Претходног викенда седмочлана екипа планинарског друштва „Вучји зуб“ одлучила је да испроба нову стазу на Доброштици у залеђу Херцег Новог. У питању је стаза која спаја гребеном Каменски Кабао и Одијево.

Кренули смо од Борића, познатом макадамском стазом, те смо се код Плоче од Вратла одвојили лијево и мало стромијом стазом стигли до врха Каменски Кабао (1387м).

Након тога смо наставили гребеном према Одијеву, највисочијој коти нашег успона (1571м). На пола пута до Одијева спустили смо се испод грбена до чувене Вилине пећине. Осим невјероватне лепоте, Вилина пећина нам је пружила и освјежење својом хладовином, што је било посебно добродошло с’ обзиром на необично високе температуре за ово доба године. Након повратка на гребен од Вилине пећине, стаза силази са гребена у шуму на сјеверној страни како би избјегла експониран и не тако безбједан проход остатком гребена.

На Одијеву смо направили дужу паузу како бисмо уживали у феноменалном погледу у свим правцима. Спустили смо се под окриљем букове шуме до Дубоког дола и на крају планинарског дома  „За Вратлом“ на заслужено освјежење.

Очигледно је да је екипа ПК  „Субра“ уложила доста љубави, времена и труда у маркирање и чишћење ове стазе која је врло атрактивна, добро маркирана и прије свега безбједна. Не преостаје ништа друго него да им се захвалимо на још једном разлогу да поново дођемо у госте.


Да смо здраво!

Мирко Лучић

Фотографије: Мирко Лучић

Total distance: 14.82 km
Download file: Kamenski_Kabao_Odijevo.gpx
Категорије: Извјештаји

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.