U subotu 22.08.2020.godine grupa od 14 odvažnih planinarki i planinara PD „Vučji zub“ iz Trebinja, predvođena iskusnim planinarom Dankom Karićem, je uspješno pregazila hladnu rijeku Sutjesku i savlađujući brojne i vrlo zahtjevne prepreke uz Perućki potok stigla je do zadatog cilja – vodopada Skakavac.

Iz Trebinja smo krenuli u 07oo časova, u zakazano vrijeme i bez kašnjenja. Jutarnja kafa u restoranu Komlen na Tjentištu, a prije polaska ka zadatom cilju svima je prijala. Poslije kafe vratili smo se na polaznu tačku, spustili smo se do mjesta gdje se Perućki potok ulijeva u Sutjesku.

         Konop preko rijeke Sutjeske brzo je razvučen i krenuli smo sa prelaženjem na drugu obalu. Jutarnji ulazak u hladnu vodu uticao je na dodatno razbuđivanje i držanje visoke koncentracije pri kretanju uz potok gdje nas je čekalo niz prepreka: klizavo kamenje, nanosi oborenih stabala i kamenja, litice vodopadi …

         Sam ulazak u prašumu Perućica podiže adrenalin kod svih učesnika, a posebno kod onih koji prvi put ovamo dolaze. U našoj ekipi većina učesnika je prvi put stupila u prašumu i samim tim mjere opreza pri kretanju su bile na najvišem nivou.

         Perućica je jedna od poslednjih očuvanih prašuma u Evropi. Nalazi se u okviru Nacionalnog parka Sutjeska, na području opštine Foča.

         Prepuna je prekrasnih prizora netaknute prirode, stabala viših i od 50 metara, starih i preko 300 godina. Registrovan je veliki broj vrsta drveća i grmlja, brojne biljne i životinjske vrste. Mnoge vrste su endemske i vrlo rijetke.

         Prašuma Perućica krije i brojne opasnosti. Dijelovi su skoro neprohodni zbog guste šume, visokih stijena i terena ispresijecanog kanjonima bujičnih vodotokova. Ovdje su očekivani susreti sa medvjedima i drugim zvijerima. Ulazak u prašumu se ne preporučuje bez vrlo iskusnih vodiča.

         Naša ekipa napreduje dobrim tempom. Svi učesnici su fizički dobro spremni i disciplinovani. Neki učesnici su se počeli na startu kretati koritom potoka, a ostali su se pridruživali poslije prvog proklizavanja u vodu i kvašenja.

Poslije savladavanja brojnih prepreka i zaobilaženja nekih litica i vodopada, mokri i ushićeni stižemo do vodopada Skakavac.

Prizor nestvaran. Voda se obrušava sa visine veće od 70 m (prema nekim podacima sa visine od 81 m) raspršavajući se na donjem dijelu stijene i  viru koji je izdubila u stijeni.

Duž cijelog puta uz Perućki potok i na vodopadu Skakavac kamere i foto aparati nisu mirovali. Snimci će se danima pregledati, objavljivati, razmjenjivati… Preporučujemo da pregledate objavljene snimke.

Poslije marende i kratkog odmora vraćamo se na početak staze. Pri povratku poklanjamo posebnu pažnju mjerama opreza i pridržavamo se instrukcija vodiča. Akcija je uspješno završena, bez i najmanjih povreda učesnika.

Najhrabriji među nama su se okupali u hladnoj Sutjesci. Posebno hvala kolegama koji su donijeli i ohladili lubenice. Jako su nam prijale poslije prelaska Sutjeske.

Da smo zdravo!

Blagota Marković

        

Kategorije: Izvještaji

0 komentara

Ostavite odgovor

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.