Biciklistički klub „Vučji zub“ iz Trebinja je u nedelju, 26. juna, organizovao jedanaestu po redu MTB trku „Za sirac sira“ – Žakovo 2022. Za prethodnu deceniju, trka je već stekla status svojevrsnog brenda, promovišući zdrav život, brdski biciklizam, domaće autohtone proizvode, selo Žakovo, užu i širu regiju. Od prošle godine, trka je dobila  dimenziju i kvalitet više – uvrštena je u kalendar takmičenja Biciklističkog saveza Bosne i Hercegovine. Tako je i ovogodišnja trka  organizovana u okviru Premijer lige BiH, kao međunarodna XCO trka.

Trka je održana na dobro poznatoj kružnoj stazi dužine 4,2 km sa 120 metara uspona. Vrijedni domaćini su se potrudili da staza bude besprijekorno pripremljena  i da omoguće takmičarima i gostima sve uslove za jedan pravi sportski događaj. Jedino što nikome nije išlo na ruku je vrijeme – još u osam sati ujutro temperatura se popela do 29. podioka sa tendencijom daljeg rasta; doduše, u gornjem dijelu staze je bilo blagog povjetarca, ali je od njega bilo slabe pomoći.

Dva sata prije zvaničnog starta bilo je živo na stazi i oko nje; sudije su pregledale stazu i dale zeleno svjetlo, pristizale su ekipe, vršile se prijave, registracije, uređivali boksovi; pripremala bicikla, neko je trenirao na stazi, drugi na trenažerima…

Sa programom se startovalo u 10 časova, trkom najmlađih kategorija – do 12 i 12-15 godina, na skraćenim stazama; pobjednici su bili Vanja Crnogorac i Ranko Milojević. Treba naglasiti lijep gest Petra Ćurića, trećeplasiranog u kategoriji 12-15 godina, koji je medalju poklonio Iliji Vasiću, dječaku sa Kosova i Metohije, koji je u okviru organizovane posjete bio njegov gost. Simpatije je pobrao i najmlađi učesnik – petogodišnji Aleksej Aleksić, koji je prošao stazom uz očevu pratnju i malu pomoć.

Posle najmlađih kategorija startovali su amateri u tri kategorije  (klasični „sirac“) a pobjednici su bili Srđan Popovac, Todor Mišković i Vladimir Aleksić, članovi društva domaćina.

Taman kada je Sunce dostiglo zenit – u  12 časova, počele su trke koje se boduju za Premijer ligu BiH. Takmičari su se pored zahtjevne staze morali nositi i sa  paklenom vrućinom, pogotovo imajući u vidu da staza uglavnom vodi otvorenim terenom, pored kamenih suhozida koji isijavaju toplotu kao radijator.

U kategoriji „Master C“ pobjednik je bio Blagoje Rosandić – BK „Leotar“ Trebinje; „Master B“ – Derlić Adnan – BK „Pedala“; „Master A“ – Aleksandar Purić – Gornji Milanovac;   kategorija „mlađi kadeti“ – Šabanić Hena u ženskoj i Ljubuškić Enel u muškoj konkurenciji, oboje članovi BK „Puls“; kategorija „kadeti“ – Dragana Matić – BK „Ljubuški“ u ženskoj i Čehajić Anes – BK „Daj krug“ u muškoj konkurenciji. U kategoriji „juniori“ trijumfovao je Ivan Soldo – BK „Ljubuški“.

Kao šlag na torti uslijedila je trka u kategoriji „Elit“, viđena je bespoštedna borba, bilo je svega – guranja i nošenja bicikala na najtežim usponima, vrtoglavih spustova, otklizavanja, nekoliko kontakata sa okolnim zidovima i padova, ali bez posljedica. Na kraju, trijumfovali su Karla Kustura – BK „Puls“ u ženskoj i Goran Cerović – BK „Pljevlja“ u muškoj konkurenciji.

Po završetku poslednje trke uslijedilo je proglašenje najboljih, podjela medalja i zahvalnica, ručak za učesnike, pakovanje opreme i povratak kućama. I novinari iz više medijskih kuća su adekvatno ispratili događaj. Još jednom se BK „Vučji zub“ potvrdio kao dobar organizator i domaćin; zahvalivši se na kraju svim takmičarima, klubovima, službenim licima, posjetiocima, sponzorima i svima koji su uzeli učešća u organizaciji.

Fotografije(Mirko Lučić, Miroslav Kovačević, Slavenko Vukasović, Janko Gašić i Igor Škero) sa trke možete naći u albumu:

https://photos.google.com/share/AF1QipNETdPCI_X7YyHzbb1OHW1GI7yiQCpMKyv1sgUwqFXUBPcvE5cBFDyiauESgE77YA?key=UkZHSk1HWWZGUzJDc25ZM0k2MFZVTjdITFZVR253; više fotografija, video zapisa i ostalo – na stranicama takmičara, klubova učesnika i medijima.

Do novog „sirca“ na ljeto 2023. godine – DA SMO ZDRAVO!!!

IZVJEŠTAJ SAČINIO:

Miroslav Kovačević

Veliko hvala sponzorima trke, bez kojih ne bi mogli organizovati ovakav sportski događaj

Prilog Herceg TV:

Dio spusta – trening


0 komentara

Ostavite odgovor

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.