TEKST I FOTO: Radio Trebinje

Video: BK“Vučji zub“

Sa parkinga ispred JU „Doma učenika“ Trebinje krenula je rekreativna promo-biciklijada ‘Ćirovom’ rutom ‘Trebinje-Jazina-Trebinje’.

Biciklijada je jedna od aktivnosti u projektu „Uvezivanje turističke ponude Grada Trebinja i Opštine Ravno“, odobrenog od Savjeta Evrope.

Nosilac projekta je Grad Trebinje, a partner opština Ravno.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić kazao je da je fokus ovog projekta na turističkoj promociji i grada Trebinja i opštine Ravno, te da su kroz ovaj projekat obezbijedili 20 bicikala.

„Pozvali smo biciklističke klubove iz Trebinja i bicikliste iz opštine Ravno da zajedno ‘probaju’ rutu od Trebinja do Lastve, koja je itekako atraktivna, kako za turiste tako i za Trebinjce. Znamo da na tom području imamo dosta lijepog sadržaja – vinarije, restorane i nadam se da ćemo u narednom periodu u saradnji sa tim privrednicima iskoristiti dodatna sredstva kako bismo obnovili tu stazu. Po 5 bicikala ćemo dodijeliti klubovima „Leotar“ i „Vučji zub“, sa kojima ćemo u budućnosti raditi na uređenju novih biciklističkih staza. Zahvalio bih se Savjetu Evrope i svima koji su podržali ovaj projekat, a njegova vrijednost je 10.000 eura“, rekao je Ćurić.

Nikša Vuletić direktor JP „Vjetrenica“ Ravno istakao je da oni učestvuju u svim akcijama vezanim za biciklizam, ali još bitnije od toga jeste saradnja između opštine Ravno i grada Trebinja.

„Ja sam nekoliko puta vozio ovom stazom i ne bi trebalo da predstavlja problem današnjim učesnicima, nema nikakvog uspona. Ovaj dio pruge od Trebinja prema Jazini je jako lijep, mislim da će ljudi, koji nisu ranije bili tamo, biti oduševljeni“, dodao je Vuletić.

Predsjednik Planinarskog društva „Vučji zub“ Igor Škero kazao je da mu je posebno drago što se organizovala jedna masovnija vožnja ovom rutom.

„Mi odavno promovišemo ovu rutu i srećni smo što grad Trebinje već par godina ulaže sredstva za obnovu ovog dijela. Nadam se da će danas učesnici koji nisu ranije prolazili ovom rutom vidjeti o kakvoj ljepoti se radi. Smatram da bi trebalo što više, kroz brojne projekte, da se povežemo sa okolnim opštinama“, dodao je Škero.

„U Trebinju se zadnjih godina bicikla koriste sve više i više. Trudimo se da pravimo velike ture, kao i neka biciklistička putovanja i nadam se da smo i mi jednim dijelom uticali na razvoj biciklizma u našem gradu“, rekao je Milošević.

U okviru projekta organizovane su i dnevne posjete učenika osnovnih škola iz Trebinja i Ravnog kulturno-istorijskim, vjerskim i turističkim lokalitetima u ove dvije lokalne zajednice.

Projekat uključuje i izradu propagandnog materijala (turističke mape, flajeri, majice) sa tematikom i informacijama o stazi ‘Ćiro’ i turističkim sadržajima na njoj.

Predsjednik Biciklističkog kluba „Vučji zub“ Mićo Milošević kaže da su oni danas tu kako bi podržali ovu akciju i promovisali biciklizam kao sport, ali i kao način života.


0 komentara

Ostavite odgovor

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.