У организацији Бициклистичког клуба „Вучји зуб“ из Требиња, у недељу, 18. јуна одржана је 12. по реду МТБ ХСО  трка „За сирац сира“, која се бодовала за Премијер лигу Босне и Херцеговине.

МТБ викенд на југу Херцеговине је по првобитној замисли  требао бити садржајнији – наиме, за суботу, дан раније, у организацији БК „Херцеговац“ из Билеће, требала је да се одржи МТБ ХСС трка „Билећа 2023“. Због неких ванспортских ствари, ова трка је у задњи час отказана, тако да је одржана само трка у Жакову.

И овај пут смо се потрудили да такмичарима и гостима обезбиједимо оптималне услове за наступ. Неколико дана уочи трке стаза је генерално поспремљена, у чеме су нам „дали руке“ радници ЈУ „Екологија и безбједност“ и мјештани села Жаково. Дуго је владала и неизвјесност због временских (не)прилика – иако је љето на прагу, отегла се сезона киша; на срећу, обистиниле су се прогнозе метеоролога и у суботу је наступила дуго очекивана промјена времена. Финалне припреме завршене су у суботу поподне, а већ по обичају, неколико наших чланова је ту ноћ камповало у Жакову на стартном платоу. Поподне су, на путу за Требиње, свратиле и екипе из Градишке, Приједора и Бања Луке, искористивши прилику да предахну, обиђу стазу, неко и да тренира.

У недељу већ након седам сати почели су да пристижу први такмичари, уређивала су се мјеста за боксове, припремала бицикла, обилазила стаза. И поред дуготрајних киша, стаза је такмичаре сачекала у идеалном стању, додуше, у дијеловима који воде кроз шму подлога је била нешто клизавија, а стотинак метара пред циљем на краћој дионици створила се и омања каљужа, искушење више за такмичаре.

Трка је вожена у 14 категорија, учешће је узело двадесет клубова и преко 100 такмичара, рачунајући и рекреативце и дјецу.

По протоколу, трка је почела у 10 часова, стартом најмлађих категорија, слиједила је петнаест минута касније трка дјеце 12-15. година.

У 11 часова је почео званични програм – трке које се бодују, а шлаг на торту – трка у најјачој – „Елит“ категорији је стартовала у 13 часова. Виђене су занимљиве вожње, све што овај спорт чини тако атрактивним, било је и неколико одустајања – због премора, техничких проблема – пуцања гума, ланаца, отказивања кочница ; било је излијетања са стазе, један наизглед озбиљнији пад гдје је интервенисала и дежурна медицинска екипа, али се, на срећу завршио само лакшим повредама. Наравно, најатрактивније вожње виђене су у „Елит“ категорији, посебно – „обрачун“ двојице најбољих у категорији мушкараца – Ведада Карића и Синише Лукића.

Резултати трке по категоријама су већ доступни на сајту – ЛИНК, а поменимо само оне најбоље међу најбољима – „Елит“ категорија – Ведад Карић – „Рорација Спин“ и Нина Видовић – БК „Темпо“.

По завршетку трке услиједила је церемонија проглашења побједника, додјела захвалница, медаља и награда, уз обавезни колут сира првопласираним такмичарима; чиме је трка званично и завршена. Без лажне скромности, мислимо да смо се још једном показали као добри домаћини и да учесници носе фине успомене из Жакова.

На крају – хвала свим учесницима трке, спонзорима и пријатељима који су помогли организацију и сами учествовали у њој. Видимо се догодине истим поводом на истом мјесту, а дотле – само педалајте и ДА СМО ЗДРАВО!

Текст: Мирослав Ковачевић

ФОТОГРАФИЈЕ

Најбржи:

Дио организатора са судијама

Видео прилог РТРС-а. Дневник 2.

Видео прилог Херцег телевизије

Старт појединих категорија


0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.