T112 Стаза око Погаче

Једна од ријетких стаза које за циљ немају немају врх неког брда или планине. Не много  захтјевана а довољно дуга да се проведе једно прије или послијеподне у природи.

Стаза – рута, полази из центра града, улицом Јована Дучића, затим се излази на главну улицу Краља Петра I ослободиоца, да би наставили Београдском улицом ка сјеверу. Мало затим улази се у улицу Вука Мићуновића па у улицу Војводе Влатка Вуковића(насеље Хрупјела), Након 1100 метара од старта долазимо на раскрсницу стаза, гдје стаза лијево- горе води на Ковло, око Погаче и даље ка Љубињу и планини Бјеласници(Виа Динарика стаза)  и право ка Леотару и Гљиви.  Идемо лијево и  пратимо стрму Леотарску улицу.

На крају Леотарске улице 1800 метра од старта, маркације воде стазом десно ка остацима малог утврђења Клис. Одавде се пружа лијеп поглед на град. Пратимо маркације старим ужим  макадамским путем из аустро-угарског периода који води ка сјеверу. Благим нагибом се напредује све до раскрснице стаза, 1400 метара од Клиса, гдје се за Ковло скреће десно, док стаза – пут која наставља право води око Погаче , Кличањ, према Љубињу тј Виа Динарика стазу и према планини Бјеласници.

На овој раскрсници смо завршили са већим дијелом успона, настављамо право, стаза- пут је у овом дијелу скоро па раван. Након 150 метара једна стаза десно одваја за село Требиови, ми настављамо право и тако идемо до раскрснице стаза(830 метара од раскрснице за Ковло), десно се одваја за Љубиње и планину Бјеласницу а право око Погаче и за Кличањ. Настављамо ужом планинарком стазом наредних 170 метара до раскрснице стаза, право стаза води на Кличањ, а доле лијево ка Требињу. Настављамо лијево и одавде је све спуштање до Требиња тј насеља Хрупјела. Доласком у насеље Хрупјела прешли смо 4250 метра кршевите стазе која је већим дијелом ишла ширим аустро-угарским путем. Одавде можемо сићи у центара града, стазом која води на Кличањ или на старт планинарке стазе код узвишења Клис.

До Клиса се иде улицама: Требињских  брда, Добровољачком. Устаничком, Стефана Првовјенчаног до Леотарске, којом долазимо до Клиса.

Дужина стазе, ако идемо из центра града је 7250 метра са укуним успоном око 380 метара, до је круг ако се крене од Клиса дужине 5150 метара са укупним успоном 325 метара.

Категорије: Описи стаза

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.