодирога су се афирмисали у успјешне такмичаре у бициклистичком спорту Босне и Херцеговине. Будући да се  Планинарско друштво не бави приоритетно и организационо само бициклизмом,  Спаић и Бодирога су се за своје резултате изборили у дресу БK МОСТАР са којима су имали одличну сарадњу и више него коректан однос.

На тој бази дошли смо на идеју да формирамо нови клуб који би био пуноправни члан спортских организација на нивоу града, Републике Српске, Босне и Херцеговине. Поставши члан Бициклистичког савеза БиХ, ВУЧЈИ ЗУБ стиче право да лиценцира своје такмичаре за учешће у Савезној лиги БиХ, што значи да ће Требиње по први пут званично имати такмичаре у бициклизму. Напомињемо да су обојица међу првих 10 у лиги БиХ. Млади Спаић је вицешампион БиХ и државни репрезантативац у брдском бициклизму (МТБ категорија), док је Бодирога на одличном деветом мјесту.

• Наш заштитни знак, МТБ трка „За сирац сира“ накох 10- годишњег констатног трајања и развијања оснивањем квалитетног Kлуба стиче и могућност да буде уврштена у званични календар Бициклистичког савеза БиХ, односно прераста у званичну такмичарску трку на нивоу Савезне лиге БиХ

• Пријем нових чланова који су заинересовани за рекреативни или за такмичарски бициклизам, организовање тренинга.

• Отварање могућности да као самостално правно лице које се бави бициклизмом имамо приступ  фондовима и потенцијалним спонзорима како бисмо успјешно развијали клуб и организовали туристичке и рекреативне вожње чиме смо већ препознати у широј околини.

• Развијање све заступљенијег облика туризма „Циклотуризма“ . Тиме би се Требиње као град који има забиљежен тренд раста туристичког развоја, прикључили познатијим туристичким дестинацијама у околини и шире.

Мићо Милошевић


0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.