11.02. 2011. Петак- Нас 14 кренуло је ка Даниловграду, сунце нам је  са запада махало за срећан пут. Када  прођосмо границу и град Никшић, спустисмо се у Бјелопавлиће ђе са магистрале окренусмо лијево у Даниловград.

Иначе бјежећи из своје  градске буке нисмо се много задржавали у самом насељу,  већ се одмах упутили мало дубље у територију општине, пењући се лагано уз планински масив Прекорнице.

На Студеном наилазимо на залеђене дијелове пута, што је и нормално тамо ђе станује студен. Нисмо се много мучили а пред нама већ угледасмо свијетла на планинарском дому „Студено“, поред свијетла засјаше и осмјеси наших пријатеља домаћина и осталих планинара.  Домаћин нам показа ђе ћемо ноћити,  те након распремања проведосмо пријатно вече дружећи се са увијек ведрим планинарима.

12.02.2011. Субота – дан одређен за успон почео је врло рано, око 5 сати, звоњавом лименог посуђа и есцајга , штапова и цепина. Колона је кренула у 6 сати вијугавим путем ка врху Прекорнице, врло брзо ноге почеше да цијепају снијег на путу, те тако све до под сам врх. Кад крену успон уз снијежни кулоар, први формираше степенице а колона се раздвоји на тркаче и друге пењаче. Врх Кула 1927 м.н.в., највиши врх масива Прекорнице, на тренутак  постаде мјесто разговора, смјеха, дружења и поред ниске температуре, ђе се дах умало ледио. Печат у књижицу и лагано низ страну. Људска лавина стрмоглави се низ врх и у залету јурну назад ка дому. Кад преломи 14 сати, већ први бануше на врата дома вичући „добар дан, пасуљ, пасуљ, пасуљ…“

13.02.2011. Недјеља – Са првим јутарњим свијетлом, већ се мешкољимо по креветима и изустимо по коју ријеч. Уз чај  и доручак, разговарамо са пријатељима и сабирамо утиске.  ПОКРЕТ, лагано кренусмо кући.

На препоруку свратисмо у манастир Ждребаоник,  ђе се поклонисмо моштима  св. Арсенија Сремачког. У град свратисмо на сат времена, да се окријепимо још једном и упитамо ко бјеше Бијели Павле. Пут нас води под Острошке греде, ђе се поклонисмо Св. Василију Чудотворцу и помолисмо Богу за здравље и пријатеље планинаре.

Хвала пријатељима ПСК Прекорница из Даниловграда на гостопримству и осталим планинарима на дружењу.

Да смо здраво!

Александар Јанковић Саша-Џони

Категорије: Извјештаји

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.