BICIKLISTI VUCJI ZUB-1.jpg

Uporedo sa formiranjem i razvojem Planinarskog društva VUČJI ZUB Trebinje od 2007. godine, razvijala se i biciklistička sekcija kao sastavni dio društva. U početku su bile zastupljene individualne vožnje, pa vožnje u manjim grupama. Brzo su kratke lokalne relacije zamjenjene regionalnim jednodnevnim maršutama, neke od više stotina kilometara, npr:

Trebinje – Nikšić – Podgorica – Cetinje – Budva – Herceg Novi – Trebinje,

Trebinje – Gacko – Mostar – Stolac – Trebinje,

Trebinje – Nikšić – Gacko – Trebinje,

Trebinje – Grahovo – Njeguši – Kotor – Herceg Novi – Trebinje,

Trebinje – Čemerno – Zelengora – Kalinovik – Gacko – Trebinje,

Trebinje – Danilovgrad – Prekornica – Nikšić – Trebinje

Trebinje – Risan – Kotor – Herceg Novi – Trebinje,

Beograd – Trebinje,

i druge.

U počecima razvoja biciklističke sekcije među najaktivnijim članovima ističu se: Igor Škero, Vojislav Prelević, Marko Ukropina, Žarko Budinčić, Žarko Vučić.

Višednevna putovanja:

• Prvo veliko višednevno putovanje organizovano je u ljeto 2011. godine. Krajnje odredište je bilo u Grčkoj, Manastir Hilandar na Svetoj Gori. Pokloničko putovanje dugo preko hiljadu kilometara je voženo kroz BiH, Crnu Goru, Srbiju, Makedoniju i Grčku. Učestvovalo je sedam biciklista i članovi pratnje.

Nakon toga nastupa period u kome se priključivanjem nekoliko aktivnih članova dolazi do povećanja obima sekcije. Organizuju se brojne jednodnevne vožnje u kojima dominiraju ljetni odlasci na more u Hrvatsku i Crnu Goru kao i usponi na planine. Vožena je i prva grupna posjeta manastiru Ostrog, što je u narednim godinama ostala ustaljena praksa.

• Drugo višednevno putovanje je organizovano 2014. godine. Destinacija je opet bila Sveta Gora u Grčkoj. Posjetili smo Manastire Hilandar i Esfigmen. Ovaj put maršruta je išla od Trebinja, preko Crne Gore, Albanije i Makedonije do Grčke. To je ujedno bila i najbrojnija grupa od svih višednevnih putovanja. Učestvovalo je 12 biciklista i članovi pratnje.

• Naredne 2015. godine vožene su takođe brojne ture u lokalu i regionu od kojih se izvajaju posjete nacionalnim parkovima: Lovćen, Durmitor, Mljet.

• 2016. godine je organizovana višednevna vožnja na Grčko ostrvo Krf. Povod je bio odavanje poštovanja učesnicima „Albanske golgote“  i posjeta „Plavoj grobnici“ na stogodišnjicu toga događaja iz Velikog rata. Putovanje je realizovalo osam biciklista i članovi pratnje.

• 2017. godine realizovana je višednevna vožnja do Jasenovca. Namjera je bila odavanje pošte svim nevinim, stradalim žrtvama fašizma u tom koncentracionom logoru tokom Drugog svijetskog rata. Grupu je šačinjavalo petoro biciklista i pratnja.

• 2018. godine ostvarena je kompleksna vožnja koja je imala dva cilja.

1) Planinski vrh Kajmakčalan 2524 mnv – simbol proboja Solunskog fronta,

2) Solunsko groblje „Zejtinlik“ – centralna manifestacija obilježavanja stogodišnjice proboja Solunskog fronta u Velikom ratu. Akciju je realizovalo osam biciklista i članovi pratnje.

• 2019. godine, povodom osam vjekova postojanja Srpske pravoslavne crkve posjetili smo pet velikih srednjovjekovnih manastira iz vremena dinastije Nemanjića u Staroj Raškoj, Srbija.

1) Mileševa,

2) Sopoćani,

3) Đurđevi stupovi,

4) Petrova crkva,

5) Studenica,

6) Žiča.

Putovanje je realizovalo petoro biciklista.

Trka „Za sirac sira“:

2011. godine PD VUČJI ZUB je organizovalo prvu MTB trku „Za sirac sira“. Za glavnu nagradu, kolut (sirac) sira trka je do danas organizovana svake godine i prerasla je u tradiciju. Ona ima za cilj promociju biciklizma, zdavog načina života, hercegovačkog sela i domaćih proizvoda. Zanimljiva trka kroz autentično selo Žakovo privlači pažnju mnogih biciklista iz Trebinja i okoline, kao i javnosti i medija uopšte. Nagrada se dođeljuje svim kategorijama od đečije do elit u obje konkurencije – muškoj i ženskoj. Od 2018. godine staza je đelimično izmenjena i trka je postala kružnog karaktera što je otvorilo mogućnost da trka napreduje i u profesionalnom pravcu.

Prebilovačka biciklijada:

2018. godine na poziv biciklista iz Čapljine članovi PD VUČJI ZUB učestvuju na Prvoj Prebilovačkoj biciklijada na relaciji Prebilovci – Zavala – Prebilovci. Narednih godina VUČJI ZUB je redovan učesnik ove manifestacije. Osim pomenute relacija vožena je i posjeta Stonu, prvom sjedištu Humske episkopije kao i posjeta Crkvama iz doba Miloradovića.

Osnivanje BK VUČJI ZUB:

Krajem 2020. godine, nakon gotovo 14 godina funkcionisanja biciklističke sekcije PD, članovi na svom redovnom sastanku usvajaju prijedlog da se pokrene procedura osnivanja Biciklističkog kluba VUČJI ZUB kao novog sportskog i pravnog subjekta. Na ovaj potez navelo je nekoliko razloga:

• Smatramo da smo kao organizacija u prethodnom periodu stekli zavidno iskustvo u biciklističkom sportu, kako organizaciono tako i sportski, pa se formiranje biciklističkog kluba nameće kao logičan iskorak

• Posvećenim i predanim radom, vrijedni i talentovani članovi biciklističke sekcije Petar Spaić i Miloš Bodiroga su se afirmisali u uspješne takmičare u biciklističkom sportu Bosne i Hercegovine. Budući da se  Planinarsko društvo ne bavi prioritetno i organizaciono samo biciklizmom,  Spaić i Bodiroga su se za svoje rezultate izborili u dresu BK MOSTAR sa kojima su imali odličnu saradnju i više nego korektan odnos.

Na toj bazi došli smo na ideju da formiramo novi klub koji bi bio punopravni član sportskih organizacija na nivou grada, Republike Srpske, Bosne i Hercegovine. Postavši član Biciklističkog saveza BiH, VUČJI ZUB stiče pravo da licencira svoje takmičare za učešće u Saveznoj ligi BiH, što znači da će Trebinje po prvi put zvanično imati takmičare u biciklizmu. Napominjemo da su obojica među prvih 10 u ligi BiH. Mladi Spaić je vicešampion BiH i državni reprezantativac u brdskom biciklizmu (MTB kategorija), dok je Bodiroga na odličnom devetom mjestu.

• Naš zaštitni znak, MTB trka „Za sirac sira“ nakoh 10- godišnjeg konstatnog trajanja i razvijanja osnivanjem kvalitetnog Kluba stiče i mogućnost da bude uvrštena u zvanični kalendar Biciklističkog saveza BiH, odnosno prerasta u zvaničnu takmičarsku trku na nivou Savezne lige BiH

• Prijem novih članova koji su zaineresovani za rekreativni ili za takmičarski biciklizam, organizovanje treninga.

• Otvaranje mogućnosti da kao samostalno pravno lice koje se bavi biciklizmom imamo pristup  fondovima i potencijalnim sponzorima kako bismo uspješno razvijali klub i organizovali turističke i rekreativne vožnje čime smo već prepoznati u široj okolini.

• Razvijanje sve zastupljenijeg oblika turizma „Cikloturizma“ . Time bi se Trebinje kao grad koji ima zabilježen trend rasta turističkog razvoja, priključili poznatijim turističkim destinacijama u okolini i šire.

Mićo Milošević


0 komentara

Ostavite odgovor

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.