Lijepo proljećno jutro najvljuje još ljepši dan na planini, u planu je kružna tura bespućima Orjena za koja malo ko zna. Pitamo se da li je to dobro? Da samo mi prolazimo i šepurimo se na stijenama Kalupne grede. Naravno da nije dobro, zato ćemo baš danas početi sa traženjem najsigurnijeg puta do vrha Kalupne grede.


Kalupna greda- opšte informacije

Kalupna greda je orjenski vrh koji se izdiže na 1721 metar iznad mora i jedan je od vrhova u najvećem orjenskom grebenu koji počinje sa Zubaca preko Malog i Velikog Svitavca, Oblog Svitavca, Štirovnika pa do Kalupne grede a zatim nastavlja na Markov kuk, Visoki brijeg, Buganju gredu da bi na kraju došao do najvišeg vrha Orjena – Zubački/Veliki Kabao


Elem, startujemo od našeg doma na Ublima, nakon par stotina metara asfaltnim putem odvajamo se na makadamski put koji vodi do Vučkovića dola a zatim kroz šumu prema Studencima.

Mijenjaju se borove, bukove, šume munika  i ko zna kakvog sve drveća, proljeće iako kasni je uhvatilo maha, priroda se budi a zelenila i cvijeća je sve više.

Laganim tempom dolazimo na Studence, kraći odmor i planovi kuda dalje. Odluka je pala da se krene uobičajnom rutom ka velikom siparu, stim da bi nešto prije skrenuli ka stijenama i tako probali naći rutu koja bi izašla na sredinu  sipara i dalje na greben.

Nekako spontano smo počeli postavljati kamenja na više stijene kuda smo prolazili i tako obilježavali pravac kojim idemo. Inače ovako se počinje sa trasiranjem novih staza a ova bi bila baš poželjna jer bi nam dala jednu novu kružnu turu na Orjenu a obuhvatala bi lijepe predjeli i atraktivne vrhove.

Metar po metar i dođosmo na greben, traženje najboljeg pravca nas je prilično umorilo pa smo na vrhu Kalupne grede zasluženo odmorili.

U nastavku prolazimo grebenom koji spaja Kalupnu gredu i Štirovnik a usput penjemo nekoliko  manjih „piklića“.

Na Štirovniku kraći odmor i silazak na Prijevor, sedlo između Štirovnika i Oblog Svitavca, a odmah zatim siđosmo ka Ublima.

Još jedna divna tura je iza nas, posebno nam je drago što smo usput i nešto korisno uradili. Do novih druženja sa prirodom, DA SMO ZDRAVO!

Igor Škero

Video zapis sa Studenaca: Nikola Uljarević

Video prikaz ture: https://www.relive.cc/view/vdvmD95pPxq

Fotofrafije: Mirko Lučić i Nikola Uljarević

Kategorije: Izvještaji

0 komentara

Ostavite odgovor

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.