nedelja, 11 april 2010

Čišćenjem deponije na Leotaru nisu se završili napori članova PD ″Vučji zub″ da grad na Trebišnjici  učine ugodnijim i ljepšim za život. Sa vrha planine sledeća akcija dovela nas je u njeno podnožje, naselje Goricu.

Rukavice su se opet našle na rukama planinara, a u šakama krampe, lopate i motike.  Tako je drvored u ulici Nikšićki put, uz novoizgrađeni stambeni blok,  bogatiji  za novih 75 sadnica tuje.

Akcija je izvedena u saradnji sa Opštinom Trebinje i Centrom za gazdovanje kršom koji je obezbijedio potrebne sadnice.

Ovako udruženi pobrinuli smo se da buduća aleja, ako je budemo znali  čuvati,  postane jedno od uređenih šetališta i dijelova grada koje ne krase samo ″hladne″ betonske površine.

Podići ekološku svijest građana nije lako u današnje vrijeme, gdje smo svjedoci svakodnevnog uništavanja klupa u parku, kanti za smeće, skrnavljenja spomenika i nesavjesnog odlaganja otpada na raznim lokacijama. Ako se zaista želimo dičiti Trebinjem kao najljepšim gradom u Republici Srpskoj, moramo se pobrinuti da  jezive prizore zamijene akcije slične ovoj koju smo uspješno završili.

Zasađene tuje u Gorici ne smiju biti poslednji niti rijedak poklon  namijenjen sredini u kojoj živimo.  Na to nas opominju i druge gole površine koje kao da nas dozivaju da ih uredimo, ali i  divlje deponije koje zajedno sa onom na vrhu Leotara strpljivo čekaju svoj kraj. Samo ako poslušamo ove opomene koje su svuda oko nas i odlučniji i brojniji nastavimo mijenjati stvari nabolje, možemo priuštiti sebi da jedni druge još zadugo pozdravljamo planinarskom parolom  ″Da smo  zdravo″.

Ana  Radulović

Kategorije: Izvještaji

0 komentara

Ostavite odgovor

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.