Staza za Gljivu je od prvog markiranja 2008. godine bila problem za održavanje. Naime, česti požari su po pravilu svakih par godina do temelja uništili rastinje na tom dijelu. Samim tim uništeni su svi vidljivi rezultati radova na prosijecanju i markiranju ove staze, kao i naša želja da mlade stabljike jasena i duba dožive barem pet/šest godina što bi umnogome olakšalo održavanje. 

Poslednji pokušaj smo napravili 2015. godine kada smo detaljno prosjekli stazu. Međutim, već sledeće godine smo odustali od  daljih napora.

Tako je ova staza pet godina bila zvanično zatvorena i zapuštena, sve do nedavno.

Nekoliko članova našeg društva riješilo je da opet oživi stazu prema Gljivi. Ogromni trud u prosjecanju su dali Brano Janković i Igor Škero i za sedam dana uspjeli da u potpunosti prosjeku rastinje na stazi.

Nakon toga su uzeli četke u ruke i počeli markiranje u kojem im se pridružio i Nemanja Perotić. Pošto je stara markacija bila potpuno izblijedila morao se dva puta nanijeti sloj nove farbe.

Sa ovom stazom dobili smo i varijantu lakšeg i živopisnog silaska sa vrha Leotara. Naime, svi koji bi se popeli na Leotar, od sada mogu  gerbenom Leotara (putem) doći  do Gljive i ovom stazom serpentinama sići  u Podgljivlje.

Sa obnavljanjem ove staze opet je u punom kapacitetu Transferzala Trebinje.

Uskoro ćemo markacijama sastaviti početak staze za Gljivu koji se nalazi kod vidikovca na ulasku u Trebinje iz pravca Bileće sa centrom Trebinja….

DA SMO ZDRAVO!

 

Kategorije: Obavještenja

0 komentara

Ostavite odgovor

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.