Dragi prijatelji,

jučerašnji dan za naše Društvo bio je veliki.  Naime, nakon dugogodišnje borbe, tačnije od 2008 godine, napokon smo naišli na razumijevanje  gradske uprave, koja nam je pozitivno odgovorila na zahtjev da nam se na korišćenje ustupi Planinarki dom na Ublima. Ovom odlukom gradonačelnika Luke Petrovića dobili ono što nam po pravu i logici pripada, a u prilog toj činjenici ide  skoro 4000 potpisa građana Trebinja tokom peticije protiv prodaje planinarskog doma. Smatramo da je ovaj objekat danas u pravim rukama jer se naše društvo za ovih 10 godina postojanja dokazalo kao kredibilno udruženje građana koje istinski služi svojoj svrsi i novac dobijen od grantova troši na pravi način, a ne stavlja ga u sopstvene džepove. Napominjemo da smo za ovih 10 godina pored organizovanog planinarenja besprekorno radili na unapeđenju i razvoju svih segmenata planinarenja. Bavili smo se: ekološkim, humanitarnim, sportskim a nerijetko i spasilačkim aktivnostima, o čemu je naša društvena zajednica veoma dobro upoznata. Za sve naše aktivnosti građani Trebinja ali i šire vrlo dobro znaju s obzirom da ih je sve ove godine pratila izuzetna medijska podrška.

I napokon, naše društvo danas je dobilo svoju kuću koja će biti centar okupljanja planinara, sportista, školaraca, radnika, turista i svih građana Trebinja.

Organizatori smo: trka „Za sirac sira“, „Trebinje Vertikal“, ekspedicija na najviše vrhove Evrope i regiona, biciklističkih pokloničkih i sportskih vožnji, čišćenja i markiranja planina: Orjen, Bjelasnica i Leotar. Ovome dodajemo i našu nedavnu aktivnost na koju smo ponosni a to je da smo od strane Via Dinarika platforme izabrani kao jedino adekvatno udruženje za obavljanje poslova markiranja, čišćenja i postavljanja signalizacije na dijelu staza u opštinama Ravno, Neum, Ljubinje i Trebinje. Ovim smo dobili preko 160 kilometara markiranih i uređenih planinarskih staza.

Zbog svega gore navedenog podrazumjeva se da ćemo biti pravi domaćini svima koji dolaze na izletište Ubla i posjećuju planinu Orjen. Vrata ove kuće uvijek će biti otvorena, a rad na njoj i oko nje transparentan kao i sve naše dosadašnje aktivnosti.

Iako u medijskim istupima nikada nismo iznosili brojne sitne i krupne nepravde koje su nam za ovih 10 godina nanesene, ovog puta ipak ne možemo i nećemo, a da ne pomenemo ono što nas je najviše zaboljelo. A to je činjenica da je prošla gradska administracija u tehničkom mandatu ovaj planinarski dom kukavički i u tajnosti dodjelila takozvanom „planinarskom“ društvu „Bijela gora“. Nikada se nismo bavili radom sličnih udruženja, niti nas je interesovalo da li su osnovani iz ličnih interesa, koliko imaju članova i kako troše novac koji im je grantom iz budžeta Grada dodjeljen. Ipak, zaboljela nas je i naljutila činjenica da je planinarki dom dobilo društvo „Bijela gora“, a ne mi koji smo ih više puta molili za dodjelu istog. Pitali smo se zar deset godina bezprekornog rada, brojne plakete i nagrade koje je naše društvo dobilo od Planinarskog saveza Republike Srpske i drugih organizacija, na desetine zahvalnica planinarkih društava iz cijelog regiona, zatim sveukupan ugled našeg društva i posjećenost naše tradicionalne godišnje akcije od strane planinara iz cijelog regiona nisu bile dovoljne da se nama ustupi ovaj planinarki dom?!

Iako smo mišljenja da je ovaj čin dodjele planinarkog doma „Bijeloj gori“, a ne nama bio kukaviči i sraman, pravda je ipak bila na našoj strani te je ovaj zaključak poništen i stavljen van snage.

Danas smo srećni ali izražavamo izuzetno žaljenje jer smo ne svojom voljom bili upleteni u političke smicalice i spletkarenja. Njima neka je na čast, a mi idemo dalje, bolje i složno kao i do sada.

Napokon smo  završili našu dugu i uglavnom  tešku borbu da ovaj objekat dođe u prave ruke, a sve ružno je napokon iza nas.  U narednom periodu predstoji nam da zasučemo rukave i damo sve od sebe da obnovimo dom i napravimo mjesto koje će biti na ponos ne samo nama već cijelom Trebinju.

 

DA SMO ZDRAVO!

 

 

 

 

Kategorije: Obavještenja

0 komentara

Ostavite odgovor

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.