Групица од 4 планинара ПД „Вучји зуб“ упутила се у септембарско недељно јутро пут једног од врхова Орјена, сада и званично Парка природе. Овај пут избор је пао на Штировник, један од ријетко посјећених врхова овог масива.

Уколико вас интересује гдје почиње стаза за Штировник, ево информације! Када стигнете на Убла и дођете до скретања за Планинарски дом, умјесто да кренете пут дома само се окрените на супротну страну тј. скрените десно са главног пута на макадамски пут који ће вас брзо довести до шуме и шумске стазе те планинарских маркација од којих су неке, истина, изблиједиле. Баш због тога данас је ова мала групица „зубића“ одлучила освјежити маркације на потезу од Пријевора до самог врха. Овај пут само смо користили бијелу боју, а сљедећи пут биће „поновљена“ и црвена. Тако ће једна од најљепших стаза на Орјену, како ствари стоје, ускоро бити у  „новом-старом“ стању.

О Штировнику је писано на нашем сајту и то можете прочитати тако да вас овај пут нећемо затрпавати информацијама. Само вас можемо подсјетити колико је ова стаза лијепа јер добрим дијелом пролази кроз прекрасну шуму чије тло прекрива дебео слој лишћа, док сунце шаље своје зраке кроз крошње да нам уљепшају фотографије које сабирамо у албумима успомена. Када коначно изађете из шуме, даље идете огољелим камењаром обраслим у траву те поред „гробља“ муника стижете опет у шумарак па на сами врх. А на врху прегледамо свеску уписаних посјетилаца Штировника и присјећамо се неких наших претходних успона. Слиједи сликање са заставом друштва, окрепљење и уживање у погледу на многе друге врхове Орјена који се поносно шепуре на све стране. У повратку успут склањамо опало грање које пријечи пут посјетиоцима и чинимо све како би „поспремили“ Штировников дом.

Успон смо почели са локације новоотвореног Планинарског дома „Убла“ којим газдује наше друштво, а ту смо га и завршили окријепивши се уз хладне напитке и дружење са планинарима које смо тамо затекли. Коментаришемо како је коначно лијепо што имамо прилику да утиске сабирамо у угодној атмосфери коју свим посјетиоцима пружа наш обновљени дом. А до неких нових успона које ћемо обавезно овдје и завршити поздрављамо вас нашим традиционалним поздравом ДА СМО ЗДРАВО!

Ана Влатковић

Категорије: Извјештаји

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.