У недјељу 24. јула група од 6 планинара ПД Вучји зуб, заједно са домаћинима из ПЕД Зимомор, била је на планини Црвањ и висоравни Морине. Почетна тачка нашег излета било је село Доња Бијења, одакле макадамски путем идемо наредних 7 километара. Први од врхова на који наилазимо је веома атрактивни Лисац са наше десне стране, а затим и Зимомор са наше лијеве стране, које остављамо за неки од наредних излета.

Важно је напоменути да је ова стаза дјелимично маркирана и да је изложеност сунцу велика па се потребно адекватно заштитити на вријеме. До самог Црвањског језера долазимо макадамским путем на 17. километру од почетне тачке гдје правимо већу паузу за одмор и купање. Овдје је уједно и једини извор воде на стази који смо искористили да допунимо своје залихе.

До крајњег одредишта на Моринама ходали смо још 10-ак километара макадамског пута који је идеалан за све љубитеље бициклизма. Једног баш таквог из Словеније срећемо на првом катуну на који наилазимо и дијелимо са њим утиске о овом нестварно лијепом крајолику. У сутон долазимо до чувене некрополе стећака „Сватовско гробље“ гдје правимо заједничку фотографију и настављамо пут ка Невесињу. Са и више него одличним домаћинима из Невесиња договарамо нове активности а до тада „Да смо здраво!“.

Марко Мркаић

Фотографије: Марко Мркаић и ПЕД“Зимомор“ – Невесиње

Категорије: Извјештаји

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.