Tradicionalni  uspon na vrhove Orjena u organizaciji našeg društva i pored neizvjesne vremenske prognoze okupio je preko 200 planinara iz naše regije. Kako je po planu akcije i bilo predviđeno, na uspon se krenulo iz Planinarskog doma Ubla, gdje je nakon pozdravne riječi domaćina, upriličena dodjela zahvalnica kao i  upustva za akciju.

Podijeljeni u tri grupe, planinari su krenulu na svoja odredišta, Ledenu pećinu, Jastrebicu i Vučji zub.

Nakon dva kilometra grupa za Pirinu poljanu i Ledenu pećinu nastavlja putem dok većina planinara nastavlja stazom Živadina Simića ka vrhu Velike Jastrebice. U predviđenom roku se stiže na vrh Velike Jastrebice gdje je po dogovoru trebalo da se odluči da li će se ići i na Vučji zub.

Oblačnost sa istoka se premiješta ka sjeveru, odnosno grupa za Vučji zub napušta vrh Velike Jastrebice, malo za njima kreće i grupa koja silazi u Pirinu poljanu.

Međutim, tek što se krenulo ka Vučjem zubu, sa juga dolaze oblaci i cijeli masiv Orjena biva ogrnut gustom maglom. Počinje i sitna kiša, teren postaje klizav, a stijene mokre. Nije trebalo mnogo vremena da se donese odluka o odustajanju od uspona na Vučji zub. Ipak je to pravac kojim ne bi trebalo penjati u ovakvim uslovima, pogotovo ne sa ovako velikom grupom.

Polako i strpljivo svi planinari silaze u Pirinu poljanu, gdje nas čeka topao čaj kog po običaju spremaju naši dobro raspoloženi planinari. Nakon duže šetnje, svima nam je prijao.

Po povratku u dom, mi kao pravi hercegovački domaćini pripremili smo gostima ukusni ručak (pasulj, kobasice, salata) kog smo svi u slast pojeli. Takođe, za goste smo pripremili i gratis konzumaciju. 

Posebno nam je zadovoljstvo što smo prvi put organizovali ručak u našem planinarskom domu, iako za to još uvijek nemamo sve uslove. Naveče smo organizovali druženje uz prigodnu muziku, do kasno u noć.

Takođe, nam je neizmjerno drago što je Planinarski dom Ubla nakon tri decenije konačno postao planinarsko konačište. Ta čast pripala je Planinarsko Smučarskom društvu „Magleš“ iz Valjeva, koji su popunili sve naše kapacitete.

Fotografije sa uspona možete pogledati na sledećem linku:

https://photos.google.com/share/AF1QipNk_qWvp_9xMLA8G7oUy_53HYYQXH_kC050sD_ihAQzPe1QF79CzxXWglbmJaCG3w?key=a2Q4U2luWGNTdG1GNkNtSWtxbjJsTjFfUEdkcU93

Da smo zdravo!


1 komentar

Popović Ljilja · 12. oktobra 2021 u 8:52 pm

Staza je prelepa. Domaćini odlični. A Trebinje i sve okolo traži duži boravak Dolazim ponovo na par dana u proleće.

Ostavite odgovor

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.