Sve zaključano. Takvo vrijeme došlo. Gdje god se okreneš, brave, lanci i katanci. Svaki dan ti neko novo  škljoc zatvori po neki put. Zato moraš imati svoj ključ. Govori tiho i nosi ključ sa sobom. Škljoc -prijatelj, škljoc–auto, škljoc-granica, škljoc- staza u kamenu.  Dalje ti ključevi ne trebaju, sve se otvara samo. Vilina kapija je uvijek otvorena a Sjevernjača zna put do nje. Kapija ispunjava želje, one prave, koje su ti zaista na srcu. Kad prođeš kroz kapiju, otvara se sto čuda, a ti se čudiš i njima i s njima.

 Otvorilo nam se more. Jedino plavo koje nebu može prići. A otvorilo se i nebo, kad ih pogledaš, zaboraviš na svoje ograde i kratke kanape, vidiš sve i vidiš cijelo, kakvo jeste i kakvo mora da bude.

Otvorila se Boka. Razmirisao se vjetar. Otvorili se jedan po jedan bijeli vrhovi Orjena, pa Lovćena, pa tako u nedogled. Otvorili se austrougarski putevi, kamena sela, kamena rijeka. Otvorio nam se i Sveti Ivan čiji poneki kamen pamti i Ilire a kasnije Rimljane, Mlečane, Turke (njih izdaleka doduše), Francuze, Austrijance… Upamatiće sada i nas. Otvorila nam je Gospa od zdravlja Stari grad Kotor sa krovovima od crijepa, dvorištima od ruzmarina i svodovima od štrikova.

A mi? Mi smo otvoreni i došli. Otvorili oči i pluća, otvorili objektive i platna i pustili Vilu i Sjevernjaču da pišu, slikaju i otvaraju puteve i brave ispred nas. Ko pita, ispričaćemo mu mi o stazi od 2.8 km sa usponom od 1007m. Prepričaćemo i legende o vili Alkimi koja se nakon što je Posejdon protjerao nastanila u ovom kraju i postala zaštitnica i savjetnica Kotoranima. Priče o pećinama u koje su sklanjani bolesni po kojima je Pestingrad i dobio ime. Pričaćemo i o rijeci Škurdi koja skuplja vodu i kamen sa planina, o ingenioznosti austrijskih arhitekti, o kroćenju prirode i pobjedama čovjekovim, ali, to su sve samo podaci. To se može pročitati u svakom vodiču za turiste. Ko želi osjetiti vilinu čaroliju, mora doći sam.

Ali otključan! Drugačije ne može.

Kristina Jašić

Fotografije: Danko Karić

Video sa ove ture iz 2015- te godine. Video: Igor Škero


0 komentara

Ostavite odgovor

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.