T110 Требиње – Кличањ (790м) 2ч30мин

Временска прогноза за ову стазу (yr) – ЛИНК

Временска прогноза за ову стазу (meteoblue) – ЛИНК

Тренутно стање, приказ и кретање кишних облака у региону – ЛИНК

Панорама са Кличања (peakfinder) – ЛИНК

Ако кренемо из центра града, прате се улице: Јована Дучића, Краља Петра ослободиоца, Соколска, Љубомирки пут и на крају Требињских брда(насеље Хрупјела).   Стаза полази  код игралишта за дјецу, недалеко од цркве Архангела Михаила на кули, 1200 метара од центра града.

Са асфалта улазимо у ужи макадамски пут из аустро-угарског периода благог нагиба. Пратимо пут и након 600 метара долазимо до малог фудбалског терена на ливади ушушканој у кршевиту околину.  Настављамо даље путем и након 1300 метaра од старта долазимо до одвајања за Илијину пећину. До пећине са овог мјеста је потребно 10 минута хода.

Насатављамо путем даље и након 1850 метра долазимо на раскрсницу планинарских стаза, гдје десно стаза води око Погаче и према Ковлу а лијево за Кличањ.

Настављамо лијево и пратимо пут да би након 2,6 километара од старта дошли на први лакат – серпентину, а затим након још 150 метара и на други лакат па након још 200 метара на трећи лакат- серпентину, па након још 100 метара на четврти и последњи лакат, да би након још 300 метара изашли на врх Кличањ(790м) и кулу- фортицу из аустро-угарског периода  која се налази на врху. Врх Кличањ је контролна тачка 4 у сјеверној линији Трансферзале „Требиње“.

Дужина стазе која прати макадамски пут  је 3320 метара а висинска разлика 430 метара. Ако се крене из центра града, дужина стазе је 4,520 метара а висинска разлика је 520 метара.

Са врха се пружа лијеп поглед на град и околину

Кула на врху Кличањ, у позадини 20 километара удаљен орјенски врх Вучји зуб
Рута из центра Требиња до почетка стазе
Кула Кличањ са Требињем у позадини. Фотографија: Јанко Гашић

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.