недеља, 11 април 2010

Чишћењем депоније на Леотару нису се завршили напори чланова ПД ″Вучји зуб″ да град на Требишњици  учине угоднијим и љепшим за живот. Са врха планине следећа акција довела нас је у њено подножје, насеље Горицу.

Рукавице су се опет нашле на рукама планинара, а у шакама крампе, лопате и мотике.  Тако је дрворед у улици Никшићки пут, уз новоизграђени стамбени блок,  богатији  за нових 75 садница тује.

Акција је изведена у сарадњи са Општином Требиње и Центром за газдовање кршом који је обезбиједио потребне саднице.

Овако удружени побринули смо се да будућа алеја, ако је будемо знали  чувати,  постане једно од уређених шеталишта и дијелова града које не красе само ″хладне″ бетонске површине.

Подићи еколошку свијест грађана није лако у данашње вријеме, гдје смо свједоци свакодневног уништавања клупа у парку, канти за смеће, скрнављења споменика и несавјесног одлагања отпада на разним локацијама. Ако се заиста желимо дичити Требињем као најљепшим градом у Републици Српској, морамо се побринути да  језиве призоре замијене акције сличне овој коју смо успјешно завршили.

Засађене тује у Горици не смију бити последњи нити риједак поклон  намијењен средини у којој живимо.  На то нас опомињу и друге голе површине које као да нас дозивају да их уредимо, али и  дивље депоније које заједно са оном на врху Леотара стрпљиво чекају свој крај. Само ако послушамо ове опомене које су свуда око нас и одлучнији и бројнији наставимо мијењати ствари набоље, можемо приуштити себи да једни друге још задуго поздрављамо планинарском паролом  ″Да смо  здраво″.

Ана  Радуловић


0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.