U nedjelju 24. jula grupa od 6 planinara PD Vučji zub, zajedno sa domaćinima iz PED Zimomor, bila je na planini Crvanj i visoravni Morine. Početna tačka našeg izleta bilo je selo Donja Bijenja, odakle makadamski putem idemo narednih 7 kilometara. Prvi od vrhova na koji nailazimo je veoma atraktivni Lisac sa naše desne strane, a zatim i Zimomor sa naše lijeve strane, koje ostavljamo za neki od narednih izleta.

Važno je napomenuti da je ova staza djelimično markirana i da je izloženost suncu velika pa se potrebno adekvatno zaštititi na vrijeme. Do samog Crvanjskog jezera dolazimo makadamskim putem na 17. kilometru od početne tačke gdje pravimo veću pauzu za odmor i kupanje. Ovdje je ujedno i jedini izvor vode na stazi koji smo iskoristili da dopunimo svoje zalihe.

Do krajnjeg odredišta na Morinama hodali smo još 10-ak kilometara makadamskog puta koji je idealan za sve ljubitelje biciklizma. Jednog baš takvog iz Slovenije srećemo na prvom katunu na koji nailazimo i dijelimo sa njim utiske o ovom nestvarno lijepom krajoliku. U suton dolazimo do čuvene nekropole stećaka „Svatovsko groblje“ gdje pravimo zajedničku fotografiju i nastavljamo put ka Nevesinju. Sa i više nego odličnim domaćinima iz Nevesinja dogovaramo nove aktivnosti a do tada „Da smo zdravo!“.

Marko Mrkaić

Fotografije: Marko Mrkaić i PED“Zimomor“ – Nevesinje


0 komentara

Ostavite odgovor

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.