T114 Требиње – Матулића пећина

Стаза почиње у самом центру града код Инфо центра Туристичке организације Требиње. Стаза наставља кроз Стари град, затим кроз улице: Доситејева и Преображенска долази на мост Ива Андрића. По преласку моста скреће се десно обалом Луке Вукаловића  и насеља Ложиона и Растоци до градске обилазнице.

Прелазимо обилазницу и настављамо ужим путем да пратимо Придворачки рукавац ријеке Требишњице. На крају поменутог пута долазимо до потока Лушац и  Гељевог моста. Након што пређемо мост долазимо на магистрални пут који води у  Херцег Нови и Дубровник. Прелазимо пут и долазимо до почетка планинарске стазе. Сами почетак стазе је измјештен због изградње насеља па се у почетку 70 метара стрмо пењемо ка старој аустро-угарској стази благог нагиба која даље иде серпентинама.

Након трећег тзв. лакта или серпентине стаза десно одваја (1350 метара од магистрале) према још увијек недовољно истраженом феномену „Kамене очи“. Наставак стазе лијево серпентинама излази на шири пут који се утапа у јужни дио трансферзале Требиње који обухватају четири утврђења из аустро-угарског периода: Кучино брдо, Страч, Петрина и Голо брдо. Као и спелолошки објекат Матулића пећину, познату и по називу Пећина у Зелениковцу.

Настављамо лијево и након 480 метара и двије серпентине долазимо на широки макадамски пут који прелазимо и затим настављамо уском стазом ка горе наредних 160 метара да би дошли на раскрсницу путева. Лијево пут води ка Петрини и Голом брду, а десно ка селу Рапти, Матулића пећини,  Кучином брду и Страчу.

Настављамо десно и након 50 метара  један пут одваја лијево за село Рапти и Матулића пећину. Ово је и Виа Динарика стаза која води на Орјен.

Пратимо широки макадамски пут који је у неким дијеловима асфалтиран и након 560 метара долазимо до одвајања пута на десно за сеоску цркву. Настављамо право асфалтним путем и након још 130 метара долазимо до бетонског стуба са натписом за Матулића пећину. Овдје се лијево укључујемо уску планинарску стазу и након 400 метара гдје успут пролазимо преко пар мањих долова долазимо до Матулића пећине, 580м контролна тачка 8 у јужној линији Трансферзале „Требиње“.

Дужина стазе од магистрале је 3130 метара а савладава се око 300 метара успона.

Маркација на одвајању са пута на планинарску стазу

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.