T106 Требиње – Гљива (1031м) 3ч30мин

Временска прогноза за ову стазу (yr) – ЛИНК

Временска прогноза за ову стазу (meteoblue) ЛИНК

Тренутно стање, приказ и кретање кишних облака у региону – ЛИНК

Панорама са Гљиве (peakfinder) – ЛИНК

Стаза – рута, полази из центра града(Туристичка организација), улицом Јована Дучића, затим се излази на главну улицу Краља Петра I ослободиоца, да би наставили Београдском улицом ка сјеверу. Мало затим улази се у  улицу Вука Мићуновића па у улицу Војводе Влатка Вуковића(насеље Хрупјела).

Након 1100 метара од старта долазимо на раскрсницу стаза, гдје стаза лијево- горе води на Ковло, око Погаче и даље ка Љубињу и планини Бјеласници(Виа Динарика стаза)  и право ка Леотару и Гљиви. Настављамо право, из улице Влатка Вуковића улазимо на магистрални пут М20 који води ка Билећи. Ту се састајемо са стазом Требиње Вертикал. Магистралу пратимо 320 метара да би након тога са лијеве стране дошли до мјеста гдје једна стаза одваја за Леотар(1630м од старта), гдје постоји пано са приказом свих стаза у околини Требиња.

Настављамо даље, пратимо магистрални пут М20 ка Билећи. Пролазимо кроз насеље Подгљивље а на излазу из града хотел Белви.

Маркације и даље прате магистралу да би након 1660 метра од одвајања за Леотар дошли до улаза у планинарску стазу за Гљиву.

Улазимо у кршевиту стазу, која прати остатке некадашњег аустро-угарског подзиданог уског пута коjи пратимо наредних 2,2 километра и десет серпентина, да би након тога изашли на бетонски пут који води на Гљиву и Леотар. Бетонским путем идемо наредних 330 метара до мјеста гдје пут наставља право ка Леотару а ми скрећемо десно на макадамски пут ка врху Гљива.

Настављамо тим путем и након 340 метара и двије серпентине долазимо до куле из аустро-угарског периода на врху Гљива 1031м.

Са врха се отвара поглед на сјевер док је цијело вријеме успона лијеп поглед на град и околину.

Врх Гљива је контролна тачка 1 у сјеверној линији Трансферзале „Требиње“.

Дужина стазе је 5850 метара а савладава се 760 метара успона.

У наставку неколико фотографија Јанка Гашића, снимљених из ваздуха


0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.