Ако се плашите да ћете срести медвједа на Орјену,  што се до сада дешавало али ријетко и ако вам  та мисао квари дојам боравка у природи, можда имамо рјешење за вас. Треба да знате да у Планинарском дому „Убла“ можете посудити пепер-бибер спреј против медвједа, и своју шетњу орјенским беспућима учинити лежернијом.

Наиме, овај спреј се показао као ефикасно средство за одвраћање медвједа.  Као што је познато медвједи имају изразито развијено чуло њуха, па им распршени бибер прави неподношљив проблем, тако да медо након што удахне распршени бибер брзо напушта то мјесто. Домет спреја је око 10 метара, сасвим довољно да се  осјећате сигурним, наравно како ко, важно је само да не паничите и правилно усмјерите млаз према медвједу.

Треба знати да су екстремно ријетки случајеви да медвједи нападну човјека. Обично вас медо осјети прилично далеко и напушта то мјесто. Напади се најчешће дешавају од мечки које имају са собом младунчад, који у незнању прилазе човјеку, тако да мечка уствари кроз напад на човјека ког препознаје као опасност, брани своје младе. 

Код нас  на тржишту нема купити овакав спреј, па нам је овај допремио и донирао из САД-а наш суграђанин Борис Ребац. Хвала Борисе 🙂

Игор Шкеро

Презентација коришћења код Планинарског дома „Убла“

Примјер из Јеловстон парка у САД-у како се користи спреј


0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.