Бициклистички клуб „Вучји зуб“ из Требиња је у недељу, 26. јуна, организовао једанаесту по реду МТБ трку „За сирац сира“ – Жаково 2022. За претходну деценију, трка је већ стекла статус својеврсног бренда, промовишући здрав живот, брдски бициклизам, домаће аутохтоне производе, село Жаково, ужу и ширу регију. Од прошле године, трка је добила  димензију и квалитет више – уврштена је у календар такмичења Бициклистичког савеза Босне и Херцеговине. Тако је и овогодишња трка  организована у оквиру Премијер лиге БиХ, као међународна XCO трка.

Трка је одржана на добро познатој кружној стази дужине 4,2 км са 120 метара успона. Вриједни домаћини су се потрудили да стаза буде беспријекорно припремљена  и да омогуће такмичарима и гостима све услове за један прави спортски догађај. Једино што никоме није ишло на руку је вријеме – још у осам сати ујутро температура се попела до 29. подиока са тенденцијом даљег раста; додуше, у горњем дијелу стазе је било благог повјетарца, али је од њега било слабе помоћи.

Два сата прије званичног старта било је живо на стази и око ње; судије су прегледале стазу и дале зелено свјетло, пристизале су екипе, вршиле се пријаве, регистрације, уређивали боксови; припремала бицикла, неко је тренирао на стази, други на тренажерима…

Са програмом се стартовало у 10 часова, трком најмлађих категорија – до 12 и 12-15 година, на скраћеним стазама; побједници су били Вања Црногорац и Ранко Милојевић. Треба нагласити лијеп гест Петра Ћурића, трећепласираног у категорији 12-15 година, који је медаљу поклонио Илији Васићу, дјечаку са Косова и Метохије, који је у оквиру организоване посјете био његов гост. Симпатије је побрао и најмлађи учесник – петогодишњи Алексеј Алексић, који је прошао стазом уз очеву пратњу и малу помоћ.

После најмлађих категорија стартовали су аматери у три категорије  (класични „сирац“) а побједници су били Срђан Поповац, Тодор Мишковић и Владимир Алексић, чланови друштва домаћина.

Таман када је Сунце достигло зенит – у  12 часова, почеле су трке које се бодују за Премијер лигу БиХ. Такмичари су се поред захтјевне стазе морали носити и са  пакленом врућином, поготово имајући у виду да стаза углавном води отвореним тереном, поред камених сухозида који исијавају топлоту као радијатор.

У категорији „Мастер Ц“ побједник је био Благоје Росандић – БК „Леотар“ Требиње; „Мастер Б“ – Дерлић Аднан – БК „Педала“; „Мастер А“ – Александар Пурић – Горњи Милановац;   категорија „млађи кадети“ – Шабанић Хена у женској и Љубушкић Енел у мушкој конкуренцији, обоје чланови БК „Пулс“; категорија „кадети“ – Драгана Матић – БК „Љубушки“ у женској и Чехајић Анес – БК „Дај круг“ у мушкој конкуренцији. У категорији „јуниори“ тријумфовао је Иван Солдо – БК „Љубушки“.

Као шлаг на торти услиједила је трка у категорији „Елит“, виђена је беспоштедна борба, било је свега – гурања и ношења бицикала на најтежим успонима, вртоглавих спустова, отклизавања, неколико контаката са околним зидовима и падова, али без посљедица. На крају, тријумфовали су Карла Кустура – БК „Пулс“ у женској и Горан Церовић – БК „Пљевља“ у мушкој конкуренцији.

По завршетку последње трке услиједило је проглашење најбољих, подјела медаља и захвалница, ручак за учеснике, паковање опреме и повратак кућама. И новинари из више медијских кућа су адекватно испратили догађај. Још једном се БК „Вучји зуб“ потврдио као добар организатор и домаћин; захваливши се на крају свим такмичарима, клубовима, службеним лицима, посјетиоцима, спонзорима и свима који су узели учешћа у организацији.

Фотографије(Мирко Лучић, Мирослав Ковачевић, Славенко Вукасовић, Јанко Гашић и Игор Шкеро) са трке можете наћи у албуму:

https://photos.google.com/share/AF1QipNETdPCI_X7YyHzbb1OHW1GI7yiQCpMKyv1sgUwqFXUBPcvE5cBFDyiauESgE77YA?key=UkZHSk1HWWZGUzJDc25ZM0k2MFZVTjdITFZVR253; више фотографија, видео записа и остало – на страницама такмичара, клубова учесника и медијима.

До новог „сирца“ на љето 2023. године – ДА СМО ЗДРАВО!!!

ИЗВЈЕШТАЈ САЧИНИО:

Мирослав Ковачевић

Велико хвала спонзорима трке, без којих не би могли организовати овакав спортски догађај

Прилог Херцег ТВ:

Дио спуста – тренинг


0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.