Kotor Vertikal, trka u kamenu, trka do neba, bila je izazov za sedam Hercegovaca. Start trke je na sjevernim vratima starog grada Kotora  na 1 mnv, a cilj je na vrhu Pestingrad na 1007 mnv. Staza je je dugačka 2,8 km sa usponom od preko 1000m.

Prva trka je održana u martu 2015. zatim ’16 i ’17, pa pauza do juče. Staza je ekstremna i ima sve odlike visoke planine sa veoma zanimljivim detaljima, poput prolaska kroz suvi kanjon u prvom dijelu a kasnije  i penjanje uz vertikalnu stijenu visine preko 40 metara, kao i prirodnim ljepotama od kojih posebno izdvajam Pestingradska vrata (Vilina vrata) ispod kojih prolazi staza. Zatim siparom do cilja.

Vrijeme je bilo idealno za trku, staza lagana, ali samo prvih 100m kroz stari grad, zatim kreće staza gdje za kretanje trebaju i ruke i noge, tako do vrha, skoro do neba…

Kad smo već krenuli, nema nazad, radujemo se pogledu sa vrha, pa žurimo koliko možemo… prelazak preko stijene, sipara, kroz vrata i sve strmije i strmije i tako do vrha. Stazu ne možete pogriješiti „samo ako vam postane lako onda ste pogriješili“, tako rekoše organizatori.

Hercegovci su navikli na kamen i brdo, to je naš teren. To i dokaza Dejan Žerajić PED „Zimomor“ Nevesinje, koji je bio najbrži na trci, ali i moja malenkost, Ivana Tabaković PD „Vučji Zub“, Trebinje, kao treća u svojoj kategoriji.

Na ovoj trci je učestvovalo 67 trkača, 66 je završilo trku.

Najbrži nebeski trkač Dejan je za jedan školski čas bio na vrhu 45min. i  52 sekunde. A nebeska trkačica Miluša Bošković iz Kotora za 54min. i 55 sekundi.

Takva izazovna staza, za zaljubljenike u ekstremno planinsko trčanje i za one najspremnije, sigurno iziskuje i nagrade, makar za one najbrže, koje su ovaj put izostale!?!

Radujemo se vertikalnom kilometru na Leotar, mi smo svoj trening završili, sad samo čekamo start.

Da smo zdravo!

Ivana Tabaković


0 komentara

Ostavite odgovor

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.