T111 Требиње – Илијина пећина 2ч

Ако кренемо из центра града, прате се улице: Јована Дучића, Краља Петра I ослободиоца, Соколска  и на крају Требињских брда(насеље Хрупјела).   Стаза полази  код игралишта за дјецу, недалеко од цркве Архангела Михаила на кули, 1200 метара од центра града.

Са асфалта улазимо у ужи макадамски пут из аустро-угарског периода благог нагиба. Пратимо пут и након 600 метара долазимо до малог фудбалског терена на ливади ушушканој у кршевиту околину.  Настављамо даље путем и након 1300 метра од старта долазимо до одвајања за Илијину пећину. До пећине са овог мјеста је 300 метaра.

Дужина пећине је 70 метра а већим дијелом није виша од 1,5 метара. На појединм  мјстима се морате провући чучећи. На излазу из пећине отвара се лијеп поглед на град и околину. Пар већих дубова ће вам подарити лијепу хладовину. Повратак је тако што се код излаза попнете лијево на узвишење па мало затим сиђете на стазу која води ка улазу у пећину.

Дужина стазе, ако се крене из центра града је 2950 метра,  са укуним успоном од 300 метара, док је са почетка планинарске стазе 1730 метара  са укуним успоном од 235 метара

Ознака на скретању са пута
Ознака на улазу упећину

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.