ТЕКСТ И ФОТО: Радио Требиње

Видео: БК“Вучји зуб“

Са паркинга испред ЈУ „Дома ученика“ Требиње кренула је рекреативна промо-бициклијада ‘Ћировом’ рутом ‘Требиње-Јазина-Требиње’.

Бициклијада је једна од активности у пројекту „Увезивање туристичке понуде Града Требиња и Општине Равно“, одобреног од Савјета Европе.

Носилац пројекта је Град Требиње, а партнер општина Равно.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић казао је да је фокус овог пројекта на туристичкој промоцији и града Требиња и општине Равно, те да су кроз овај пројекат обезбиједили 20 бицикала.

„Позвали смо бициклистичке клубове из Требиња и бициклисте из општине Равно да заједно ‘пробају’ руту од Требиња до Ластве, која је итекако атрактивна, како за туристе тако и за Требињце. Знамо да на том подручју имамо доста лијепог садржаја – винарије, ресторане и надам се да ћемо у наредном периоду у сарадњи са тим привредницима искористити додатна средства како бисмо обновили ту стазу. По 5 бицикала ћемо додијелити клубовима „Леотар“ и „Вучји зуб“, са којима ћемо у будућности радити на уређењу нових бициклистичких стаза. Захвалио бих се Савјету Европе и свима који су подржали овај пројекат, а његова вриједност је 10.000 еура“, рекао је Ћурић.

Никша Вулетић директор ЈП „Вјетреница“ Равно истакао је да они учествују у свим акцијама везаним за бициклизам, али још битније од тога јесте сарадња између општине Равно и града Требиња.

„Ја сам неколико пута возио овом стазом и не би требало да представља проблем данашњим учесницима, нема никаквог успона. Овај дио пруге од Требиња према Јазини је јако лијеп, мислим да ће људи, који нису раније били тамо, бити одушевљени“, додао је Вулетић.

Предсједник Планинарског друштва „Вучји зуб“ Игор Шкеро казао је да му је посебно драго што се организовала једна масовнија вожња овом рутом.

„Ми одавно промовишемо ову руту и срећни смо што град Требиње већ пар година улаже средства за обнову овог дијела. Надам се да ће данас учесници који нису раније пролазили овом рутом видјети о каквој љепоти се ради. Сматрам да би требало што више, кроз бројне пројекте, да се повежемо са околним општинама“, додао је Шкеро.

„У Требињу се задњих година бицикла користе све више и више. Трудимо се да правимо велике туре, као и нека бициклистичка путовања и надам се да смо и ми једним дијелом утицали на развој бициклизма у нашем граду“, рекао је Милошевић.

У оквиру пројекта организоване су и дневне посјете ученика основних школа из Требиња и Равног културно-историјским, вјерским и туристичким локалитетима у ове двије локалне заједнице.

Пројекат укључује и израду пропагандног материјала (туристичке мапе, флајери, мајице) са тематиком и информацијама о стази ‘Ћиро’ и туристичким садржајима на њој.

Предсједник Бициклистичког клуба „Вучји зуб“ Мићо Милошевић каже да су они данас ту како би подржали ову акцију и промовисали бициклизам као спорт, али и као начин живота.


0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.