Grupica od 4 planinara PD „Vučji zub“ uputila se u septembarsko nedeljno jutro put jednog od vrhova Orjena, sada i zvanično Parka prirode. Ovaj put izbor je pao na Štirovnik, jedan od rijetko posjećenih vrhova ovog masiva.

Ukoliko vas interesuje gdje počinje staza za Štirovnik, evo informacije! Kada stignete na Ubla i dođete do skretanja za Planinarski dom, umjesto da krenete put doma samo se okrenite na suprotnu stranu tj. skrenite desno sa glavnog puta na makadamski put koji će vas brzo dovesti do šume i šumske staze te planinarskih markacija od kojih su neke, istina, izblijedile. Baš zbog toga danas je ova mala grupica „zubića“ odlučila osvježiti markacije na potezu od Prijevora do samog vrha. Ovaj put samo smo koristili bijelu boju, a sljedeći put biće „ponovljena“ i crvena. Tako će jedna od najljepših staza na Orjenu, kako stvari stoje, uskoro biti u  „novom-starom“ stanju.

O Štirovniku je pisano na našem sajtu i to možete pročitati tako da vas ovaj put nećemo zatrpavati informacijama. Samo vas možemo podsjetiti koliko je ova staza lijepa jer dobrim dijelom prolazi kroz prekrasnu šumu čije tlo prekriva debeo sloj lišća, dok sunce šalje svoje zrake kroz krošnje da nam uljepšaju fotografije koje sabiramo u albumima uspomena. Kada konačno izađete iz šume, dalje idete ogoljelim kamenjarom obraslim u travu te pored „groblja“ munika stižete opet u šumarak pa na sami vrh. A na vrhu pregledamo svesku upisanih posjetilaca Štirovnika i prisjećamo se nekih naših prethodnih uspona. Slijedi slikanje sa zastavom društva, okrepljenje i uživanje u pogledu na mnoge druge vrhove Orjena koji se ponosno šepure na sve strane. U povratku usput sklanjamo opalo granje koje priječi put posjetiocima i činimo sve kako bi „pospremili“ Štirovnikov dom.

Uspon smo počeli sa lokacije novootvorenog Planinarskog doma „Ubla“ kojim gazduje naše društvo, a tu smo ga i završili okrijepivši se uz hladne napitke i druženje sa planinarima koje smo tamo zatekli. Komentarišemo kako je konačno lijepo što imamo priliku da utiske sabiramo u ugodnoj atmosferi koju svim posjetiocima pruža naš obnovljeni dom. A do nekih novih uspona koje ćemo obavezno ovdje i završiti pozdravljamo vas našim tradicionalnim pozdravom DA SMO ZDRAVO!

Ana Vlatković

Kategorije: Izvještaji

0 komentara

Ostavite odgovor

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.