Стаза за Гљиву је од првог маркирања 2008. године била проблем за одржавање. Наиме, чести пожари су по правилу сваких пар година до темеља уништили растиње на том дијелу. Самим тим уништени су сви видљиви резултати радова на просијецању и маркирању ове стазе, као и наша жеља да младе стабљике јасена и дуба доживе барем пет/шест година што би умногоме олакшало одржавање. 

Последњи покушај смо направили 2015. године када смо детаљно просјекли стазу. Међутим, већ следеће године смо одустали од  даљих напора.

Тако је ова стаза пет година била званично затворена и запуштена, све до недавно.

Неколико чланова нашег друштва ријешило је да опет оживи стазу према Гљиви. Огромни труд у просјецању су дали Брано Јанковић и Игор Шкеро и за седам дана успјели да у потпуности просјеку растиње на стази.

Након тога су узели четке у руке и почели маркирање у којем им се придружио и Немања Перотић. Пошто је стара маркација била потпуно изблиједила морао се два пута нанијети слој нове фарбе.

Са овом стазом добили смо и варијанту лакшег и живописнoг силаска са врха Леотара. Наиме, сви који би се попели на Леотар, од сада могу  гербеном Леотара (путем) доћи  до Гљиве и овом стазом серпентинама сићи  у Подгљивље.

Са обнављањем ове стазе опет је у пуном капацитету Трансферзала Требиње.

Ускоро ћемо маркацијама саставити почетак стазе за Гљиву који се налази код видиковца на уласку у Требиње из правца Билеће са центром Требиња….

ДА СМО ЗДРАВО!

 

Категорије: Обавјештења

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.